Rákóczifalva Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2023. (X. 20.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzati tulajdonban lévő lakások és helyiségek bérletéről, valamint az elidegenítésükre vonatkozó szabályokról

Hatályos: 2023. 10. 30

Rákóczifalva Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2023. (X. 20.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.10.30.
az önkormányzati tulajdonban lévő lakások és helyiségek bérletéről, valamint az elidegenítésükre vonatkozó szabályokról
Végső előterjesztői indokolás
A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal (a továbbiakban: Kormányhivatal) Rákóczifalva Városi Önkormányzat Képviselő-testületének az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítéséről vonatkozó szóló 7/2019. (V. 24.) önkormányzati rendeletét (a továbbiakban: Rendelet) – a Miniszterelnökség 2023. évi országos ellenőrzési terve alapján – a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (a továbbiakban: Mötv.) 132. § (3) bekezdés b) pontjában foglalt törvényességi felügyeleti jogkörében megvizsgálta.
Az átfogó ellenőrzés tárgya annak vizsgálata volt, hogy a lakások és helyiségek bérletére, valamint elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvényben (a továbbiakban: Lakás tv.) konkrétan meghatározott szabályozási tárgykörökön belül alkotott-e a helyi önkormányzat rendeletet, és az megfelel-e az Lakás tv.-ben, valamint a mögöttes szabályként alkalmazandó Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvényben (a továbbiakban: Ptk.) meghatározott szabályoknak.
A vizsgálat során megállapításra került, hogy a Rendelet az alábbiakban kifejtett pontokban jogszabálysértő:
- a bevezető rész a jogszabályszerkesztési előírásoknak nem felel meg;
- a Rendeletben a Lakás tv. 2. számú mellékletében szereplő tartalmi elemek közül több nem került szabályozásra [a), b), c), f), g), k), l), m), n), q), s)], melyek a Kormányhivatal állásfoglalása alapján kötelezően szabályozandó tartalmi elemek;
- a szabályozott elemek közül több nem felel meg a jogszabályi előírásoknak, azok az Lakás tv., illetve további jogszabályi rendelkezésekbe ütköznek.
Minderre tekintettel a Kormányhivatal Rákóczifalva Városi Önkormányzat Képviselő-testületét az Mötv. 134. § (1) bekezdés alapján, JN/24/00460/2023. iktatószámú törvényességi felhívásában felhívta, hogy vizsgálja meg a felhívásban foglaltakat, és szüntesse meg a jogszabálysértést.
A fentiek alapján Rákóczifalva Városi Önkormányzat Képviselő-testülete felülvizsgálta az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítéséről vonatkozó szóló 7/2019. (V. 24.) önkormányzati rendeletét. A felülvizsgálat alapján a szabályozási tárgyban új rendelet elfogadása vált szükségessé.
Jelen rendelet a Lakás tv. 2. mellékletében tételesen hivatkozott normatív Lakás tv.-i rendelkezésekre, és a törvényességi felhívásban foglaltakra tekintettel került megalkotásra.