Rákóczifalva Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2021 (I.25.) önkormányzati rendeletének indokolása

a település környezetének védelméről, valamint az állattartás szabályairól szóló 18/2008. (XII. 03.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 01. 01

Rákóczifalva Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2021 (I.25.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.01.01.
a település környezetének védelméről, valamint az állattartás szabályairól szóló 18/2008. (XII. 03.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
Magyarország Kormánya a 478/2020. (XI. 3.) Korm. rendelettel az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó SARS-CoV-2 koronavírus világjárvány (a továbbiakban: koronavírus világjárvány) következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében Magyarország egész területére veszélyhelyzetet hirdetett ki.
A katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény (a továbbiakban: Kat.) 46. § (4) bekezdése szerint veszélyhelyzetben a települési önkormányzat képviselő-testületének feladat- és hatáskörét a polgármester gyakorolja.
A Kat. 46. § (4) bekezdésében foglaltak alapján a képviselő-testület és a bizottság ülésének Mötv. szerinti összehívására nincsen lehetőség, melyre tekintettel pl. a szociális kérelmek folyamatos elbírálása érdekében szükséges rendelkezni a képviselő-testület által bizottságra átruházott hatáskörök esetében azok polgármester általi gyakorlásáról a veszélyhelyzet időtartama alatt.
A környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény és a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény módosításáról szóló 2020. évi LI. törvény 7. § (2) bekezdése és a 11. § (2) bekezdése alapján, a Kvt. 48. § (4) bekezdésének b) pontjának hatályon kívül helyezése miatt szükségessé vált a jelen rendelet módosítása.
Jelen rendelet és az európai uniós jogból eredő kötelezettségek összhangban vannak, az Európai Unió alapját képező szerződések vagy uniós jogi aktus rendelkezései előzetes bejelentést vagy egyéb véleményezést a jogszabály megalkotása kapcsán nem írnak elő.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény és a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény módosításáról szóló 2020. évi LI. törvény (a továbbiakban: Módtv.) 7. § (2) bekezdése és a 11. § (2) bekezdése alapján, a Kvt. 48. § (4) bekezdésének b) pontja hatályát veszti 2021. január 01. napján.
A törvényjavaslat indokolása szerint:
A levegőminőség alakulásában a lakossági fűtés mellett kiemelt szerepe van az avar és kerti hulladék égetésének. A levegő nem megfelelő minősége miatt kötelezettségi eljárás van folyamatban hazánk ellen. A javasolt módosítás a levegő minőségének javítását, ezáltal a lakosság egészségének védelmét szolgálja. Az avar és kerti hulladék égetés önkormányzati szabályozására vonatkozó felhatalmazás törlésével általánossá válik az avar és kerti hulladék égetésének a levegő védelméről szóló 306/2010. (XII. 23.) Korm. rendelet szerinti tilalma, ezzel a magas levegőterhelésű területeken csökkenthető a légszennyezőanyag kibocsátás.
A Módtv. értelmében a felhatalmazást adó rendelkezés hatályon kívül helyezésével, a jelenleg hatályban lévő avar és kerti hulladék égetését szabályozó önkormányzati rendeletet 2021. január 1. napjával hatályon kívül kell helyezni.
A veszélyhelyzet ideje alatt alkalmazandó, a levegőminőséggel összefüggő szabályokról szóló 549/2020. (XII. 2.) Korm. rendelet 1. §-a az alábbiakról rendelkezik:
1. § A környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény rendelkezéseitől eltérően 2021. január 1-jétől a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020. (XI. 3.) Korm. rendelet szerinti veszélyhelyzet megszűnéséig a települési önkormányzat képviselő-testületének hatáskörébe tartozik a háztartási tevékenységgel okozott légszennyezésre vonatkozó egyes sajátos, az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályok rendelettel történő megállapítása.
Tekintettel arra, hogy Magyarország Kormánya a 478/2020. (XI. 3.) Korm. rendelettel 2020. november 4. napjával Magyarország egész területére veszélyhelyzetet hirdetett ki, a veszélyhelyzetben a Kat. 46. § (4) bekezdésében foglalt rendelkezések alkalmazandóak.
A veszélyhelyzet megszűnését követően alkalmazandó a Módtv. rendelkezése, mely alapján felhatalmazó rendelkezés hiányában az adott tárgykörben hatályos önkormányzati rendeletet hatályon kívül kell helyezni.
A 2. §-hoz
Hatályba léptető és hatályon kívül helyező rendelkezések.