Alattyán Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2013.(III.19.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati hulladékgazdálkodási közfeladat végrehajtásáról

Hatályos: 2013. 03. 19

Alattyán Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében biztosított jogalkotói hatáskörében eljárva, a hulladékokról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény 35. §-ában kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:


  • fejezet

Általános rendelkezések


1. §      (1) A rendelet célja

            a) az emberi egészség védelme,

            b) a természeti és az épített környezet megóvása,

            c) a fenntartható fejlődés biztosítása és a környezettudatos magatartás kialakítása,

            d) a természeti erőforrásokkal való takarékoskodás,

            e) a környezet hulladék által okozott terhelésének csökkentése, a képződő hulladék    mennyiségének és veszélyességének mérséklése,

            f) a fel nem használható hulladék környezetkímélő ártalmatlanítása,

            g) a község köztisztaságával és az önkormányzati hulladékgazdálkodási közfeladat     végrehajtásával kapcsolatos helyi szabályok megállapítása.


            (2) A rendelet területi hatálya Alattyán Község közigazgatási területére terjed ki az      alábbiak szerint:

            a) A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás rendszeres gyűjtéssel Alattyán       belterületére vonatkozik.

            b) Az egyéb külterületi ingatlanoknál a szilárd hulladékokra vonatkozóan egyedi          beszállítással a tulajdonos részéről.          


            (3) A rendelet személyi hatálya: valamennyi ingatlan tulajdonosára, birtokosára,          vagyonkezelőjére vagy használójára (továbbiakban: ingatlanhasználó) kiterjed,            függetlenül attól, hogy a tulajdonos       természetes vagy jogi személy, illetve nem jogi           személyiségű gazdasági társaság.


2. §      (1) Alattyán Község Önkormányzata e rendelet 1. § (2) bekezdés a) pontjában         meghatározott területen a települési hulladék átvételét, összegyűjtését, elszállítását és       kezelését is magában foglaló önkormányzati hulladékgazdálkodási közfeladatait       közszolgáltatás útján látja el.


            (2) Külterületi ingatlanok használói a települési szilárd hulladék elszállítását a   kijelölt hulladéklerakóra saját maguk kötelesek végezni, és azt az átvételi bizonylat    megőrzésével igazolni. Gazdálkodó szervezetek saját maguk is gondoskodhatnak a      keletkezett hulladékok elszállításáról, ártalmatlanításáról a hatályos jogszabályi             rendelkezések betartásával.


            (3) Alattyán Község Önkormányzata a rendelet 2. § (1) bekezdésében rögzített         önkormányzati hulladékgazdálkodási közfeladat ellátásával a REGIO-KOM Térségi   Kommunális Szolgáltató Társulást        bízza meg, amely a hulladékgazdálkodási   közszolgáltatást az általa kiválasztott alvállalkozóval teljesítheti.


            (4) Az (1) bekezdésben felsorolt hulladékgazdálkodási közszolgáltatást az      ingatlanhasználók a  rendeletben meghatározott módon kötelesek igénybe venni.


            (5) Az önkormányzati hulladékgazdálkodási közfeladat ellátásához kapcsolódó          hulladékgazdálkodási közszolgáltató igénybevételéért az ingatlanhasználó a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (továbbiakban: koordináló       szerv) részére közvetlenül, vagy a koordináló szerv által megbízott díjbeszedő útján             közszolgáltatási díjat fizet.


            (6)


  • fejezet

Az ingatlanok és a közterületek tisztántartása,

zöldterületek fenntartása, használata


3. §  

4. §

5. §

6. §

7. §


  • fejezet

Állati hulladék kezelése


8. §      (1) A közterületen fellelt állati hulladék kizárólag az ATEV Zrt. (1097 Budapest,         Illatos út 23.) értesítésével és haladéktalan elszállításával és ártalmatlanításával          lehetséges, mely feladat az önkormányzatot terheli.


            (2) A magánháztartásban elhullott állatok tetemeinek az ártalmatlanításáról a    tulajdonos köteles gondoskodni.


