Rákóczifalva Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2020 (X.30.) önkormányzati rendeletének indokolása

a szociális és gyermekvédelmi ellátások szabályairól szóló 2/2018. (I. 26.) önkormányzati rendeletének módosításáról

Hatályos: 2020. 10. 30

Rákóczifalva Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2020 (X.30.) önkormányzati rendeletének indokolása

2020.10.30.
a szociális és gyermekvédelmi ellátások szabályairól szóló 2/2018. (I. 26.) önkormányzati rendeletének módosításáról
Általános indokolás
A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (4) bekezdés g) pontja rendeletalkotási kötelezettséget határoznak meg a települési önkormányzatok részére. Jelenleg a szociális és gyermekvédelmi ellátásokra vonatkozó szabályokat Rákóczifalva Város Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális és gyermekvédelmi ellátások szabályairól szóló 2/2018. (I. 26.) önkormányzati rendelete szabályozza. A módosítást egyrészt a Rákóczifalvai Közös Önkormányzati Hivatal megszűnése, valamint a települési egyszeri fűtéstámogatás támogatási összegének növelése, valamint a támogatásra jogosultak szélesebb körének meghatározása indokolta.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz és a 2. §-hoz
Az érintett rendelkezésekben a Rákóczifalvai Közös Önkormányzati Hivatal helyett, annak megszűnése miatt a Rákóczifalvai Polgármesteri Hivatal került feltüntetésre.
A 3. §-hoz
Tartalmazzák a települési egyszeri fűtéstámogatás legmagasabb összegét. Az adható támogatás legmagasabb összegének megemelésére került sor, mely módosítást a tüzelőanyagok árának emelkedése indokolt.
A 4. §-hoz
Tartalmazza az egyszeri települési fűtéstámogatásra való jövedelmi jogosultsági feltételek meghatározását. A jogosultsági feltételek módosításával szélesebb kör válik jogosulttá a támogatási forma igénylésére. A jogosultsági feltételek módosítását az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 2008 óta változatlan összegben történő központi meghatározása indokolta.
Az 5. §-hoz
A települési egyszeri fűtéstámogatás igénylésére vonatkozó kérelmek benyújtására előírt jogvesztő határidőt tartalmazza. A benyújtási határidő meghosszabbításra került. A rendelet módosítás kihirdetését követően a módosított szabályok szerint is élhetnek az arra jogosultak a települési egyszeri fűtéstámogatás igénylésének lehetőségével.
A 6. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz. Meghatározásra kerül, hogy a rendelet szabályait a folyamatban lévő eljárásokban is alkalmazni kell. Tehát a 2020. október 15. napjától a rendelet kihirdetéséig benyújtott kérelmek már a kedvezőbb szabályok szerint kerülnek elbírálásra.