Rákóczifalva Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2023. (II. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

a temetőkről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2023. 03. 17

Rákóczifalva Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2023. (II. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.03.17.
a temetőkről és a temetkezés rendjéről
Általános indokolás
A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Hatósági Főosztály Törvényességi Felügyeleti Osztály JN/24/00549/2022. iktatószámon törvényességi felhívással élt Rákóczifalva Városi Önkormányzat Képviselő-testületének a temetőkről és a temetkezésről szóló 5/2009. (IV.29.) önkormányzati rendeletével kapcsolatban. A rendeletalkotást a törvényességi felhívásban, valamint a vonatkozó jogszabályokban foglalt előírásoknak történő megfelelés indokolta.
Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontja alapján a helyi közügyek, valamint a helyben biztosítható közfeladatok körében ellátandó helyi önkormányzati feladatok közé tartozik a köztemető kialakítása és fenntartása. A köztemető fogalmát a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény (a továbbiakban: Ttv.) 3. § b) pontja határozza meg, mely szerint köztemető az önkormányzat tulajdonában lévő temető, továbbá az a nem önkormányzati tulajdonban lévő temető vagy temetőrész, amelyben az önkormányzat- a temető tulajdonosával kötött megállapodás alapján - a köztemető fenntartására vonatkozó kötelezettségét teljesíti. Rákóczifalva területén jelenleg két, a Ttv. szerinti köztemető van. A rendelet a köztemetőket egységesen temetőnek nevezi, tekintettel a lakosság körében kialakult és megszokott elnevezésre.
A Ttv. 41. § (3) bekezdése rendeletalkotásra felhatalmazást az önkormányzat részére az alábbiak szerint:
A települési önkormányzat, fővárosban a közgyűlés rendeletben állapítja meg - a köztemetőre vonatkozóan - különösen
a) a temető rendeltetésszerű használatához szükséges egyéb helyi, tárgyi és infrastrukturális feltételeket;
b) a temető, ravatalozó használatának és igénybevételének szabályait;
c) a temetési hely gazdálkodási szabályait;
d) a sírhely méretezését, sírjelek alkalmazását, a kegyeleti tárgyak, növényzet elhelyezését, a sírgondozás szabályait;
e) temetőben a kegyeleti közszolgáltatások feltételeit, a temetési hely megváltásának és újraváltásának díját, a temetőfenntartási hozzájárulás díját, illetve a létesítmények és az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételének díját;
f) a temetési szolgáltatás, illetőleg a temetőben végzett egyéb vállalkozói tevékenységek ellátásának temetői rendjét.
A Ttv. 40. § (2) bekezdése kimondja, hogy a temető tulajdonosa, köztemető esetén az önkormányzat a temető üzemeltetésével és fenntartásával kapcsolatosan felmerült szükséges és indokolt költségek alapján állapítja meg
a) a temetési hely, illetőleg az újraváltás díját,
b) a temetkezési szolgáltatók kivételével a temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők által fizetendő temetőfenntartási hozzájárulás díját,
c) a temetői létesítmények, illetve az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételéért a temetkezési szolgáltatók által fizetendő díjat,
d) a temetőbe való behajtás díját.
Ugyanezen szakasz (3) bekezdése értelmében a (2) bekezdésben meghatározott díjfajtákon belül a köztemetőkre vonatkozó díjak mértékét az önkormányzat rendeletben állapítja meg. A díjmértékeket évente felül kell vizsgálni.
A díj megállapításával, illetve díj megállapításának tilalmáról, a díj mértékének korlátjáról a Ttv. 40. § (4)-(6) bekezdései így rendelkeznek:
4) Az egyes díjfajtákon belül a temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők által fizetendő temetőfenntartási hozzájárulási díj mértéke az adott évben az egyes sírhelyekre megállapított megváltási díjtételek egyszerű számtani átlagának 5%-át nem haladhatja meg.
