Rákóczifalva Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2023. (IX. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól

Hatályos: 3000. 01. 01

Rákóczifalva Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2023. (IX. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

Nem ismert
az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól
Általános indokolás
Az önkormányzatok vagyongazdálkodásának alapvető szabályairól az Alaptörvény 38. cikke, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (a továbbiakban: Mötv.) VI. fejezete, valamint a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény (a továbbiakban: Nvtv.) rendelkezik.
Az Alaptörvény kimondja, hogy az állam és a helyi önkormányzatok tulajdona nemzeti vagyon. A nemzeti vagyon kezelésének és védelmének célja a közérdek szolgálata, a közös szükségletek kielégítése és a természeti erőforrások megóvása, valamint a jövő nemzedékek szükségleteinek figyelembevétele. A nemzeti vagyon megőrzésének, védelmének és a nemzeti vagyonnal való felelős gazdálkodásnak a követelményeit sarkalatos törvény határozza meg.
Az állam és a helyi önkormányzatok tulajdonában álló gazdálkodó szervezetek törvényben meghatározott módon, önállóan és felelősen gazdálkodnak a törvényesség, a célszerűség és az eredményesség követelményei szerint.
Az önkormányzati önálló gazdálkodás, az önkormányzati tulajdon megléte az önkormányzati autonómia és feladatellátás elengedhetetlen feltételei.
Fenti alapelvekkel és az Mötv.-ben, valamint az Nvtv.-ben kapott felhatalmazások alapján alkotta meg Rákóczifalva Város Önkormányzata Képviselő-testülete az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló 13/2012. (IV. 27.) önkormányzati rendeletét, melynek módosítására három alkalommal került sor.
A helyi önkormányzat jogalkotási kötelezettségének teljesítése, döntéshozatali lehetőségeinek szélesítése, a gyakorlati tapasztalatok, valamint a jogszabályszerkesztés hatályos jogszabályi előírásainak való megfelelése új rendelet megalkotását indokolja.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A rendelet szabályozási tárgykörei kerülnek rögzítésre a vagyongazdálkodás alapelveivel összhangban.
A 2. §-hoz és a 3. §-hoz
A rendelet tárgyi és szervi hatályát határozza meg, kiegészítve azzal, hogy mely, más önkormányzati rendeletekkel együtt kell alkalmazni a rendelet előírásait.
A 4. §-hoz
A rendelet az egységes fogalomhasználat érdekében rögzíti az Nvtv.-ben használt fogalomrendszer alkalmazását.
Az 5–7. §-hoz
Az Nvtv. vagyonelemek minősítésére vonatkozó rendelkezéseivel összhangban meghatározásra kerül, hogy a vagyon forgalomképesség szempontjából lehet törzsvagyon és üzleti vagyon. A törzsvagyonba és az üzleti vagyonba tartozó vagyonelemeket nevesíti.
A 8. §-hoz és a 9. §-hoz
Az önkormányzati vagyon nyilvántartásáról rendelkezik, utalva a magasabb szintű jogszabályokra. A vagyon nyilvántartásával összefüggésben rögzítésre kerül a vagyonelem minősítésének, besorolásának a kötelezettsége.
A 10. §-hoz és a 11. §-hoz
Az önkormányzati vagyon értékének meghatározására vonatkozó előírásokat tartalmazza.
A 12–14. §-hoz
A tulajdonosi jogok gyakorlásának általános szabályait rögzíti.
A 15. §-hoz és a 16. §-hoz
Az önkormányzati vagyon tulajdonjogának átruházásával összefüggő szabályokat tartalmazza, rögzítve kötelező versenyeztetés értékhatárának meghatározását. A versenyeztetési kötelezettség szabályozása összhangban áll az Nvtv. 13. § (1) bekezdésével.
A 17. §-hoz
Az önkormányzati vagyon hasznosításával összefüggő szabályokat tartalmazza, rögzítve a kötelező versenyeztetés értékhatárának meghatározását. A versenyeztetési kötelezettség szabályozása összhangban áll az Nvtv. 11. § (16) bekezdésével.
A 18–22. §-hoz
Az önkormányzati visszterhes és ingyenes vagyonszerzés szabályait tartalmazza.
A 23–26. §-hoz
Az önkormányzati költségvetési szervek vagyongazdálkodására vonatkozó szabályokat határoz meg.
A 27–36. §-hoz
Az önkormányzat a kötelező önkormányzati feladatellátáshoz kapcsolódóan vagyonának meghatározott körére, a vagyonhasznosítás egyik formájaként vagyonkezelői jogot létesíthet, az
ben szabályozott módon. A vagyonkezelői jog az önkormányzati feladatellátás feltételeinek hatékony biztosítása, a vagyon állagának és értékének megőrzése, védelme, továbbá értékének növelése érdekében történhet.
Vagyonkezelői jog önkormányzati lakóépületre és vegyes rendeltetésű épületre, társasházban lévő önkormányzati lakásra és nem lakás céljára szolgáló helyiségre ingyenesen csak kizárólagos önkormányzati tulajdonú gazdasági társasággal, vagy e gazdasági társaság kizárólagos tulajdonában lévő gazdasági társaságával létesíthető.
Az Mötv. 143. § (4) bekezdés i) pontjában foglalt jogalkotási kötelezettségnek eleget téve került szabályozásra azon vagyonelemek köre, melyre nézve az önkormányzat vagyonkezelői jogot létesíthet, továbbá a vagyonkezelői jog megszerzésének, gyakorlásának, valamint az ellenőrzésnek a szabályai.
A 37. §-hoz
Az Áht. 97. § (2) bekezdésében foglalt jogalkotási kötelezettség teljesítésének szabályait rögzíti.
A 38. §-hoz
A részletfizetés engedélyezésnek feltételeit és módját tartalmazza.
A 39–43. §-hoz
Önkormányzati érdekeltségű gazdasági társaság alapítására, gazdasági társaságban részesedés szerzésére, a gazdasági társaságok ügyvezetőjének, igazgatósági, felügyelő bizottsági tagjainak, valamint könyvvizsgálójának kijelölésére vonatkozó szabályokat tartalmazza.
A 44. §-hoz és a 45. §-hoz
Hatályon kívül helyező és hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.
Az 1. melléklethez
Kizárólagos tulajdonban lévő forgalomképtelen vagyonelemek felsorolását tartalmazza.
A 2. melléklethez
Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű forgalomképtelen vagyonelemnek minősített vagyonelemek felsorolását tartalmazza. Rákóczifalva Városi Önkormányzat Képviselő-testülete nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű forgalomképtelen vagyonelemmé nem minősített vagyonelemet.
A 3. melléklethez
Korlátozottan forgalomképes vagyonelemek felsorolását tartalmazza.
A 4. melléklethez
Az önkormányzat forgalomképes üzleti vagyonát képező ingatlan vagyonelemeket rögzíti.
Az 5. melléklethez
Vagyonkezelésbe adott ingatlan vagyonelemek felsorolását tartalmazza.
A 6. melléklethez
A versenyeztetési eljárás szabályait tartalmazza.