Rákóczifalva Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2024. (IV. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

az államháztartáson kívüli forrás átvételéről és átadásáról

Hatályos: 2024. 04. 27

Rákóczifalva Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2024. (IV. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.04.27.
az államháztartáson kívüli forrás átvételéről és átadásáról
Végső előterjesztői indokolás
Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 41. § (9) bekezdése rendeletalkotási kötelezettséget ír elő a helyi önkormányzat képviselő-testülete számára az államháztartáson kívüli forrás átadására és átvételére vonatkozó rendelkezések szabályozására.
Rákóczifalva Városi Önkormányzat hasonlóan más önkormányzatokhoz feladatellátásával összefüggésben – költségvetési lehetőségeitől függően – nyújt támogatásokat államháztartáson kívülre.
Az új rendeleti szabályozás kiemelt figyelmet fordít a forrásátvétellel és -átadással kapcsolatos folyamatok átláthatóságának biztosítására. A szabályozás tárgyi hatálya a forrásátvétel oldalán a természetes személyek, illetve az államháztartás körébe nem tartozó szervezetek részéről visszafizetési kötelezettség nélkül, pénzben nyújtott juttatásokra, míg forrásátadás tekintetében az Önkormányzat által ugyanezen kör számára pénzben nyújtott (vissza nem térítendő) juttatásokra (támogatásokra) terjed ki, a támogatások esetében ide nem értve a szociális- vagy ösztöndíj jelleggel folyósított és egyéb, külön meghatározott juttatásokat.
E rendelet keretrendszerként szolgál az önkormányzat által nyújtott támogatások tekintetében, rögzítve egyebek mellett a támogatható, illetve a támogatásból kizárt személyek és szervezetek körét, a támogatások odaítélésének lehetséges módozatait, a támogatási igények formai és tartalmi kérdéseit, a támogatási döntés meghozatalának körülményeit, továbbá a támogatási szerződés megkötésével, esetleges módosításával kapcsolatos követelményeket. A rendelet választ ad a támogatások pénzügyi elszámolásával összefüggésben a gyakorlatban felmerülő nehézségekre, valamint a szabályozás tartalmává teszi a támogatások jogosulatlan igénybevételének, illetve a jogszerűtlen felhasználásuk jogkövetkezményeinek szabályozását is.