Rákóczifalva Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 8/2021. (V. 7.) önkormányzati rendeletének indokolása

szociális ellátásokról

Hatályos: 2021. 05. 09

szociális ellátásokról

Általános indokolás

Magyarország Kormánya a 27/2021. (I. 29.) Korm. rendelettel az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó SARS-CoV-2 koronavírus világjárvány (a továbbiakban: koronavírus világjárvány) következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében Magyarország egész területére veszélyhelyzetet hirdetett ki.

A katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény (a továbbiakban: Kat.) 46. § (4) bekezdése szerint veszélyhelyzetben a települési önkormányzat képviselő-testületének feladat- és hatáskörét a polgármester gyakorolja.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Hatósági Főosztály Törvényességi Osztálya JN/24/00182/2021. iktatószámon törvényességi felhívással élt Rákóczifalva Város Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális és gyermekvédelmi ellátások szabályairól szóló 2/2018. (I. 26.) önkormányzati rendeletével kapcsolatban. A rendeletalkotást a törvényességi felhívásban, ezáltal a vonatkozó jogszabályokban foglalt előírásoknak történő megfelelés indokolta, valamint Rákóczifalva Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 2021. I. félévi munkatervében szerepelő új szociális ellátásokról szóló rendelet megalkotására irányuló jogalkotási kötelezettségnek is eleget tettünk.

Részletes indokolás

Az 1. §-hoz és a 2. §-hoz

Rákóczifalva Városi Önkormányzat szociális ellátásainak rendszerét tartalmazza, valamint meghatározásra kerül azon ellátásoknak a köre, amelyek biztosítása a Szolnoki Kistérség Többcélú Társulása útján történik.

A 3. §-hoz és a 4. §-hoz

Az egyes ellátási formák esetében hatáskörrel rendelkező szervek megjelölését tartalmazza.

Az 5. §-hoz

A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvényben meghatározott fogalmak a rendelet alkalmazása szempontjából is irányadóak.

A 6. §-hoz

Az eljárások hivatalból vagy kérelemre történő megindításának lehetőségét, valamint a kérelmek benyújtásának módját tartalmazza.

A 7. §-hoz

A polgármester és a bizottság hatáskörébe tartozó települési támogatások döntésre történő előkészítése a Rákóczifalvai Polgármesteri Hivatal feladata.

A 8. §-hoz

A rendelkezés tartalmazza, hogy a kérelmező a saját és a vele egy háztartásban élők vagyoni viszonyait milyen módon igazolhatja.

A 9. §-hoz

A rendelkezés tartalmazza annak lehetőségét, hogy amennyiben a kérelmező által benyújtott igazolások, nyilatkozatok tartalma felől kétség merül fel, abban az esetben a döntésre jogosult környezettanulmány készítését kérheti a Rákóczifalvai Polgármesteri Hivataltól.

A 10. §-hoz

Az ellátásban részesülő személy változásbejelentési kötelezettségét és annak határidejét tartalmazza.

A 11. §-hoz

Az ellátások folyósításának módját, és folyósítás módjától függő határidejét tartalmazza.

A 12. §-hoz és a 13. §-hoz

Az ellátás megállapítására hatáskörrel rendelkező szerv ellenőrzi a megállapított ellátások felhasználását a Rákóczifalvai Polgármesteri Hivatal útján. A rendelkezés rögzíti az ellátásban részesülők együttműködési kötelezettségét. A kérelmezők által benyújtott igazolások, nyilatkozatok valóságtartalmát az ellátás megállapítására hatáskörrel rendelkező szerv megkeresések útján ellenőrizheti.

A 14. §-hoz

A döntési hatáskörrel rendelkező szervek részére a méltányosság lehetőségét biztosítja. Taxatíve felsorolásra kerülnek a különös méltánylást érdemlő körülmények, valamint ezen körülmények igazolására szolgáló dokumentumok.

A 15. §-hoz

A rendeletben nem szabályozott kérdésekben az Szoctv. rendelkezései az irányadóak.

A 16. §-hoz és a 17. §-hoz

A helyi Szociálpolitikai Kerekasztalra vonatkozó rendelkezéseket tartalmazzák, többek között a Szociálpolitikai Kerekasztal feladatait, tagjait, ülésének gyakoriságát, összehívásának rendjét.

