Alattyán Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2014.(V.28.) önkormányzati rendelete

az ingatlanok és közterületek tisztántartásáról

Hatályos: 2014. 05. 28

Alattyán Község Önkormányzata

Képviselő-testületének

8/2014.(V.28.) önkormányzati rendelete

az ingatlanok és közterületek tisztántartásáról


Alattyán Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 5. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


  1. § (1) A rendelet hatálya Alattyán Község közigazgatási területére terjed ki.


(2) A rendelet hatálya kiterjed valamennyi  ingatlan tulajdonosára, birtokosára,      használójára függetlenül attól, hogy a tulajdonos, birtokos vagy használó természetes      vagy jogi személy, illetőleg jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet.


(3) Nem terjed ki a rendelet hatálya a települési szilárd hulladékkal, a veszélyes     hulladékkal, valamint a települési folyékony hulladékkal összefüggő tevékenységekre.


  1. § A közterületek rendszeres tisztántartásáról, a zöldterületek, parkok fenntartásáról az önkormányzat saját alkalmazottjai, erőforrásai útján, valamint az érintett ingatlantulajdonosok és az ingatlant ténylegesen használók bevonásával gondoskodik.


3. § (1) Az ingatlantulajdonosoknak a közterület tisztántartásával, a zöldterület, park         ápolásával kapcsolatos feladatai:

a.)  Az ingatlan előtti járdának (járda hiányában 1 méter széles területsávnak), a járda        (járda hiányában 1 méter széles területsáv) melletti zöldsáv úttestig terjedő teljes –    legfeljebb az ingatlan 10 méteres körzetén belüli – területének gondozása,            tisztántartása, szemét- és gyommentesítése, burkolt területeken a hó eltakarítása és      síkosság mentesítése. Amennyiben az ingatlannak két közúttal is érintkezése van, a feladatok mindkét irányra vonatkoznak.

b.) Az ingatlan melletti nyílt ároknak és műtárgyainak tisztántartása, gyommentesítése.

c.)  A két szomszédos terület, vagy átjáró esetében a tisztántartási kötelezettség a tulajdonosok között fele-fele arányban oszlik meg.


(2) Az ingatlantulajdonos a közterület tisztítása során összegyűjtött            hulladékot a     hulladékkezelési előírások betartásával köteles gyűjtőedénybe elhelyezni        és         elszállításáról gondoskodni, amennyiben az nem ütközik a 9/2013. (III.19.)    önkormányzati rendelet 10.§ (9) bekezdésébe.


(3) Ezen rendelkezéseket az ingatlan tényleges használójára, birtokosára is alkalmazni       kell.


  1. § (1) Az ingatlantulajdonosnak az épülete, telekingatlana tisztántartásával kapcsolatos feladatai:
  1. Az épület faláról, kerítéséről az időszerűségüket vesztett, szakadt vagy jogellenesen elhelyezett falragaszok, festések folyamatos eltávolítása.
  2. Mind a beépített, mind a beépítetlen ingatlan tisztántartása, gyommentesítése, a járda és úttest fölé benyúló, közlekedést zavaró ágak, bokrok nyesése.
  3. Bontás, építés, felújítás, karbantartás miatt üresen álló ingatlan és az előtte húzódó járda tisztántartása a kivitelező feladata, ha az nem azonos a tulajdonossal. Az építési munka kivitelezője köteles az építés területét és közvetlen környékét tisztán tartani.


     (2) Ezen rendelkezéseket az ingatlan tényleges használójára, birtokosára is alkalmazni kell.


  1. § (1)  Az üzlet, egyéb elárusítóhely, vendéglátó és szolgáltató egység előtti és melletti járdaszakaszt, illetőleg ha a járda  mellett zöldsáv is van, az úttestig terjedő teljes területet az üzlet, egyéb elárusítóhely, vendéglátó és szolgáltató egység üzemeltetője (a továbbiakban: üzemeltető) köteles tisztán tartani, a keletkezett települési szilárd hulladékot összegyűjteni és elszállításáról gondoskodni. Az üzemeltető köteles a burkolt területen a síkosság-mentesítésről és a hó eltakarításáról gondoskodni.


(2) Az ingatlan előtti és melletti járdát az üzemeltető köteles naponta mind a téli, mind a     nyári időszakban legkésőbb reggel 7 óráig letakarítani, a nyitva tartás ideje alatt            folyamatosan tisztán tartani, zárás előtt összetakarítani.


(3) Az üzemeltetőre vonatkozó előírások az ingatlan tulajdonosára, egyéb használójára      vonatkozó kötelezettségeket nem befolyásolják.


(4) Az utcai árus köteles a részére kijelölt helyet és közvetlen környékét tisztán tartani, az árusításból keletkezett hulladékot összegyűjteni és eltávolításáról gondoskodni.


