Rákóczifalva Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2021. (XII. 17.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzati adóhatósági feladatokat ellátó köztisztviselők anyagi érdekeltségi rendszeréről

Hatályos: 2022. 01. 01
az önkormányzati adóhatósági feladatokat ellátó köztisztviselők anyagi érdekeltségi rendszeréről
Általános indokolás
A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 45. §-a teremt jogszabályi lehetőséget a helyi önkormányzatok számára, hogy az ügykörébe tartozó adók és illetékek hatékony beszedésének elősegítése érdekében a feltárt és beszedett adóhiányból, valamint a beszedett adó és illeték tartozásból az önkormányzatot megillető bevétel terhére rendeletében szabályozhatja az anyagi érdekeltség feltételeit.
Rákóczifalva Városi Önkormányzat eddig nem élt ezzel a szabályozási lehetőséggel.
A fokozott adóellenőrzésektől várható az adófizetési morál javulása. A fokozott végrehajtási intézkedésekkel a kintlévőségek összege csökken. A fokozott felderítési tevékenységgel az adófizetésre kötelezett személyek az adóhatóság tudomására jutnak és kezdetét veszi a jogszabály szerinti adóhatósági intézkedés. A kollégák ösztönzési rendszere kialakításának távolabbi hatása, hogy azon adózók, akiket ellenőrzéssel felderítéssel szorít rá az adócsoport bevallási kötelezettségének teljesítésére, a következő adóévekben már a törzsállományban szerepelnek és adóznak.
A tervezett rendeletalkotás célja az önkormányzat ügykörébe tartozó adók hatékony behajtása, az adóellenőrzési, adófelderítési feladatok eredményes végrehajtása érdekében az adóhatósági feladatokat ellátó munkavállalók anyagi elismerése, motivációjának javítása. A hatékonyabb munkavégzéssel az önkormányzati adóbevételek növekedése várható, ezáltal az önkormányzati gazdálkodás biztonságosabbá válhat.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A rendelkezés az anyagi érdekeltségi rendszer bevezetésének okait tartalmazza.
A 2. §-hoz
A rendelkezés a rendelet személyi hatályát határozza meg.
A 3. §-hoz
Az érdekeltségi alap forrására, számítására vonatkozó szabályokat, az abból történő kifizetés feltételeit határozza meg.
A 4. §-hoz
Az érdekeltségi alapból történő kifizetés részletszabályait határozza meg.
Az 5. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.