Rákóczifalva Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2023. (XII. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

a Rákóczifalvai Polgármesteri Hivatalban foglalkoztatott köztisztviselők 2024. évi illetménykiegészítéséről

Hatályos: 2024. 01. 01

Rákóczifalva Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2023. (XII. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.01.01.
a Rákóczifalvai Polgármesteri Hivatalban foglalkoztatott köztisztviselők 2024. évi illetménykiegészítéséről
Általános indokolás
A Rákóczifalvai Polgármesteri Hivatal (a továbbiakban: Hivatal) köztisztviselőire a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény (a továbbiakban: Kttv.) rendelkezései az irányadók.
A köztisztviselők a Kttv. 131. § (1)-(2) bekezdés alapján közszolgálati jogviszonyuk alapján havonta illetményre jogosultak. Az illetmény a 133. § (1) bekezdése szerint megállapított alapilletményből, valamint a Kttv.-ben meghatározott feltételek esetén illetménykiegészítésből és illetménypótlékból áll.
A Rákóczifalvai Polgármesteri Hivatal esetében a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény (a továbbiakban: Kttv.) 234. § (3) bekezdés c) pontja értelmében a helyi önkormányzat rendeletben egységesen valamennyi felsőfokú iskolai végzettségű köztisztviselőnek a tárgyévre illetménykiegészítést állapíthat meg, amelynek mértéke a köztisztviselő alapilletményének legfeljebb 30%-a.
A Kttv. 234. § (4) bekezdése alapján a helyi önkormányzat a (3) bekezdés szerint rendeletben illetménykiegészítést állapíthat meg egységesen valamennyi érettségi végzettségű köztisztviselőnek, amelynek mértéke legfeljebb 20 %.
Tekintettel arra, hogy az illetménykiegészítés elősegíti a jelenleg a Hivatalban foglalkoztatott köztisztviselők megtartását, új kollégák felvételét, Rákóczifalva Városi Önkormányzat Képviselő-testülete rendeletben határoz középfokú végzettség esetén 20 %-os, felsőfokú végzettség esetén 20 %-os illetménykiegészítés megállapításról.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Az érettségi végzettségű és a felsőfokú iskolai végzettségű köztisztviselők 2024. évre megállapított illetménykiegészítésének mértékét állapítja meg.
A 2. §-hoz
Hatályba léptető és hatályon kívül helyező rendelkezést tartalmaz.