Rákóczifalva Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 6/2021. (III. 10.) önkormányzati rendeletének indokolása

Rákóczifalva Városi Önkormányzat 2021. évi költségvetéséről

Hatályos: 2021. 03. 10

Rákóczifalva Városi Önkormányzat 2021. évi költségvetéséről

Általános indokolás

Magyarország Kormánya a veszélyhelyzet kihirdetéséről és a veszélyhelyzeti intézkedések hatálybalépéséről szóló 27/2021. (I. 29.) Korm. rendelettel az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó SARS-CoV-2 koronavírus világjárvány (a továbbiakban: koronavírus világjárvány) következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében Magyarország egész területére veszélyhelyzetet hirdetett ki.

A katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény (a továbbiakban: Kat.) 46. § (4) bekezdése szerint veszélyhelyzetben a települési önkormányzat képviselő-testületének feladat- és hatáskörét a polgármester gyakorolja.

Az önkormányzati gazdálkodás szabályait alapvetően az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.), valamint annak végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII.31.) Kormányrendelet határozza meg.

Az Áht. 24. § (2) A jegyző, főjegyző a költségvetési rendelet-tervezetet a 29/A. § szerinti tervszámoknak megfelelően készíti elő. A tervszámoktól csak a külső gazdasági feltételeknek a tervszámok elfogadását követően bekövetkezett lényeges változása esetén térhet el, az eltérést és annak indokát a költségvetési rendelet-tervezet indokolásában ismertetni kell. A (3) bekezdés értelmében a jegyző által a (2) bekezdés szerint előkészített költségvetési rendelet-tervezetet a polgármester február 15-éig, ha a központi költségvetésről szóló törvényt az Országgyűlés a naptári év kezdetéig nem fogadta el, a központi költségvetésről szóló törvény hatálybalépését követő negyvenötödik napig nyújtja be a képviselő-testületnek.

Részletes indokolás

Az 1. §-hoz

A Rendelet személyi hatályára vonatkozó rendelkezéseket tartalmazza.

A 2. §-hoz

A Rendelet az Önkormányzata és intézményeire vonatkozóan tartalmazza a 2021. évi költségvetési kereteket.

A 3. §-hoz és a 4. §-hoz

A Rendelet megállapítja az Önkormányzat 2021. évi bevételi és kiadási főösszegeit, azokat részletezve, bevételi és kiadási előirányzatok szerint.

Részletesen kiterjed Képviselő-testület által polgármesternek adott felhatalmazásokra.

A bevételek és kiadások teljes mélységben történő megbontását a Rendelet mellékletei tartalmazzák.

Az 5. §-hoz

Az államháztartási törvény és a kapcsolódó jogszabályok előírásainak megfelelően rögzítésre kerülnek a köztisztviselők és közalkalmazottak béren kívüli juttatásai és a köztisztviselők illetményalapja.

A 6. §-hoz

Rákóczifalva Városi Önkormányzat gazdálkodásának alapelveit tartalmazza, amely a költségvetés végrehajtásának teljeskörűségére és gondos gazdálkodásra vonatkozóan határoz meg előírásokat.

A 7. §-hoz

A Képviselő-testület felhatalmazását tartalmazza a polgármester és jegyző részére jelen rendelet végrehajtására vonatkozó intézkedések megtételére, valamint rögzíti, hogy a többletbevételek felhasználásról a Képviselő-testület jogosult dönteni.

A 8. §-hoz

A költségvetési rendelet szükségszerű módosítását szabályozza.

A 9. §-hoz

Előírásra kerül, hogy a likviditás biztosítása érdekében a polgármester köteles likviditási tervet készíteni és az esetleges pénzügyi feszültségek kezelésére felkészülni.

A polgármester a működőképesség biztosítása érdekében jogosult a tartalékok felhasználására, de arról utólagosan a Képviselő-testületnek köteles beszámolni.

A 10. §-hoz

Az Önkormányzat és intézményeinek bevételi és kiadási előirányzatainak teljesülését a harmadik negyedév után, legkésőbb október 30-ig át kell tekinteni és a szükséges intézkedéseket végre kell hajtani.

Az intézmények vonatkozásában az intézményvezetők jogosultak a belső átcsoportosítására a polgármester és jegyző egyetértésével, a Képviselő-testület utólagos tájékoztatási kötelezettségével.

A 11. §-hoz

Előírja, hogy e rendelet végrehajtása során minden döntésre jogosult az ésszerű gazdálkodás elveit követni, a jó gazda gondosságával eljárni.

A 12. §-hoz

A mellékletek felsorolását tartalmazza.

A 13. §-hoz

Hatályba léptető és hatályon kívül helyező rendelkezések.