Rákóczifalva Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2024. (V. 24.) önkormányzati rendeletének indokolása

szociális ellátásokról szóló 8/2021. (V.7.) önkormányzati rendeletének módosításáról

Hatályos: 2024. 06. 01

Rákóczifalva Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2024. (V. 24.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.06.01.
szociális ellátásokról szóló 8/2021. (V.7.) önkormányzati rendeletének módosításáról
Általános indokolás
Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontja alapján közfeladatok körében ellátandó helyi önkormányzati feladat a szociális szolgáltatások és ellátások, amelyek keretében települési támogatás állapítható meg.
Rákóczifalva településen a szociális ellátások szabályait Rákóczifalva Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (V.7.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: Ör.) tartalmazza.
Az Ör.-ben meghatározott jövedelemhatárok és támogatási összegek - az egyszeri fűtéstámogatás kivételével - az elmúlt hat évben nem kerültek módosításra, az Ör. előtt hatályos, a szociális és gyermekvédelmi ellátások szabályairól szóló 2/2018. (I.26.) önkormányzati rendelet is ezeket a jövedelemhatárokat és támogatási összegeket tartalmazta.
A minimálbér és a garantált bérminimum emelkedését, valamint a fogyasztói-árindex alakulását az elmúlt években nem követték le az Ör.-ben megállapított jövedelemhatárok, valamint a támogatási összegek, melyre tekintettel szükségessé vált az Ör. módosítása.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Új települési támogatás kerül bevezetésre, melyre tekintettel szükségessé vált a települési támogatásokat tartalmazó szakasz kiegészítése az ak) ponttal.
A 2. §-hoz
Az újonnan bevezetett gyermekétkeztetési hozzájárulásról történő döntés átruházott hatáskörben a Képviselő-testület Egészségügyi, Szociális és Gyermekvédelmi Bizottsága hatáskörébe tartozik.
A 3. §-hoz
Új támogatási formaként került bevezetésre a gyermekétkeztetési hozzájárulás. A gyermekétkeztetési hozzájárulás a szociálisan rászoruló, általános iskolába járó saját háztartásában nevelt gyermekére, gyámoltjára tekintettel étkezési térítési díj fizetésére kötelezett kérelmező részére állapítható meg.
A rendelkezés rögzíti a jogosultsági jövedelemhatárokat, a támogatás mértékét, a kérelem benyújtási időszak, valamint a kérelemhez kötelezően csatolandó mellékletet.
A támogatás közvetlenül a gyermekétkeztetési kötelező feladatot ellátó önkormányzati intézmény részére kerül átutalásra a kérelmező nevének közleményben történő megjelölésével. A támogatási összeg elsődlegesen az esetleges gyermekétkeztetési díj hátralék csökkentését szolgálja, másodsorban a támogatás megállapítását követően esedékessé váló gyermekétkeztetési díjról kiállított számlákból kerül jóváírásra.
A 4. §-hoz
Az új támogatási forma bevezetésével módosult a rendelet mellékletét képező kérelemnyomtatvány is.
Az 5. §-hoz
Tartalmazza az egyes támogatási formák esetében a módosuló jövedelemhatárokat és/vagy támogatási összegeket.
A 6. §-hoz
Hatályba léptető és hatályon kívül helyező rendelkezést tartalmaz.
A 7. §-hoz
Rendelkezik arról, hogy a módosító rendeletben meghatározott módosítások a hatálybalépést követően indult eljárásokban alkalmazandóak.
Az 1. melléklethez
A módosult kérelem formanyomtatványt tartalmazza.