            (3) Lakossági bejelentés alapján belterületről a kóbor ebeket az önkormányzattal        mindenkor szerződéses jogviszonyban álló állatbefogó gyűjti be, aki a hatályos             törvényi kötelezettségeknek megfelelően jár el.


  • fejezet

Az önkormányzati hulladékgazdálkodási közfeladat

tartalma


9. §      (1) Települési hulladékot csak az erre a célra megépített, illetve kijelölt helyen           (REGIO-KOM Kft. jászteleki telephelyén) a vonatkozó üzemeltetési szabályok és      előírások szigorú betartásával szabad elhelyezni.


            (2) Kijelölt települési hulladéklerakó: jásztelki regionális hulladéklerakó telep, Jásztelek, hrsz. 091/5, fenntartója és üzemeltetője: REGIO-KOM Térségi Kommunális       Szolgáltató Kft.


10. §    (1)


            (2) Gazdálkodó szervezetek és a hulladékgazdálkodási közszolgáltató között külön szerződést kell kötni.


            (3) Nem jön létre, illetve szünetel a szerződés, ha:

                        a) az ingatlant nem használják, és azt a tényt a szolgáltatónak írásban                           bejelentik,

                        b) az ingatlanhasználó előzetesen írásban a hulladékgazdálkodási                              közszolgáltatónak bejelenti, hogy az ingatlan nem lakott, melyet                                       hatósági bizonyítvánnyal igazol,

                        c) a bejelentés elmulasztása jogvesztő.


            (4) A lakossági hulladékszállítás kukás és konténeres formában történik. Ennek           formáját és gyakoriságát a mindenkori jogi szabályozás határozza meg, melynek   konkrét időpontját a hulladékgazdálkodási közszolgáltatóval egyeztetve az    önkormányzat hirdeti ki.


            (5) Szelektív hulladékgyűjtésre (zöld üveg, fehér üveg, tiszta papír) gyűjtő konténerek kihelyezésével kerül sor.


            (6) A rendszeresített kuka, edényzet térfogatát meghaladó hulladék elszállítása e célra             rendszeresített emblémás fóliazsákokban lehetséges. A szolgáltatás igénybevétele a    fóliazsák hulladékgazdálkodási közszolgáltatótól való megvásárlásával lehetséges.


            (7) A hulladékgazdálkodási közszolgáltató feladatai és kötelességei a köztisztasági                közszolgáltatás végrehajtásakor:

                        a) a rendelet hatálya alá tartozó hulladékot köteles rendszeresen elszállítani a               regionális hulladéklerakó telepre,

                        b) a konténerek beszerzéséről, karbantartásáról a hulladékgazdálkodási                                  közszolgáltató gondoskodik,

                        c) a hulladékgazdálkodási közszolgáltató köteles a szabványosított                           gyűjtőtartály kiürítését kíméletesen,     az elvárható gondossággal elvégezni,

                        d) a települési hulladék gyűjtését, szállítását úgy kell megszervezni, hogy az                ünnep- és munkaszüneti nap miatt kimaradt szállítást haladéktalanul pótolja, a                  pótlás napját közhírelje,

                        e) a hulladékgazdálkodási közszolgáltató gondoskodik a közterületi                          konténerek körzetének tisztántartásáról, a kijelölt ürítési napokon.


            (8) A települési hulladék elszállítását végző jármű személyzete csak az adott területen rendszeresített szabványos tartályban és az általa forgalmazott emblémás   fóliazsákban elhelyezett hulladékot köteles elszállítani.


            (9) A hulladékgyűjtő tartályban nem helyezhető el inerthulladék (pld. építési, bontási    törmelék, föld, sár, salak), veszélyes hulladék (pld. festék, gyógyszer, vegyszer, állati        tetem), gépjármű alkatrész, trágya, hó, fertőző, vagy robbanásveszélyes anyag,        tűzveszélyes hulladék (pld. forró salak), illetve olyan hulladék, amely veszélyezteti a             szállítással foglalkozó dolgozók testi épségét, vagy begyűjtése során a gépkocsi           műszaki berendezésében rongálódást idézhet elő és ártalmatlanítása során          veszélyezteti a környezetet.


