Önkormányzat Képviselő-testületének 21/2014.(XI.26.) önkormányzati rendelete

A szociális tüzelőanyag támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2014. 11. 26- 2015. 06. 29

Alattyán Község Önkormányzata

Képviselő-testületének

21/2014.(XI.26.) önkormányzati rendelete

a szociális tüzelőanyag támogatás helyi szabályairól


Alattyán Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében biztosított jogkörében eljárva, a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 45. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján,  a települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatásáról szóló 46/2014.(IX.25.) BM rendelet végrehajtására az alábbi rendeletet alkotja:


  1. Fejezet

A támogatásra vonatkozó általános szabályok

1. A rendelet célja, hatálya


  1. §  (1)   A települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó        kiegészítő támogatásról szóló 46/2014.(IX.25.) BM rendelet alapján Alattyán Község Önkormányzata a központi költségvetés terhére kiegészítő támogatásban részesült.


            (2) E rendelet célja, hogy meghatározza a természetben nyújtott szociális ellátás –        szociális tüzelőanyag támogatás - jogosultsági feltételeit és igénylési szabályait.


            (3) E rendelet hatálya Alattyán község közigazgatási területén életvitelszerűen lakó és ott lakcímmel rendelkező állampolgárokra terjed ki.


            (4) E rendeletben használt háztartás, egyedülálló, egyedül élő és jövedelem fogalmára a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 4. §-ában      meghatározottakat kell alkalmazni.


  1. A támogatás jogosultsági feltételei


2. § (1) Az önkormányzat vissza nem térítendő támogatásként legfeljebb 2 q szenet          biztosít annak a kérelmezőnek, aki

  1. aktív korúak ellátására,
  2. időkorúak járadékára,
  3. adósságkezelési támogatáshoz kapcsolódó adósságcsökkentési támogatásra, vagy
  4. lakásfenntartási támogatásra jogosult,
  5. a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevel, vagy
  6. súlyos szellemi és/vagy testi fogyatékossággal rendelkezik

feltéve, hogy a kérelmező háztartásában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének  130 %-át, egyedülálló, egyedül élő esetén 150 %-át.


(2) A szociális célú tüzelőanyag támogatás ugyanazon lakott ingatlanra csak egy jogosultnak egyszeri alkalommal  állapítható meg, függetlenül a háztartásban élő személyek számától.


           

            3. § (1) Nem jogosult szociális célú tüzelőanyag támogatásra – függetlenül a 2. § (1)    bekezdésében meghatározott feltétel teljesülésétől – az a kérelmező

  1. akinek esetében az ingatlan szénnel nem fűthető,
  2. aki erdőgazdálkodó, erdőtulajdonos és a rendelet hatályba lépése előtti 2 évben engedéllyel fakitermelést végzett.


(2) Az üresen álló, lakatlan ingatlanra támogatás nem kérhető.



3.

A támogatás igénylésének szabályai

     


            4. § (1) A támogatás megállapítása iránti eljárás kérelemre indul. A kérelmet a rendelet           1.sz. melléklete szerinti nyomtatványon a Polgármesteri Hivatal szociális irodájába       kell benyújtani.


            (2) A kérelmeket 2015. február 1.  napjáig lehet benyújtani.


            (3) A kérelmek elbírálása az Egészségügyi és Szociális Bizottság hatáskörébe tartozik.            A bizottság a kérelmeket a benyújtástól számított 15 napon belül bírálja el.


            (4) A döntés jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül történik meg a tüzelőanyag kiszállítása, melynek átvételét a jogosult a rendelet 2. sz. melléklete szerinti átvételi elismervény aláírásával igazolja.


      5.§  (1) A támogatás kizárólagos forrása az önkormányzat számára a belügyminiszter által megállapított 552.450.-Ft  kiegészítő támogatás, továbbá az önkormányzat     saját     forrása, 92.075.-Ft, valamint az önkormányzat által biztosított szállítási költség. A             forrás felhasználását követően benyújtott kérelmeket – függetlenül attól,           hogy azok a       2. § (1) bekezdésében meghatározott feltételeknek megfelelnek és a 4. § (2)   bekezdésében rögzített határidőben érkeztek – el kell utasítani.


  1. Záró rendelkezések


6. § Ez a rendelet a kihirdetéskor lép hatályba és 2015. június 30-án hatályát veszti.




                             Koczkás Gábor                                              Tóth Ildikó

                               polgármester                                                    jegyző