Rákóczifalva Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2022. (XII. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

az egészségügyi alapellátások körzeteiről

Hatályos: 2022. 12. 17

Rákóczifalva Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2022. (XII. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.12.17.
az egészségügyi alapellátások körzeteiről
Általános indokolás
Az egészségügyi alapellátásról szóló 2015. évi CXXIII. törvény (a továbbiakban: Eütv.) 5. § (1) bekezdése értelmében a települési önkormányzat az egészségügyi alapellátás körében gondoskodik:
a) a háziorvosi, házi gyermekorvosi ellátásról,
b) a fogorvosi alapellátásról,
c) az alapellátáshoz kapcsolódó háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi ügyeleti ellátásról,
d) a védőnői ellátásról, és
e) az iskola-egészségügyi ellátásról.
Az Eütv. 6. § (1) bekezdése szerint a települési önkormányzat képviselő-testülete - a Kormány által kijelölt praxiskezelő által megadott szempontokat figyelembe véve - rendeletben megállapítja és kialakítja az egészségügyi alapellátások körzeteit. Több településre is kiterjedő ellátás esetén a körzet székhelyét az érintett települési önkormányzatok erre irányuló megállapodásban határozzák meg.
Rákóczifalva Város Önkormányzatának az egészségügyi alapellátási körzetek megállapításáról szóló 27/2012. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete nem tartalmazta a fogorvosi ügyeleti ellátás, a felnőtt és gyermekorvosi ügyeleti ellátás, valamint az iskola-egészségügyi ellátás körzeteit, az ellátás módját, valamint az állampolgárok megfelelő informálása érdekében az alap - és ügyeleti ellátás helyét. A fentiek alapján, valamint a rendelet megjelölésének módosulására tekintettel új rendelet megalkotása vált szükségessé.
A rendelet megalkotása során az egészségügyi alapellátásról szóló 2015. évi CXXIII. törvény 5. § (2) bekezdésében és 6. § (2) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró alapellátást végző orvos, védőnő, az alapellátásért felelős országos módszertani intézet, védőnői ellátás esetén az országos tisztifőorvos, valamint a működési engedély kiadására hatáskörrel rendelkező egészségügyi államigazgatási szerv, továbbá az egészségügyben működő szakmai kamarákról szóló 2006. évi XCVII. törvény 2. § d) pontjának db) alpontja szerint véleményezési jogot gyakorló szakmai kamara véleménye kikérésre került.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Rákóczifalva város közigazgatási területén három felnőtt és gyermek (vegyes) háziorvosi körzet került kialakításra a megjelölt ellátási helyen. Az egyes körzetek lehatárolását az 1. melléklet tartalmazza.
A 2. §-hoz
A fogorvosi alapellátás Rákóczifalva város közigazgatási területén egy vegyes körzetben kerül megszervezésre a megjelölt ellátási helyen.
A 3. §-hoz
Rákóczifalva város közigazgatási területén a védőnői ellátás kettő körzetben kerül megszervezésre a megjelölt ellátási helyen. A körzetek lehatárolását a 4. § és a 2. melléklet tartalmazza.
A 4. §-hoz
Rákóczifalva város közigazgatási területén az iskola- és ifjúság-egészségügyi ellátás körébe tartozó oktatási-nevelési intézményeket tartalmazza, valamint az ellátást végzők meghatározását.
Az 5. §-hoz
Rákóczifalva város esetében a felnőtt és gyermekorvosi ügyeleti ellátás biztosítása ellátási szerződés útján valósul meg a megjelölt ellátási helyen.
A 6. §-hoz
Rákóczifalva város esetében a fogorvosi ügyeleti ellátás biztosítása a Szolnoki Kistérség Többcélú Társulása útján valósul meg a megjelölt ellátási helyen.
A 7. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.
A 8. §-hoz
Hatályon kívül helyező rendelkezést tartalmaz. A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti az egészségügyi alapellátási körzetek megállapításáról szóló 27/2012. (VIII. 31.) önkormányzati rendelet.
Az 1. melléklethez
Rákóczifalva város területén kialakított felnőtt és gyermek (vegyes) háziorvosi körzetek felosztását tartalmazza.
A 2. melléklethez
Rákóczifalva város területi védőnői körzeteinek felosztását tartalmazza.