Rákóczifalva Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2023. (VIII. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

szociális ellátásokról szóló 8/2021. (V.7.) önkormányzati rendeletének módosításáról

Hatályos: 2023. 09. 01

Rákóczifalva Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2023. (VIII. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.09.01.
szociális ellátásokról szóló 8/2021. (V.7.) önkormányzati rendeletének módosításáról
Általános indokolás
A családok ügyintézésének egyszerűsítésével összefüggő egyes törvények módosításáról szóló 2023. évi XXVIII. törvény (a továbbiakban: Mód.tv.) alapján, 2023. szeptember 01. napjától főszabályként megszűnik a tanulói hallgatói jogviszony kötelező igazolás az egyes eljárásokban. A tankötelezettség időtartama alatt, annak a tanévnek a végéig, amelyben a tanuló a tizenhatodik életévét betölti, tanulói jogviszony igazolása - törvényben vagy kormányrendeletben meghatározott kivétellel - a szülőtől, törvényes képviselőtől, tanulótól nem kérhető. A tankötelezettség lejártát követően a tanuló, hallgató a jogviszonyát érvényes diákigazolvánnyal igazolhatja. Ha a tanulói, hallgatói jogviszony időtartama alatt a jogviszony igazolása bíróság, vagy más közigazgatási hatóság eljárásában mégis szükséges - mert kétség merült fel a jogviszony fennállása tekintetében - a bíróság vagy a hatóság megkeresheti a tanulói, hallgatói jogviszony igazolása céljából az Oktatási Hivatalt vagy a szakképzési államigazgatási szervet.Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (3) bekezdése értelmében az önkormányzati rendelet más jogszabállyal nem lehet ellentétes.Tekintettel arra, hogy a szociális ellátásokról szóló önkormányzati rendelet iskolalátogatási igazolás csatolását előíró rendelkezései ellentétesek más jogszabállyal, ezért szükséges a rendeletet 2023. szeptember 01. hatállyal módosítani.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A már nem tanköteles korú kiskorú, valamint nagykorú középfokú tanulmányokat folytató gyermek esetén a tanulói jogviszony igazolásának módját tartalmazza.
A 2. §-hoz
A kérelemnyomtatvány kiegészítésre került egy ponttal, melyet a beiskolázási támogatás igénylésekor szükséges kitölteni.
A 3. §-hoz
Hatályvesztő rendelkezéseket tartalmaz.
A 4. §-hoz
A hatályba léptető és hatályvesztő rendelkezést tartalmazza.