            (10) Ha a hulladékgazdálkodási közszolgáltató dolgozói azt észlelik, hogy a tartályban a (9) bekezdésben megjelölt anyagot, tárgyat helyeztek el, a kiürítést         jogosultak megtagadni. Az ürítés megtagadásáról az ingatlanhasználót az ok          feltüntetésével értesítik.


11. §    (1) Az ingatlanhasználó feladatai és kötelességei a köztisztasági közszolgáltatás         igénybevételekor:

                        a) köteles gondoskodni a 110 literes szabvány kuka, gazdálkodó szervezeteknél                     igény esetén a konténer, a szabványos rendszeresített és szerződött edényzet                         térfogatát meghaladó mennyiség elhelyezésére hulladékgazdálkodási                           közszolgáltató által forgalmazott emblémás fóliazsák beszerzéséről,

                        b) a települési hulladékot tartalmazó kukát, emblémás fóliazsákot a szállítási              napokon (átadási napokon) a közterületre (átadási hely), földes utcában az utca              járhatatlansága idején (csapadékos időszakban) a gyűjtőedényzetet a                               legközelebbi szilárd útburkolat mellé köteles a hulladékgazdálkodási                            közszolgáltató által megjelölt időpontig kihelyezni,

                        c) a jelen rendeletben meghatározott szabványos gyűjtőedényt használni,

                        d) a kukák tisztántartásáról, fertőtlenítéséről gondoskodni,

                        e) amennyiben az edények tárolása közterületen történik, az edényt használó               ingatlanhasználó köteles a tárolóhely környékét rendben, tisztán tartani.


            (2) A köztisztasági közszolgáltatásba bevont területeken fekvő nem lakáscélú helyiségek tulajdonosai a lakóházak hulladéktároló edényeit nem használhatják, külön         tárolóedényt kötelesek biztosítani, illetve bérelni és a közszolgáltatásra szerződést     kötni a hulladékgazdálkodási közszolgáltatóval.


            (3) A közületek és gazdálkodó szervezetek esetében a szolgáltatást igénybe vevő        köteles biztosítani az edényzet tisztán tartását, fertőtlenítését, javítását.


12. §    (1)


            (2) A hulladékgyűjtés az utcákban 110 literes kukákban történik.


            (3)


            (4)


13. §    (1) Az egyéb szilárd hulladék elszállításáról azon ingatlan tulajdonosának kell   gondoskodnia, ahol a hulladék keletkezett.


            (2) A háztartásban összegyűlő nagyobb méretű – a rendszeres hulladékgyűjtés kapcsán          szabványos gyűjtőedényzetbe el nem  helyezhető - hulladék elszállításáról az          ingatlanhasználónak kell saját költségén gondoskodnia, illetve amennyiben a      hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény (továbbiakban: Ht.) szerint nem             minősül veszélyes         hulladéknak, illetve nem esik e rendelet 10. § (9)         bekezdésében foglaltak alá az elszállítandó hulladék, az a lomtalanítás alkalmával        térítésmentesen elszállítható.


            (3) A Polgármesteri Hivatal által elrendelt lomtalanítási akciót évi két alkalommal a      hulladékgazdálkodási közszolgáltató előzetesen meghirdetett időszakban és módon            szervezi és bonyolítja le, mely kihirdetésekor megjelöli a Ht. által veszélyesnek            minősülő hulladékokat, illetve e rendelet 10. § (9) bekezdésében meghatározott,         ki             nem helyezhető hulladékokat, melyeket a hulladékgazdálkodási  közszolgáltató nem szállít el.


(4)A szolgáltatást igénybe vevő köteles együttműködni a hulladék mennyiségi csökkentését célzó, illetve a háztartásokban képződő veszélyes hulladék-komponensek      elkülönített gyűjtését igénylő kezdeményezésekben, különösen a szelektív    hulladékgyűjtésben, a szerves anyagok komposztálásában.