(5) A települési önkormányzat képviselő-testülete, fővárosban a közgyűlés a díj megállapításakor kikéri a fogyasztók területileg illetékes érdek-képviseleti szerveinek véleményét.
(6) A temető üzemeltetője a szabályzatban megállapított díjakon felül más díjat nem állapíthat meg. Nem szedhető díj a temetőlátogatásért, a temetői utak használatáért és a temetési hely gondozásához igénybe vett vízért.
A Ttv. 42. §-a értelmében ahol az önkormányzat a köztemető fenntartására vonatkozó kötelezettségéről kegyeleti közszolgáltatási szerződés keretében gondoskodik, a temető használatának szabályait önkormányzati rendeletben kell megállapítani.
A hivatkozott törvényességi felhívás, valamint az időközben kialakult temetőhasználattal és temetkezés során kialakult szokások, gyakorlat figyelembevételével, a korábbi díjak felülvizsgálatának kötelezettsége okán új rendelet megalkotása vált szükségessé.
A rendelet elkészítése során kikértük a temetővel kapcsolatos üzemeltetési feladatokat kegyeleti közszolgáltatási szerződés útján ellátó Pietas Kft. véleményét, észrevételeit, javaslatait, valamint a véleményezési jogkörben eljáró Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetség véleményét.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A rendelet hatályát és Rákóczifalva városban található köztemetőket határozza meg. Kitér arra, hogy Rákóczifalva Városi Önkormányzat kegyeleti közszolgáltatási szerződés útján látja el a temetőkre vonatkozó fenntartási és üzemeltetési kötelezettségét. A temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvényben, valamint a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X.1.) Korm. rendeletben meghatározott fogalmak a rendelet alkalmazása szempontjából is irányadóak.
A 2. §-hoz
A temető rendeltetésszerű használatához szükséges egyéb helyi, tárgyi és infrastrukturális feltételeket tartalmazza.
A 3. §-hoz
A temető, valamint a ravatalozó használatának és igénybevételének szabályait tartalmazza. Meghatározza a temetői nyitva tartás rendjét, a temetőben tanúsítandó viselkedést, a gépjárművel való behajtás szabályait.
A 4. §-hoz
A temetési helyek megnevezését, a temetési hely gazdálkodási szabályait tartalmazza.
Az 5. §-hoz
A rendelkezés felsorolja a temetőben létesíthető sírhelyek irányadó méretezését, a sírhelyek és sírsorok egymás közötti minimális távolságát, a díszsírhelyek elhelyezkedésére vonatkozó utalást.
A 6. §-hoz
A temetés sorrendjére, valamint az urnák elhelyezésére tartalmaz rendelkezést.
A 7. §-hoz
Sírjelek, síremlékek alkalmazásának, létesítésére vonatkozó szabályokat tartalmaz.
A 8. §-hoz
A kegyeleti tárgyak elhelyezésére, növényzet telepítésére, sírgondozás alapvető szabályaira tartalmaz rendelkezéseket.
A 9. §-hoz
A sírhelyek megváltására és újraváltására vonatkozó rendelkezéseket tartalmaz. Rögzíti a megváltás időtartamát, a temetési hely feletti rendelkezési jog megszűnésekor bekövetkező jogkövetkezményt.
A 10. §-hoz
A temetőben végzet vállalkozói tevékenység ellátásának rendjét tartalmazza, valamint temetőfenntartási hozzájárulás díjat határoz meg, melyet a vállalkozásszerűen tevékenységet végzők fizetnek az üzemeltető felé.
A 11. §-hoz
A rendelkezés a temetőben kötelezővé teszi az üzemeltető szakszemélyzetének és berendezéseinek igénybevételét más temetkezési szolgáltató részére a felsorolt szolgáltatások vonatkozásában, azzal, hogy a temetkezési szolgáltató a temetői létesítmények használatáért és a nevesített szolgáltatásokért igénybevételi díjat köteles fizetni az üzemeltető részére.