A 18–23. §-hoz

A rendkívüli települési támogatás részletes szabályait tartalmazzák: a támogatás nyújtásának feltételeit, támogatás maximálisan nyújtható éves összegét, a támogatás nyújtásának egy éven belüli maximális megítélésének számát, a természetben nyújtott támogatás formáit, a valamennyi települési támogatáshoz kötelezően csatolandó igazolások mellett az erre a támogatási formára előírt speciális igazolások felsorolását.

A 24–29. §-hoz

A lakáshatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás részletes szabályait tartalmazzák: a támogatás nyújtásának feltételeit, támogatás összegét és nyújtásának időtartamát, a támogatás felhasználási körét, a valamennyi települési támogatáshoz kötelezően csatolandó igazolások mellett az erre a támogatási formára előírt speciális igazolások felsorolását, támogatás folyósítása megszüntetésének esetköreit.

A 30–36. §-hoz

Az egyszeri fűtéstámogatás részletes szabályait tartalmazzák, a támogatás nyújtásának feltételeit, támogatás összegét és igénylésének időtartamát, a természetben igényelhető támogatás formáját, a valamennyi települési támogatáshoz kötelezően csatolandó igazolások mellett az erre a támogatási formára előírt speciális igazolások felsorolását.

A 37–41. §-hoz

A gyógyszertámogatás részletes szabályait tartalmazzák, a támogatás nyújtásának feltételeit, támogatás összegét és folyósításának időtartamát, a valamennyi települési támogatáshoz kötelezően csatolandó igazolások mellett az erre a támogatási formára előírt speciális igazolások felsorolását, a támogatás folyósítása megszüntetésének esetkörét.

A 42–46. §-hoz

A temetési támogatás részletes szabályait tartalmazzák, a támogatás nyújtásának feltételeit, a támogatás összegét, igénylésének határidejét, a valamennyi települési támogatáshoz kötelezően csatolandó igazolások mellett az erre a támogatási formára előírt speciális igazolások felsorolását.

A 47–50. §-hoz

A helyi gyermeknevelési támogatás részletes szabályait tartalmazzák, a támogatás nyújtásának feltételeit, a támogatás összegét, a valamennyi települési támogatáshoz kötelezően csatolandó igazolások mellett az erre a támogatási formára előírt speciális igazolások felsorolását.

Az 51–54. §-hoz

A helyi gyermeknevelési támogatás részletes szabályait tartalmazzák, a támogatás nyújtásának feltételeit, a támogatás összegét, a valamennyi települési támogatáshoz kötelezően csatolandó igazolások mellett az erre a támogatási formára előírt speciális igazolások felsorolását.

Az 55–58. §-hoz

A beiskolázási támogatás részletes szabályait tartalmazzák, a támogatás nyújtásának feltételeit, a támogatás összegét, igénylésének időtartamát, a valamennyi települési támogatáshoz kötelezően csatolandó igazolások mellett az erre a támogatási formára előírt speciális igazolások felsorolását.

Az 59–64. §-hoz

Az újszülött támogatás részletes szabályait tartalmazzák, a támogatás nyújtásának feltételeit, a támogatás összegét, igénylésének határidejét, a valamennyi települési támogatáshoz kötelezően csatolandó igazolások mellett az erre a támogatási formára előírt speciális igazolások felsorolását.

A 65–68. §-hoz

Köztemetés költségeinek megtérítése alóli mentesítés részletes szabályait tartalmazzák a részben vagy egészben történő mentesítés feltételeit, a valamennyi települési támogatáshoz kötelezően csatolandó igazolások mellett az erre a támogatási formára előírt speciális igazolások felsorolását.

A 70. §-hoz

Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.

A 71. §-hoz

Hatályon kívül helyező rendelkezést tartalmazza, valamint az alkalmazás során tartalmaz előírást arra vonatkozóan, hogy mely eljárások esetében kell alkalmazni a rendelet előírásait.

Az 1. melléklethez

Az 1. melléklet tartalmazza a szociális ellátások igényléséhez a kérelmező által kitöltendő kérelemnyomtatványt.