Rákóczifalva Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2024. (II. 23.) önkormányzati rendeletének indokolása

Rákóczifalva Városi Önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 02. 24

Rákóczifalva Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2024. (II. 23.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.02.24.
Rákóczifalva Városi Önkormányzat 2024. évi költségvetéséről
Végső előterjesztői indokolás
Az önkormányzati gazdálkodás szabályait alapvetően az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.), valamint annak végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII.31.) Kormányrendelet (a továbbiakban: Ávr.) határozza meg.
Az Áht. 24. § (2) bekezdése alapján a jegyző, főjegyző a költségvetési rendelet-tervezetet a 29/A. § szerinti tervszámoknak megfelelően készíti elő. A tervszámoktól csak a külső gazdasági feltételeknek a tervszámok elfogadását követően bekövetkezett lényeges változása esetén térhet el, az eltérést és annak indokát a költségvetési rendelet-tervezet indokolásában ismertetni kell. A (3) bekezdés értelmében a jegyző által a (2) bekezdés szerint előkészített költségvetési rendelet-tervezetet a polgármester február 15-éig, ha a központi költségvetésről szóló törvényt az Országgyűlés a naptári év kezdetéig nem fogadta el, a központi költségvetésről szóló törvény hatálybalépését követő negyvenötödik napig nyújtja be a képviselő-testületnek.
Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 111. § (1) bekezdése értelmében a helyi önkormányzat költségvetése az államháztartás része. Az önkormányzati alrendszer költségvetése a központi költségvetéstől elkülönül, ahhoz központi költségvetési támogatásokkal kapcsolódik. A (2) bekezdése rögzíti, hogy a helyi önkormányzat gazdálkodásának alapja az éves költségvetése. Ebből finanszírozza és látja el törvényben meghatározott kötelező, valamint a kötelező feladatai ellátását nem veszélyeztető önként vállalt feladatait. A (3) bekezdés rögzíti továbbá, hogy a (2) bekezdés szerinti feladatok ellátásának forrásait és kiadásait a helyi önkormányzat egységes költségvetési rendelete elkülönítetten tartalmazza.
A 2024. évi költségvetési rendelet az Áht.-ben, valamint az Ávr.-ben szabályozottak szerint, Magyarország 2024. évi központi költségvetéséről szóló 2023. évi LV. törvényben megfogalmazott pénzügyi-gazdasági feltételek figyelembe vételével határozza meg a bevételi és kiadási előirányzatokat és a gazdálkodás főbb irányvonalait.