  • Fejezet

Záró rendelkezések


14. §    (1) E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba. Ezzel egyidejűleg a     9/2001.(VI.27.) és az azt módosító 6/2012.(IV.27.), 7/2012.(V.3.), 15/2012.(IX.26.),     3/2013.(I.29.) önkormányzati rendeletek hatályukat veszítik.


            (2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző az SZMSZ-ben meghatározott módon   gondoskodik.





                                   Koczkás Gábor                                   Tóth Ildikó

                                     polgármester                                         jegyző


Módosította a 13/2016.(VII.28.) önkormányzati rendelet

Módosította a 13/2016.(VII.28.) önkormányzati rendelet

Módosította a 13/2016.(VII.28.) önkormányzati rendelet

Módosította a 13/2016.(VII.28.) önkormányzati rendelet

Az elnevezést módosította a 13/2016.(VII.28.) önkormányzati rendelet

Módosította a 13/2016.(VII.28.) önkormányzati rendelet

Módosította a 13/2016.(VII.28.) önkormányzati rendelet

Módosította a 13/2016.(VII.28.) önkormányzati rendelet

Hatályon kívül helyezte a 17/2014.(IX.30.) önkormányzati rendelet

Hatályon kívül helyezte a 8/2014.(V.28.) önkormányzati rendelet

Hatályon kívül helyezte a 8/2014.(V.28.) önkormányzati rendelet

Hatályon kívül helyezte a 8/2014.(V.28.) önkormányzati rendelet

Hatályon kívül helyezte a 8/2014.(V.28.) önkormányzati rendelet

Hatályon kívül helyezte a 8/2014.(V.28.) önkormányzati rendelet

A fejezetcímet módosította a 13/2016.(VII.28.) önkormányzati rendelet

Módosította a 13/2016.(VII.28.) önkormányzati rendelet

Hatályon kívül helyezte a 17/2014.(IX.30.) önkormányzati rendelet

A kifejezést módosította a 13/2016.(VII.28.) önkormányzati rendelet

Módosította a 13/2016.(VII.28.) önkormányzati rendelet

A kifejezést módosította a 13/2016.(VII.28.) önkormányzati rendelet

A kifejezést módosította a 13/2016.(VII.28.) önkormányzati rendelet


A kifejezést módosította a 13/2016.(VII.28.) önkormányzati rendelet

A kifejezést módosította a 13/2016.(VII.28.) önkormányzati rendelet

A kifejezést módosította a 13/2016.(VII.28.) önkormányzati rendelet

A kifejezést módosította a 13/2016.(VII.28.) önkormányzati rendelet

A kifejezést módosította a 13/2016.(VII.28.) önkormányzati rendelet

A kifejezést módosította a 13/2016.(VII.28.) önkormányzati rendelet

A kifejezést módosította a 13/2016.(VII.28.) önkormányzati rendelet

A kifejezést módosította a 13/2016.(VII.28.) önkormányzati rendelet

A kifejezést módosította a 13/2016.(VII.28.) önkormányzati rendelet

A kifejezést módosította a 13/2016.(VII.28.) önkormányzati rendelet

A kifejezést módosította a 13/2016.(VII.28.) önkormányzati rendelet


A kifejezést módosította a 13/2016.(VII.28.) önkormányzati rendelet

A kifejezést módosította a 13/2016.(VII.28.) önkormányzati rendelet

A kifejezést módosította a 13/2016.(VII.28.) önkormányzati rendelet

Hatályon kívül helyezte a 13/2016.(VII.28.) önkormányzati rendelet

Hatályon kívül helyezte a 17/2014.(IX.30.) önkormányzati rendelet

Hatályon kívül helyezte a 172014. (IX.30.) önkormányzati rendelet

A kifejezést módosította a 13/2016.(VII.28.) önkormányzati rendelet

A kifejezést módosította a 13/2016.(VII.28.) önkormányzati rendelet

A kifejezést módosította a 13/2016.(VII.28.) önkormányzati rendelet