Rákóczifalva Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2021. (VII. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közterületek és közintézmények elnevezésére, valamint elnevezésük megváltoztatására irányuló eljárásról

Hatályos: 2021. 08. 01

a közterületek és közintézmények elnevezésére, valamint elnevezésük megváltoztatására irányuló eljárásról

Általános indokolás

A rendelet előkészítése során figyelembe vételre került a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény, valamint a jogszabályszerkesztésről szóló 6/2009. (XII. 14.) IRM rendeletben foglalt szabályok, legfőképpen az a tény, hogy legfőbb garanciális szabályokat magasabb rendű jogszabályok már tartalmazzák, illetve az a jogalkotási alapkövetelmény, mely szerint a szabályozás nem lehet indokolatlanul párhuzamos vagy többszintű.

Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXIX. törvény (a továbbiakban: Mötv.) 143. § (3) bekezdése alapján a települési önkormányzat képviselő-testülete felhatalmazást kapott arra, hogy rendeletben állapítsa meg a közterületek elnevezésének, valamint az elnevezésük megváltoztatására irányuló kezdeményezés szabályait. Az Mötv. 51. § (5) bekezdésében foglaltak alapján közterület elnevezésének rendjét a települési, a fővárosban a fővárosi önkormányzat rendeletben állapítja meg. Az Mötv. 42. § 8. pontja alapján a képviselő-testület hatásköréből nem ruházható át közterület elnevezése, köztéri szobor, műalkotás állítása.

Az Mötv. 13. § (1) bekezdés 3. pontja kimondja, hogy helyi közügyek, valamint a helyben biztosítható közfeladatok körében ellátandó helyi önkormányzati feladatok különösen a közterületek, valamint az önkormányzat tulajdonában álló közintézmény elnevezése.

Részletes indokolás

Az 1. §-hoz

Határidőt állapít meg új közterület kialakítása utáni közterület nevének megállapítási kötelezettségére, valamint meglévő közterület folytatásaként megnyíló új szakasz nevezésére vonatkozóan.

A 2. §-hoz

A közterület és közintézmény nevére vonatkozó lehetőségeket és korlátokat tartalmaz.

A 3. §-hoz

A magasabb szintű jogszabályokra hivatkozást tartalmazza az együttalkalmazás és a rendeletben nem használt fogalmak meghatározása vonatkozásában.

A 4–6. §-hoz

A közterület és közintézmény elnevezésének részletes eljárási szabályait tartalmazza, a kezdeményezők körét, előterjesztőt, a véleményezésben eljáró önkormányzati bizottságot, a döntés formáját.

A 7–9. §-hoz

A hatályon kívül helyezésre, a hatályba lépésre vonatkozó rendelkezéseket tartalmazza, valamint az alkalmazás során tartalmaz előírást arra vonatkozóan, hogy mely eljárások esetében kell alkalmazni a rendelet előírásait.