Alattyán Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2013. (III. 19.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezésről

Hatályos: 2013. 03. 20- 2022. 12. 31

Alattyán Községi Önkormányzat

Képviselő-testületének


7/2013. (III. 19.) számú önkormányzati rendelete


a temetőkről és a temetkezésről


(egységes szerkezetben)


Alattyán Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 40. § (1) bekezdésének és 41. § (3) bekezdésének a felhatalmazása alapján,  a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX törvény (a továbbiakban: Mötv.) 8.§ (2) bekezdésében biztosított jogkörében, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében megállapított feladatkörében a következő rendeletet alkotja:



1. Általános rendelkezések



1. § (1) A rendelet hatálya Alattyán községben lévő Római Katolikus Egyház (továbbiakban: Egyház) tulajdonában álló, működő és lezárt temetőre, illetve arra a temetőre (temető részre) terjed ki, ahol az önkormányzat a temető fenntartására vonatkozó törvényi kötelezettségét az Alattyán Községi Önkormányzat és az Egri Főegyházmegyei Hatóság között létrejött megállapodásban foglaltak alapján teljesíti, mely megállapodás a rendelet 1. számú mellékletét képezi.


(2) A temető pontos címe: 5142 Alattyán, Szent István út 50.


a) A temető 26577 m2 területen, 960 hrsz alatt fekszik.


(3) A temető, a ravatalozó, a bonchelyiség és a halott hűtő tulajdonosa az Egyház.




2. Temetési helyek



2. § (1) A temetési helyek elhelyezkedésére vonatkozó térképet a rendelet 2. számú melléklete tartalmazza.


3. § (1) A köztemetőben az alábbi temetési helyek állnak rendelkezésre:


     a) koporsós,


     b) hamvasztásos.


(2) A temetőben rendelkezésre álló temetési helyek:


     a) szélessége: 1 méter/egyszemélyes, 2 méter/ kétszemélyes


     b) hosszúsága: 2,4 méter


     c) egymástól való távolsága: 50 cm.


     d) sírjel magassága: 2 méter


     e) A 2 méternél magasabb sírjel állítása esetén a Községi Önkormányzat hozzájárulása szükséges, melynél a helyi építési szabályzat az irányadó.


     f) A sírgödör mélysége: 200 cm. Koporsós rátemetés esetén úgy kell mélyíteni, hogy a felülre kerülő koporsó aljzata legalább 160 cm mélységbe kerüljön.


(3) Az elhunytat - ha az eltemettetőnek nincs a temetőben meglévő temetési hely feletti rendelkezési joga - az elhalálozás ideje szerint sorrendben következő temetési helyre kell temetni, kivéve, ha e rendelet másként nem rendelkezik.


(4) A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama:

   

a) sírhelyenként:                             25 év


b) urnafülke, urnasírhely esetén:    50 év ill. 25 év.


(5) A temetési hely feletti rendelkezési jog az (6) pontban foglalt kivétellel meghosszabbítható (újra váltható).


(6) A meghosszabbítás megtagadható, ha a temető tulajdonosa, vagy üzemeltetője, fenntartója kikérve a tulajdonos hozzájárulását bizonyítja, hogy a területet átalakítja, vagy más célra kívánja felhasználni.


(7) Megszűnik a rendelkezési jog gyakorlása, ha a használati idő meghosszabbítás (újra váltás) hiányában lejár, illetve, ha a temetési hely megszűnik.


(8) A temetkezési helyek feletti rendelkezési jogért díjat kell fizetni, a díjak mértékét, fajtáit a rendelet 2. számú melléklete tartalmazza, mely összeg beszedéséről a fenntartó önkormányzat gondoskodik és saját bevételét képezi.


(9) A sírhelyre 1 db. urna helyezhető el. Hamvasztásos temetés esetén az urnába helyezett hamvak temetési helye lehet urnafülke, urnasírhely.


(10) Az urnafülke és az urnasírbolt építésügyi hatósági engedéllyel építhető.


(11) Új urnafülke építésénél az urnát befogadó belső méret 30 x 30 cm lehet. Az urnafülkét úgy kell kialakítani, hogy a fülke egyedi díszítése biztosított legyen.



3. A temető fenntartása


4. § (1) Alattyán Község Önkormányzata a temető fenntartói jogosítványa keretében a temető rendeltetésszerű használatához szükséges építmények, közművek, egyéb tárgyi és infrastrukturális létesítmények, valamint közcélú zöldfelületek karbantartásáról, szükség szerinti felújításáról maga gondoskodik, illetőleg közszolgáltatási szerződés keretében történő megállapodás alapján az üzemeltető.