(5) Közterületen rendezett vásár, sport- és egyéb rendezvény tartása idején a rendezvény             szervezője köteles gondoskodni a rendezvény alatt és azt követően a területnek és     közvetlen környezetének tisztántartásáról, továbbá a terület eredeti állapotában történő visszaadásáról.


  1. § (1) Az ingatlan tulajdonosa köteles az ingatlan előtti és melletti járdán a síkosság mentesítésről, a hó eltakarításáról gondoskodni.


(2) A síkosság elleni védekezéshez a környezetkímélő anyagokon (homok, fűrészpor stb.)            kívül klorid tartalmú fagyáspont csökkentő szer (só) használata csak úgy           alkalmazható, hogy a vegyszer egyszeri kijuttatásának mértéke 40 g/m2-nél több ne         legyen. Az ilyen típusú anyagot környezetszennyezést kizáró módon kell tárolni.


(3) Klorid tartalmú vegyszer használata zöldterületen, illetve annak közvetlen környékén    tilos.


(4) Hórakást tilos elhelyezni:

a.) útkereszteződésben,

b.) útburkolati jelen,

c.) tömegközlekedésre szolgáló jármű megállóhelyénél,

d.) kapubejárat elé,

e.) közszolgáltatási felszerelési tárgyra és köré pld. vízelzáró csap, gáz- és közmű akna fedlap.


(5) Ezen rendelkezéseket az ingatlan tényleges használójára, birtokosára is alkalmazni kell.


  1. § (1)  Tilos
  1. Az úttestet, járdát, egyéb közterületet, a közterület felszerelési és berendezési tárgyait szennyvízzel, vizelettel, emberi és állati ürülékkel beszennyezni vagy megrongálni.
  2. A feltakarításból, felmosásból keletkezett szennyeződést, szennyvizet a közterületre, csapadékvíz-elvezető rendszerbe beleseperni, vagy beleönteni.
  3. A közterületen, zöldterületen lévő növényeket (fa, díszcserje, virág stb.) megcsonkítani, leszakítani vagy más módon megrongálni.
  4. Közterületet, építményt, növényzetet bármilyen felirattal, ábrázolással vagy egyéb módon megrongálni, állagában kárt okozni.
  5. Magán- és közterületen tűz- és robbanásveszélyes vagy közegészségügyi szempontból ártalmas anyagot a vonatkozó előírások (pld. hatósági engedély) megszegésével tárolni.
  6. Az ingatlanok előtti közterületen kialakított, csapadékvíz elvezetésére, szikkasztására szolgáló árkok betemetése, feltöltése.
  7. Gépjárműveket közterületen mosni, gépjármű, munkagép üzemelése és parkolása során a közterületet szennyezni.
  8. A parkosított és füvesített zöldterületeket rendeltetésellenesen  használni.
  9. A szennyvízelvezető rendszerbe csapadékvizet belevezetni.


(2) Az ebek által a közterületen okozott szennyeződés eltávolításáról az eb sétáltatója köteles haladéktalanul gondoskodni. Ezen szennyeződés az utcai hulladékgyűjtő tartályba gyűjtőtasakban elhelyezhető.



  1. § (1) Jogszabálysértést követ el, aki e rendelet
  1. 3. és 4. §-ában a közterület, építmény és telek tisztántartására;
  2. 5. §-ában a kereskedő, utcai árus és rendezvényszervező kötelességeire;
  3. 6. §-ában a síkosság-mentesítésre és hóeltakarításra;
  4. 7. §-ában a közterület tisztántartásával összefüggő egyéb tilalomra és kötelességre

vonatkozóan megállapított rendelkezéseket megszegi.


(2) A jogszabálysértés elkövetőjével szemben

a.) figyelmezetés alkalmazható,

b.) 5 ezer forinttól 150 ezer forintig terjedő közigazgatási bírság szabható ki.


(3) A jogszabálysértés tetten ért elkövetője helyszíni bírsággal sújtható, amelynek mértéke 5 ezer forinttól 50 ezer forintig terjedhet.


(4) Az eljárás lefolyatása és a jogkövetkezmény alkalmazása tekintetében  a képviselő-testület a hatáskör gyakorlását első fokon a jegyzőre ruházza át.


(5) Az eljárás lefolytatására a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól  szóló törvény rendelkezései az irányadók.


  1. § (1) Jelen rendelet a kihirdetésekor lép hatályba.


            (2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg Alattyán Község Önkormányzata            Képviselő-testületének 9/2013.(III.19.) önkormányzati rendelete 3., 4., 5., 6. és 7. §-ai          hatályukat vesztik.





                        Dalmadi Tiborné                                                         Tóth Ildikó

                           polgármester                                                             jegyző