Rákóczifalva Város Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2021 (III.22.) önkormányzati rendeletének indokolása

Rákóczifalva Városi Önkormányzat szervei működési rendjének módosításáról

Hatályos: 2021. 03. 22

Rákóczifalva Városi Önkormányzat szervei működési rendjének módosításáról

Általános indokolás

Magyarország Kormánya a veszélyhelyzet kihirdetéséről és a veszélyhelyzeti intézkedések hatálybalépésről szóló 27/2021. (I. 29.) Korm. rendelettel az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó SARS-CoV-2 koronavírus világjárvány (a továbbiakban: koronavírus világjárvány) következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében Magyarország egész területére veszélyhelyzetet hirdetett ki.

A katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény (a továbbiakban: Kat.) 46. § (4) bekezdése szerint veszélyhelyzetben a települési önkormányzat képviselő-testületének feladat- és hatáskörét a polgármester gyakorolja.

A Kat. 46. § (4) bekezdésében foglaltak alapján a képviselő-testület és a bizottság ülésének Mötv. szerinti összehívására nincsen lehetőség, melyre tekintettel pl. a szociális kérelmek folyamatos elbírálása érdekében szükséges rendelkezni a képviselő-testület által bizottságra átruházott hatáskörök esetében azok polgármester általi gyakorlásáról a veszélyhelyzet időtartama alatt.

A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 2. § (2) bekezdése értelmében jogszabály a hatálybalépését megelőző időre nem állapíthat meg kötelezettséget, kötelezettséget nem tehet terhesebbé, valamint nem vonhat el vagy korlátozhat jogot, és nem nyilváníthat valamely magatartást jogellenessé. A Kat. 46. § (4) bekezdésében foglaltak alapján a képviselő-testület és a bizottság ülésének Mötv. szerinti összehívására nincsen lehetőség, melyre tekintettel pl. a szociális kérelmek folyamatos elbírálása érdekében szükséges rendelkezni a képviselő-testület által bizottságra átruházott hatáskörök esetében azok polgármester általi gyakorlásáról a veszélyhelyzet időtartama alatt. Jelen rendelet a visszamenőleges hatályú jogalkotás tilalmába nem ütközik, nem teremt hátrányosabb helyzetet, nem von el vagy korlátoz jogot, és nem nyilvánít valamely magatartást jogellenessé.

Jelen rendelet annak érdekében került megalkotásra, hogy az emberek egy helyen történő tömeges előfordulásának lehetőségeit, a szociális érintkezések számát és ezáltal a fertőzésveszélyt a korlátozásokkal csökkentse.

Jelen rendelet és az európai uniós jogból eredő kötelezettségek összhangban vannak, az Európai Unió alapját képező szerződések vagy uniós jogi aktus rendelkezései előzetes bejelentést vagy egyéb véleményezést a jogszabály megalkotása kapcsán nem írnak elő.

Részletes indokolás

Az 1. §-hoz

Tekintettel arra, hogy veszélyhelyzet időbeli hatálya alatt képviselő-testületi és bizottsági ülések megtartására nem kerül sor, ezért a bizottsági hatáskörbe delegált feladatokat átmeneti ideig, a veszélyhelyzet megszűnésének napjáig a polgármester látja el.

A 2. §-hoz

Hatályba léptető és hatályon kívül helyező rendelkezések.