Rákóczifalva Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2020 (XI.4.) önkormányzati rendeletének indokolása

Rákóczifalva Városi Önkormányzat szervei működési rendjének módosításáról

Hatályos: 2020. 11. 04

Rákóczifalva Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2020 (XI.4.) önkormányzati rendeletének indokolása

2020.11.04.
Rákóczifalva Városi Önkormányzat szervei működési rendjének módosításáról
Általános indokolás
Magyarország Kormánya a 478/2020. (XI. 3.) Korm. rendelettel az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó SARS-CoV-2 koronavírus világjárvány (a továbbiakban: koronavírus világjárvány) következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében Magyarország egész területére veszélyhelyzetet hirdetett ki.
A katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény (a továbbiakban: Kat.) 46. § (4) bekezdése szerint veszélyhelyzetben a települési önkormányzat képviselő-testületének feladat- és hatáskörét a polgármester gyakorolja.
A Kat. 46. § (4) bekezdésében foglaltak alapján a képviselő-testület és a bizottság ülésének Mötv. szerinti összehívására nincsen lehetőség, melyre tekintettel pl. a szociális kérelmek folyamatos elbírálása érdekében szükséges rendelkezni a képviselő-testület által bizottságra átruházott hatáskörök esetében azok polgármester általi gyakorlásáról a veszélyhelyzet időtartama alatt.
Jelen rendelet annak érdekében került megalkotásra, hogy az emberek egy helyen történő tömeges előfordulásának lehetőségeit, a szociális érintkezések számát és ezáltal a fertőzésveszélyt a korlátozásokkal csökkentse.
Jelen rendelet és az európai uniós jogból eredő kötelezettségek összhangban vannak, az Európai Unió alapját képező szerződések vagy uniós jogi aktus rendelkezései előzetes bejelentést vagy egyéb véleményezést a jogszabály megalkotása kapcsán nem írnak elő.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Tekintettel arra, hogy veszélyhelyzet időbeli hatálya alatt képviselő-testületi és bizottsági ülések megtartására nem kerül sor, ezért a bizottsági hatáskörbe delegált feladatokat átmeneti ideig, a veszélyhelyzet megszűnésének napjáig a polgármester látja el.
A 2. §-hoz
Hatályba léptető és hatályon kívül helyező rendelkezések.