(2) A temető fenntartásában, üzemeltetésében a fenntartó Önkormányzat, illetve a közszolgáltatási szerződés keretében történő megállapodás alapján az üzemeltető bármi nemű változtatása esetében a temető tulajdonosának beleegyezését ki kell kérni.


(3) A temető közüzemi díjait a fenntartó önkormányzat vállalja fizetni.


(4) A felújításból, állagmegóvásból, fejlesztésből származó költségek, előzetes egyeztetés alapján történő költségmegosztás arányában történnek.



4. A temető üzemeltetése


5. § (1) Alattyán Község Önkormányzata az Egyház tulajdonában álló temető üzemeltetését és a kegyeleti szolgáltatási feladatait, valamint a temetőgondnoki teendők ellátását a Selena Kft. Jászberény székhelyű cég megbízásával látja el.


(2) A temető köztisztasági fenntartásával kapcsolatos feladatokat az Önkormányzat biztosítja.



(3) A temetkezési szolgáltatást az üzemeltető engedélyével lehet elvégezni, kivéve a (4) bekezdésben foglaltakat.


(4) Az Egyház a temetőben bármikor szabadon, bármilyen engedély nélkül tarthat kegyeleti szolgáltatást, istentiszteletet.



(5) Az érintettek a sírok gondozását, díszítését szabad belátásuk szerint végezhetik. Ezen kívül minden temetői tevékenységet be kell jelenteni a temető fenntartójának. (Pad elhelyezése, fa ültetése stb.)


(6) A temetőben munkáját végző vállalkozó (kőfaragó, kertész, temetkezési szolgáltató stb.) tevékenysége során az e rendeletben foglaltakat köteles betartani:

           

            a) tevékenységük gyakorlása során a temető-látogatók kegyeleti érzéseit nem      sérthetik, a szomszédos sírokban, a temető infrastrukturális létesítményeiben kárt nem          okozhatnak, zajkeltéssel a szertartásokat nem zavarhatják.

           

       b) építőanyag bevitelét a temetőbe, a munkavégzés megkezdését kizárólag a fenntartó        hozzájárulásával lehet megtenni                   

           

c) a munkát végző a munkavégzéssel kapcsolatban keletkezett hulladékot köteles a temető területéről külön felszólítás nélkül 3 napon belül eltávolítani

5. Temető rendje


6. § A temető látogatók tájékoztatását a temető bejáratánál elhelyezett tábla szolgálja.


7. § A temetőkben és azok közvetlen környezetében tilos minden olyan magatartás, amely a kegyeleti érzést és a szertartások rendjét sérti, valamint a látogatókat megbotránkoztatja.


8. § (1) A temetőt nyitvatartási időben bárki korlátozás nélkül látogathatja, a sírokat gondozhatja.


(2) A temető nyitvatartási ideje:


            a) április 1   - szeptember 30.  - 6.00-20.00 óráig.

            b) október 1 - március 31.        - 7.00-18.00 óráig.

            c) október 31-én, november 01-én és 02-án, valamint az ezt megelőző és követő hét        végéken 07.00-19.00. óráig.


9. § (1) A temetőbe való belépés és az öntözővíz használata díjtalan.


(2) A temetőben 12 éven aluli gyermek csak szülői felügyelettel tartózkodhat.


(3) Kutyát - a vak vezető kutya kivételével - a temetőbe bevinni tilos.


10. § (1) A temetőbe járművel behajtani, és azzal közlekedni csak a fenntartó írásos engedélyével szabad.


(2) Nem szükséges engedély a mozgáskorlátozottak szállítására szolgáló gépjárművek, valamint az előzetesen engedélyezett munkálatokat végzők, a munkafolyamatok részét képező szerszám és áruszállítás esetén.


11. § (1) Kegyeleti tárgyakat, a növényeket és egyéb díszítő anyagokat rongálni, eltávolítani, beszennyezni tilos.


(2) A temetőben keletkezett hulladékot csak az arra kijelölt helyre lehet lerakni. A temetőben keletkezett hulladék elszállításáról szükség szerint a fenntartó gondoskodik.


(3) A temetőben avart, elszáradt koszorút és virágmaradványt égetni tilos.



Záró rendelkezések

Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba, ezzel egyidejűleg hatályukat veszíti Alattyán Község Önkormányzat Képviselő- testületének a temetőkről és a temetkezésről szóló 18/2000 (XII. 15.), a temetőkről és temetkezésről szóló 4/2003 (II. 12.), a temetőkről és a temetkezésről szóló 11/2003. (V. 08.), a temetőkről és a temetkezésről szóló 20/2003 (XII. 12.), a temetőkről és a temetkezésről szóló8/2006 (VIII. 30), a temetőkről és a temetkezésről szóló 15/2006 (XII. 22.) rendeletei.



Dalmadi Tiborné                                                                               Mack Sándor

Polgármester                                                                                      jegyző