Alattyán Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2001.(II.21.) önkormányzati rendelete

az útérdekeltségi hozzájárulás mértékének megállapításáról

Hatályos: 2001. 02. 21

Alattyán Község Önkormányzat Képviselő-testületének

3/2001. (II. 21.) KT számú rendelete

Az útérdekeltségi hozzájárulás mértékének megállapításáról


(egységes szerkezetben a 14/2013.(IV.30.) önkormányzati rendelettel)


Alattyán Község Önkormányzatának Képviselőtestülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX törvény (a továbbiakban: Mötv.) 8.§ (2) bekezdésébe, a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény (továbbiakban: Kkt.) 32. §- ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, az alábbi rendeletet alkotja:


1. § (1) Alattyán község Önkormányzatának Képviselő- testülete a közigazgatási területén található- a települési önkormányzat tulajdonában lévő- helyi közutak építésére a közút használatában érdekeltekkel együttműködik.


(2) A helyi önkormányzat- ha az útépítési együttműködésben az érdekeltek több, mint kétharmada részt vesz- az abban részt nem vevő, de a közút használatában érdekelt természetes és jogi személy és jogi személyiség nélküli gazdasági társaságot a résztvevők által vállalt anyagi hozzájárulás mértékéig útépítési érdekeltségi hozzájárulás fizetésére kötelezi.


2. § Alattyán Község Önkormányzatának Képviselő- testülete az útépítési érdekeltségi hozzájárulást úgy állapítja meg, hogy annak mértéke ingatlanonként a mindenkori bekerülési költség egy ingatlanra jutó részarányának 80 %-a legyen. A fennmaradó költség 20%-át, valamint az útépítésben résztvevő vállalkozóval/vállalkozással történő szerződéskötést az Önkormányzat magára vállalja.


(1) A 2. §-ban meghatározott egy ingatlanra jutó útérdekeltségi hozzájárulás 80%-os mértékét a Képviselő- testület egyedi döntéssel mérsékelheti.


3. § (1) E rendelet alkalmazása során a Kkt. értelmező rendelkezéseiben foglaltakat kell alkalmazni.


(2) E rendeletben nem szabályozott kérdésben a Kkt. rendelkezései az irányadók.


4. § (1)  E rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.


(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző az SZMSZ-ben meghatározott módon gondoskodik.



Dalmadi Tiborné                                            Mack Sándor

polgármester                                                      jegyző