Alattyán Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2008.(XI.13.) önkormányzati rendelete

a helyi építészeti örökség védelméről

Hatályos: 2008. 11. 13

Alattyán Község Önkormányzata 16/2008. (XI.13.) rendelete

A HELYI ÉPÍTÉSZETI ÖRÖKSÉG VÉDELMÉRŐL


Alattyán Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 57. §. (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, valamint az építészeti örökség helyi védelmének szakmai szabályairól szóló 66/1999. (VIII. 13.) FVM rendelet figyelembevételével az alábbi rendeletet alkotja:


Általános rendelkezések


1. §


(1) E rendelet célja Alattyán község szempontjából meghatározó - a hatályos műemlékvédelmi jogszabályok alapján nem védett - épített értékek védelme, a település építészeti örökségének, arculatának a jövő nemzedékek számára való megtartása, a védett értékek fenntartása és helyreállítása.


(2) A község épített és természeti értékei - tulajdonformára való tekintet nélkül - a község közös kulturális kincseinek részei, ezért fenntartásuk, jelentőségükhöz méltó használatuk és megfelelő bemutatásuk közérdek.


(3) Az (1)-(2) bekezdésben megfogalmazott célok érvényesítése és az ezzel kapcsolatos feladatok ellátása érdekében Alattyán Község Önkormányzata Képviselő-testülete (továbbiakban: Képviselő-testület) a község épített és természeti értékeit települési (a továbbiakban: helyi) védettség alá helyezheti.


2. §


(1) A rendelet hatálya Alattyán község közigazgatási területén lévő és jelen rendelet alapján védetté nyilvánított helyi értékekre terjed ki.


(2) Nem terjed ki a rendelet hatálya a műemléki védettség alatt álló (műemlék, műemlék jellegű, városképi jelentőségű, műemléki jelentőségű terület, műemléki környezet) értékekre. Ha egy helyi védettség alatt álló értéket műemléki védettség alá helyeznek, a műemléki védetté nyilvánítással egyidejűleg a helyi védettség megszűnik.


(3) E rendelet rendelkezéseit a község közigazgatási területén, a helyi védelem alá helyezéssel, valamint annak megszüntetésével kapcsolatos eljárások, továbbá az egyes építésügyi hatósági eljárások során és az e rendeletben szabályozott - a települési érdekérvényesítést szolgáló - kérdésekkel kapcsolatban kell alkalmazni.

(4) Helyi építészeti örökségi érték minden, az épített környezettel összefüggő táji-természeti, építészeti, történeti, régészeti, képzőművészeti, iparművészeti, néprajzi szempontból jelentős- együttes, egyedi emlék, annak tartozéka- különösen településrész, utca, épület, építmény, épületrész - ami nem minősül műemléknek, illetőleg külön jogszabályok alapján nem áll védelem alatt - de a jövő nemzedékek számára történő megóvása fontos községi érdek. Ide tartoznak az ember által alakított egyedi tájértékek, a települési sziluett, a kilátáshoz, rálátáshoz kapcsolódó, valamint a község arculatát befolyásoló, karaktert teremtő egyéb sajátos értékek is.



A helyi építészeti értékvédelem elemei, azok kiterjedése


3. §


(1) A helyi építészeti értékvédelem elemei:

            a) Helyi egyedi védelem


            b) Területi védelem, mely kiterjed:

  • a község karakterére (településkép elemei, formái, anyagai, színvilága és azok együttese),
  • olyan településrészre (térre, utcára, utcaszakaszra), ahol a község arculatát meghatározó építmények együttest alkotnak,
  • a helyileg védett építmény környezetére,
  • a település táji környezetére


(2)  A helyi egyedi védelem kiterjedhet az épület, építmény egészére és annak földrészletére, valamint kiterjedhet csak az épület egyes meghatározott részleteire.  A helyi egyedi védelem elemeit a képviselő-testület jelen rendelet és a helyi értékvédelmi vizsgálat alapján rendeletben állapítja meg.


Védetté nyilvánítás és annak megszüntetése


4. §


(1)  A helyi védettség alá helyezésről, illetve annak megszüntetéséről az Önkormányzat rendelettel, míg annak elutasításáról határozattal dönt.

(2)  A helyi védetté nyilvánításra, illetve annak megszüntetésére hivatalból, vagy bármely szervezet vagy állampolgár írásban benyújtott kezdeményezése alapján kerülhet sor.

(3)  A jegyzőhöz benyújtható kezdeményezésnek tartalmaznia kell:

- a helyi védelemre javasolt érték megnevezését, leírását, ismertetését,

- a védelem rövid indoklását,

- a védendő érték (pl.: épület, vagy építmény) helyének ingatlan-nyilvántartási azonosítására vonatkozó adatait (utca, házszám, helyrajzi szám, épület, ill. telekrész megjelölését, tulajdonos, használó),

- a védendő érték felmérési terveit, korábbi építési fázisainak fellelhető archív dokumentumait (ezen anyagokat a jegyző is elkészíttetheti ill. beszereztetheti, ha a többi anyag alátámasztja a kezdeményezés megalapozottságát),

- a védendő terület esetében, annak pontos körülhatárolását tartalmazó adatokat,

- a védendő érték fényképét,

- valamint a kezdeményező nevét, és címét.



