Alattyán Község Önkormányzata Képviselő-testületének 27/2013. (XI. 27.) önkormányzati rendelete

a háztartási tevékenységgel okozott légszennyezésre vonatkozó egyes sajátos, valamint az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályokról

Hatályos: 2020. 04. 21- 2020. 10. 05

Alattyán Község Önkormányzata


Képviselő-testületének


27/2013.(XI.27.)


önkormányzati rendelete



a háztartási tevékenységgel okozott légszennyezésre vonatkozó egyes sajátos, valamint az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályokról

(egységes szerkezetben a 2/2020.(III.31.) önkormányzati rendelettel)


Alattyán Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében biztosított jogkörében, valamint a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48.§ (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja:


  1. A rendelet célja és hatálya


1. §      A rendelet célja az avar és kerti hulladékok nyílttéri égetésére vonatkozó olyan   szabályok megállapítása, melyek adott körülmények között a levegő tisztaságának   védelmét elvárható és betartható módon biztosítják, ezzel elősegítve a társadalmi      együttélés szabályainak betartását, egymás szükségtelen zavarásának csökkentését.


2. §      A rendelet hatálya Alattyán község közigazgatási területére terjed ki.


3. §      A rendelet hatálya minden természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem         rendelkező szervezetre kiterjed.


4. §      A rendelet hatálya erdő területre nem terjed ki.


  1. Részletes rendelkezések


5. §     A háztartási tüzelőberendezések és azok tartozékainak rendeltetésszerű    használatáról, azok jogszabályban előírt időszakosan esedékes ellenőrzési, illetve        szükséges karbantartási munkáinak elvégeztetéséről a berendezés tulajdonosa vagy       jogszerű használója köteles gondoskodni, a légszennyező anyagok káros mértékű          kibocsátásának csökkentése illetve a biztonságos működés, működtetés érdekében.


6. §     (1) Hulladékok - így különösen háztartási, kommunális, ipari eredetű, veszélyes és          egyéb hulladékok, műanyag, gumi, vegyszer, festék - nyílt téri, illetőleg háztartási         tüzelőberendezésben történő égetése külterületen és belterületen is tilos.


           (2) A háztartásban kis mennyiségben keletkező papírhulladék és veszélyesnek nem         minősülő, kezeletlen fahulladék háztartási tüzelőberendezésben történő égetése külön          engedély nélkül végezhető.




7. §      (1)  A kórokozóktól és kártevőktől mentes, egészséges kerti hulladék komposztálása       javasolt.


            (2) Bel- és külterületen az avar és a kerti hulladék (fű, kaszálék, falomb, fagally, nyesedék, gyökérmaradvány, szár, levél és egyéb növényi maradványok) nyílt téri   égetése 2020. december 31. napjáig nem engedélyezett.


            (3) Külterületen avart, kerti hulladékot (fű, kaszálék, falomb, fagally, nyesedék,  gyökérmaradvány, szár, levél és egyéb növényi maradványok) égetni csak       megfelelően    kialakított helyen,  a   vagyoni és személyi biztonságot nem      veszélyeztető módon,  a         lakókörnyezet lehető legkisebb zavarása, nagykorú,             cselekvőképes személy felügyelete, valamint a        tűzvédelmi előírások betartása          mellett szabad.


            (4) A füstképződés csökkentése érdekében az avart és a kerti hulladékot előzetesen         szikkasztani, szárítani kell és az eltüzelés  csak folyamatosan kis adagokban történhet.


            (5) Az (2)-(3) bekezdésekben szabályozott égetés nem végezhető az érintett területre      érvényes elrendelt tűzgyújtási tilalom időtartama alatt.


            (6) Tilos az avar és kerti hulladék égetése az (2) bekezdésben engedélyezett időszakon   kívül, valamint párás, ködös,  esős időben, illetőleg erős szél esetén.


            (7) Tilos égetni kisfeszültségű, középfeszültségű és nagyfeszültségű vezeték,       valamint távközlési vezeték alatt.


8. §      (1) Az avart és a kerti hulladékot az ingatlan tulajdonosa, vagy a jogszerű használója      égetheti ellenőrzött körülmények között. Az égetést jól kialakított tűzrakó helyen és         telekhatáron belül szabad végezni oly módon, hogy az emberi egészséget és a            környezetet ne károsítsa, és az égetés hőhatása semmiben kárt ne okozzon. A tűz     helyszínének kiválasztásánál megfelelő védőtávolságot kell tartani, amely biztosítja,        hogy a környezetére tűz és robbanásveszélyt ne jelentsen.


            (2) A szabadban a tüzet és az üzemeltetett tüzelőberendezést őrizetlenül hagyni nem       szabad, veszély esetén a tüzet azonnal el kell oltani.


            (3) A kerti hulladék égetését csak nagykorú, cselekvőképes személy végezheti, a             lakókörnyezet kismértékű zavarása mellett, a vonatkozó tűzvédelmi jogszabályok           betartásával.


            (4) Az égetés használatának helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetőleg a tűz         eloltható.


            (5) Az égetés befejeztével a tűz eloltásáról gondoskodni kell, a parázslást            földtakarással, vízzel, egyéb arra alkalmas módon meg kell szüntetni. A tűz eloltását       illetve elalvásának ellenőrzését annak kell végeznie, aki az égetést folytatta.


9. §      Avart és kerti hulladékot közterületen égetni tilos.


3. Jogkövetkezmények


10. §    (1) Aki az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó előírásokat nem tartja be    hulladékgazdálkodási bírsággal sújtható.


            (2) Az (1) bekezdésben meghatározott bírság összegére a mindenkor hatályos      jogszabályok rendelkezései vonatkoznak.


4. Záró rendelkezések


11.§      Ez a rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.





 Huszár Arnold                                                                     Tóth Ildikó

   polgármester                                                                            jegyző






1Módosította a 2/2020.(III.31.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2020. április 1-jétől