Rákóczifalva Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2021. (VII. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

a gyermekvédelem helyi rendszeréről, valamint a fizetendő térítési díjakról

Hatályos: 2021. 08. 01

a gyermekvédelem helyi rendszeréről, valamint a fizetendő térítési díjakról

Általános indokolás

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Hatósági Főosztály Törvényességi Osztálya JN/24/00369/2021. iktatószámon törvényességi felhívással élt Rákóczifalva Város Önkormányzat Képviselő-testületének a gyermekvédelem helyi szabályairól szóló 7/2007. (IV. 2.) önkormányzati rendeletével kapcsolatban. A rendeletalkotást a törvényességi felhívásban, ezáltal a vonatkozó jogszabályokban foglalt előírásoknak történő megfelelés indokolta.

Részletes indokolás

A 9. §-hoz

A gyermekétkeztetési intézményi térítési díjakat az 1. melléklet tartalmazza.

Az 5. §-hoz és a 6. §-hoz

Rögzítésre kerül, hogy az intézményvezető külön eljárás nélkül nem biztosít ellátásokat, valamint az, hogy a Virágoskert Óvoda és Bölcsőde az alapellátáson túl további gyermeknevelést segítő szolgáltatást nem biztosít.

Az 1. §-hoz

A gyermekek védelmének helyi rendszerét tartalmazza, felsorolja Rákóczifalva Városi Önkormányzat által nyújott, a Gyvt.-ben meghatározott ellátási formákat.

A 2. §-hoz

Rögzíti, hogy az egyes ellátási formákat milyen módon, kiken keresztül nyújtja, biztosítja az Önkormányzat.

A 3. §-hoz

A bölcsődei ellátás igénybevételére vonatkozó kérelem előterjesztésére, elbírálására, a bölcsődei felvétel folyamatára vonatkozó szabályokat tartalmazza.

A 4. §-hoz

Az intézményvezető határozatával szembeni jogorvoslati lehetőséget tartalmazza, valamint a jogorvoslati kérelmek elbírálására jogosult szervet.

A 7. §-hoz

A bölcsődei ellátás megszűnésének eseteit tartalmazza.

A 8. §-hoz

A Virágoskert Óvoda és Bölcsőde bölcsődei intézményegységében alkalmazandó térítési díjak az 1. mellékletben kerülnek meghatározásra.

A 10. §-hoz

Rögzítésre kerül, hogy az Önkormányzat a Gyvt.-ben meghatározott kedvezményeken túl további kedvezményt, mentességet nem biztosít a gyermekétkeztetési intézményi térítési díjak tekintetében.

A 11. §-hoz

A gyermekétkeztetés személyi térítési díjának megfizetésének keretszabályait rögzíti.

A 12. §-hoz és a 13. §-hoz

Hatályba léptető és hatályon kívül helyező rendelkezéseket tartalmaz.

Az 1. melléklethez

Az alkalmazott intézményi térítési díjak (gyermekétkeztetési díjak, bölcsődei gondozási díj) kerülnek rögzítésre az 1. mellékletében, azzal, hogy a rendeletben meghatározott díjak az általános forgalmi adót nem tartalmazzák.