5. §


(1)  A helyi védetté nyilvánítással kapcsolatos előzetes egyeztetést és eljárást a Polgármesteri Hivatal folytatja le.

(2)  A védetté nyilvánítást, vagy annak megszüntetését megelőzően értékvizsgálatot kell végezni. Nem kell újólag értékvizsgálatot végezni azon helyi értékek vonatkozásában, melyekről a Településrendezési Terv készítése keretében már készült ilyen tartalmú vizsgálat.

(3)  Az előkészítés során a védelem alá helyezendő védett értékről részletes dokumentációt kell készíteni a 4. § (3) bekezdés szerinti tartalommal, amelyhez csatolni kell az értékvizsgálat során keletkező szakvéleményeket.

 (4)  Helyi védettség megszüntetése akkor kezdeményezhető, ha a védettséget alátámasztó indokok már nem állnak fenn.

(5)  A védettséget megszüntetni akkor lehet, ha az értékvizsgálati eljárás ezt támasztja alá.

(6)  A helyi védelem alá helyezés, illetve annak megszüntetése tényét a jegyző közli a védett érték tulajdonosával, vagy tulajdonosaival, a Jászberényi Építésügyi Hatósággal és a Jászberényi Földhivatallal az ingatlan nyilvántartási bejegyzés érdekében. A bejegyzés esetleges elmaradása a védettség hatályát nem érinti. A védelem megszüntetését nyilvánosságra kell hozni, és erről az érdekelt civil szervezeteket is tájékoztatni kell.



A védett értékek nyilvántartása


6. §


(1)  A helyi védelem alatt álló értékekről külön nyilvántartást kell vezetni. A nyilvántartás tartalmazza a védelem alá helyezési, illetőleg megszüntetési eljárás során keletkezett valamennyi iratot, valamint az önkormányzati előterjesztést, és a védelmet elrendelő önkormányzati rendeletet.

(2)  A nyilvántartásba bárki betekinthet, naprakész vezetéséről a jegyző gondoskodik.



A védett érték megjelölése


7. §


(1)  A helyi védelem alatt álló értéket meg kell jelölni. A megjelölés táblával történik, melyen fel kell tüntetni a helyi védelem tényét és elrendelésének időpontját. ("Alattyán Község Önkormányzata védetté nyilvánította – dátum")

(2)  A tábla elhelyezéséről a jegyző gondoskodik, a tulajdonos a tábla elhelyezését tűrni köteles. A tábla megőrzése és karbantartása a tulajdonos feladata.



A védett értékek fenntartása


8. §


(1)  A helyi védelem alatt álló értéknek a védelem céljának megfelelő folyamatos karbantartásáról, rendeltetésének megfelelő használatáról, illetve fenntartásáról a tulajdonos köteles gondoskodni. Ezen kötelezettségei teljesítéséhez kérheti az önkormányzat támogatását.

(2)  A tulajdonos kötelezettsége kiterjed a védelem alá helyezett érték minden alkotó elemére és részletére, függetlenül attól, hogy azok a rendeltetésszerű használathoz szükségesek-e, vagy sem.

(3)  A használat és a fenntartás a helyi védelem alá helyezett érték anyagi és eszmei értékét nem veszélyeztetheti.


9. §


(1)  Az Önkormányzat helyi védelem alatt álló értékek feltárásához, fenntartásához, karbantartásához, felújításához szükséges anyagi fedezet megteremtése érdekében éves költségvetésében meghatározott keretösszeget biztosíthat.

(2)  Az (1) bekezdés szerinti keretösszeg felhasználásáról a Polgármester javaslatára az Önkormányzat Képviselő-testülete dönt.



Védett értékekkel kapcsolatos építési követelmények



10. §


(1) A helyi védelem alá helyezett értéken az egyébként építési engedély nélkül végezhető munkákat végezni, a védelem alatt álló épület rendeltetését megváltoztatni csak az építési engedély alapján végezhető munkálatokra vonatkozó előírások maradéktalan betartásával lehet.


(2) Helyi védelem alatt álló építményt, építményrészt csak a helyi védettség megszűnését követően lehet lebontani.


(3) 1950 előtt épült és helyi védelem alatt álló épület, illetve építmény bontása esetén a 37/2007. (XII. 13.) ÖTM rendeletben rögzítetteken túl, bontási tervdokumentáció szükséges, ami az alábbiakat tartalmazza:


            a)         színes fotók,

            b)         a bontás szükségességének leírása,

            c)         statikai szakvélemény,

            d)        az épület egészére kiterjedő felmérési tervdokumentáció.



Záró rendelkezések


11. §


(1) A rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.


(2) A védetté nyilvánításra vonatkozó kezdeményezés benyújtását megelőzően megkezdett építési munkálatokra a rendelet előírásai nem vonatkoznak.


Alattyán, 2008. november 12.



         Koczkás Gábor                                                                                dr. Katona Károly

          polgármester                                                                                             jegyző                         



Kihirdetési záradék:

E rendelet kihirdetve a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján 2008. november 13-án.


Alattyán, 2008. november 13.

                                                         dr. Katona Károly

                                                                  jegyző