Rákóczifalva Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2023. (V. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

Rákóczifalva Városi Önkormányzat kitüntető elismeréseinek alapításáról és adományozásának rendjéről szóló 4/2022. (II. 25.) önkormányzati rendeletének módosításáról

Hatályos: 2023. 05. 27

Rákóczifalva Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2023. (V. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.05.27.
Rákóczifalva Városi Önkormányzat kitüntető elismeréseinek alapításáról és adományozásának rendjéről szóló 4/2022. (II. 25.) önkormányzati rendeletének módosításáról
Általános indokolás
Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) és i) pontja szerint a helyi önkormányzat a helyi közügyek intézése körében törvény keretei között rendeletet alkot, valamint önkormányzati jelképeket alkothat, helyi kitüntetéseket és elismerő címeket alapíthat. A 32. cikk (2) bekezdése alapján feladatkörében eljárva a helyi önkormányzat törvény által nem szabályozott helyi társadalmi viszonyok rendezésére, illetve törvényben kapott felhatalmazás alapján önkormányzati rendeletet alkot.
Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény (a továbbiakban: Címertv.) 22. § (1) bekezdés d) pontja értelmében a feladatkörével összefüggő egyes kiemelkedő tevékenységek, teljesítmények elismerésére kitüntető címet, díjat, oklevelet, plakettet vagy más elismerést (a továbbiakban: elismerés) alapíthat és adományozhat a helyi önkormányzat képviselő-testülete.
A Címertv. 23. § (1) bekezdése szerint a helyi önkormányzat képviselő-testülete elismerés alapítására és adományozására jogosult elismerést akkor adományozhat, ha
a) az elismerés elnevezését, fajtáit (osztályait),
b) az elismerésben részesíthető személyek körét,
c) az évente adományozható elismerések számát,
d) az elismerés adományozásának feltételeit és rendjét, valamint
e) az elismerés leírását
rendeletben meghatározta.
A Címertv. 24. § (9) bekezdése alapján felhatalmazást kap a helyi önkormányzat képviselő-testülete, hogy rendeletben szabályozza az elismerés alapítását, az elismerés elnevezését, fajtáit, az elismerésben részesíthető személyek körét, az évente adományozható elismerések számát, az elismerés leírását, az adományozás feltételeit és rendjét, valamint az elismerés viselésének rendjét, továbbá a díjjal járó jutalom mértékét, formáját és járadék esetében annak időtartamát.
Rákóczifalva Városi Önkormányzat Képviselő-testülete a Rákóczifalva Városi Önkormányzat kitüntető elismeréseinek alapításáról és adományozásának rendjéről szóló 4/2022. (II. 25.) önkormányzati rendeletében (a továbbiakban: Rendelet) szabályozza a Címertv. 23. § (1) bekezdésében foglaltakat a település szolgálatában kiemelkedő érdemeket szerzett személyek méltó elismerésben részesítése érdekében, valamint azért, hogy személyüket és cselekedetüket megfelelőképpen értékelje, és példaként állítsa a jelen és utókor elé.
Rákóczifalva Városi Önkormányzat Képviselő-testülete a kitüntető elismerésekkel együtt járó emléktárgyak módosításáról döntött, mely jelen rendelet módosítását eredményezi.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A rendelkezés a Rákóczifalva Díszpolgára címmel együtt járó emléktárgy leírását tartalmazza.
A 2. §-hoz
A rendelkezés a Rákóczifalváért Életműdíjjal együtt járó emléktárgy leírását tartalmazza.
A 3. §-hoz
A rendelkezés a Rákóczifalváért Díjjal együtt járó emléktárgy leírását tartalmazza.
A 4. §-hoz
A rendelkezés a Rákóczifalva Év Embere Díjjal együtt járó emléktárgy leírását tartalmazza.
Az 5. §-hoz
A rendelkezésből kivételre került a dicsérettel együtt járó tárgyjutalom értékének meghatározása.
A 6. §-hoz
A rendelkezésben rögzítésre került, hogy az április 15-ei javaslattételi határidő jogvesztő határidő, a határidő után előterjesztett, beérkezett javaslatokat a következő adományozási évben veszi figyelembe a Képviselő-testület.
A módosításban kifejezetten rögzítésre kerül továbbá, hogy a Képviselő-testület döntése során a javaslatban meghatározott elismerésről más elismerésre nem térhet át.
A 7. §-hoz
A magyar helyesírás szabályai (Akadémiai Kiadó, 2015., tizenkettedik kiadás) szerint az "életműdíj" egybeírandó. A rendeletünkben helytelenül szerepel a díj, amit jelen módosítás során javítani szükséges.
A 8. §-hoz
Hatályon kívül helyező rendelkezéseket tartalmaz, tekintettel arra, hogy az elismerésekkel együtt járó emléktárgy módosulásával összefüggésben a korábbi emléktárgy leírását tartalmazó rendelkezések hatályon kívül helyezése szükséges.
A 9. §-hoz
Hatályba léptető és hatályon kívül helyező rendelkezést tartalmaz.