Rákóczifalva Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2022. (II. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

Rákóczifalva Városi Önkormányzat kitüntető elismeréseinek alapításáról és adományozásának rendjéről

Hatályos: 2022. 02. 26
Rákóczifalva Városi Önkormányzat kitüntető elismeréseinek alapításáról és adományozásának rendjéről
Végső előterjesztői indokolás
Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) és i) pontja szerint a helyi önkormányzat a helyi közügyek intézése körében törvény keretei között rendeletet alkot, valamint önkormányzati jelképeket alkothat, helyi kitüntetéseket és elismerő címeket alapíthat. A 32. cikk (2) bekezdése alapján feladatkörében eljárva a helyi önkormányzat törvény által nem szabályozott helyi társadalmi viszonyok rendezésére, illetve törvényben kapott felhatalmazás alapján önkormányzati rendeletet alkot.
Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény (a továbbiakban: Címertv.) 22. § (1) bekezdés d) pontja értelmében a feladatkörével összefüggő egyes kiemelkedő tevékenységek, teljesítmények elismerésére kitüntető címet, díjat, oklevelet, plakettet vagy más elismerést (a továbbiakban: elismerés) alapíthat és adományozhat a helyi önkormányzat képviselő-testülete.
A Címertv. 23. § (1) bekezdése szerint a helyi önkormányzat képviselő-testülete elismerés alapítására és adományozására jogosult elismerést akkor adományozhat, ha
a) az elismerés elnevezését, fajtáit (osztályait),
b) az elismerésben részesíthető személyek körét,
c) az évente adományozható elismerések számát,
d) az elismerés adományozásának feltételeit és rendjét, valamint
e) az elismerés leírását
rendeletben meghatározta.
A Címertv. 24. § (9) bekezdése alapján felhatalmazást kap a helyi önkormányzat képviselő-testülete, hogy rendeletben szabályozza az elismerés alapítását, az elismerés elnevezését, fajtáit, az elismerésben részesíthető személyek körét, az évente adományozható elismerések számát, az elismerés leírását, az adományozás feltételeit és rendjét, valamint az elismerés viselésének rendjét, továbbá a díjjal járó jutalom mértékét, formáját és járadék esetében annak időtartamát.
A fenti felhatalmazás alapján Rákóczifalva Városi Önkormányzat Képviselő-testülete új rendeletet alkot ebben a szabályozási tárgykörben, mellyel egyidejűleg a rákóczifalvai kitüntető címek és díjak alapításáról és adományozásának rendjéről szóló 8/2014. (IV. 25.) önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezésre kerül.