Rákóczifalva Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2020 (XII.30.) önkormányzati rendeletének indokolása

a gyermekvédelem helyi szabályairól szóló 7/2007. (IV. 02.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 02. 01

Rákóczifalva Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2020 (XII.30.) önkormányzati rendeletének indokolása

2021.02.01.
a gyermekvédelem helyi szabályairól szóló 7/2007. (IV. 02.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
Magyarország Kormánya a 478/2020. (XI. 3.) Korm. rendelettel az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó SARS-CoV-2 koronavírus világjárvány (a továbbiakban: koronavírus világjárvány) következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében Magyarország egész területére veszélyhelyzetet hirdetett ki.
A katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény (a továbbiakban: Kat.) 46. § (4) bekezdése szerint veszélyhelyzetben a települési önkormányzat képviselő-testületének feladat- és hatáskörét a polgármester gyakorolja.
A Kat. 46. § (4) bekezdésében foglaltak alapján a képviselő-testület és a bizottság ülésének Mötv. szerinti összehívására nincsen lehetőség, melyre tekintettel pl. a szociális kérelmek folyamatos elbírálása érdekében szükséges rendelkezni a képviselő-testület által bizottságra átruházott hatáskörök esetében azok polgármester általi gyakorlásáról a veszélyhelyzet időtartama alatt.
Az étkezési térítési díj emelésére utoljára 2019. szeptember 01. napjával került sor, az eltelt időben a nyersanyagárak emelkedtek, melyre tekintettel az élelmezettek táplálkozás-élettanilag meghatározott energia- és tápanyagszükségletének kielégítése érdekében szükséges a nyersanyagnorma összegének emelése.
Jelen rendelet és az európai uniós jogból eredő kötelezettségek összhangban vannak, az Európai Unió alapját képező szerződések vagy uniós jogi aktus rendelkezései előzetes bejelentést vagy egyéb véleményezést a jogszabály megalkotása kapcsán nem írnak elő.
A gyermekek napközbeni ellátása keretében biztosított étkeztetés térítési díjának mértékét tartalmazó melléklet módosítását tartalmazza.
Hatályba léptető és hatályon kívül helyező rendelkezések.
Részletes indokolás
Az 1. melléklethez
A 2021. február 1. napjától hatályos étkezési térítési díjakat tartalmazza.