Alattyán Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2015. (X. 30.) önkormányzati rendelete

a szociális tüzelőanyag támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2015. 10. 30- 2017. 01. 02

Alattyán Község Önkormányzata

Képviselő-testületének

15/2015.(X.30.) önkormányzati rendelete

a szociális tüzelőanyag támogatás helyi szabályairól

(egységes szerkezetben a 19/2016.(XII.14.) önkormányzati rendelettel)


Alattyán Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében biztosított jogkörében eljárva  az alábbi rendeletet alkotja:


I.Fejezet

A támogatásra vonatkozó általános szabályok

1. A rendelet célja, hatálya


  1. §  (1)   A Magyarország 2016. évi központi költségvetéséről szóló 2015. évi C. törvény 1. melléklet IX. Helyi önkormányzatok támogatásai fejezet 18. A helyi önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó kiegészítő támogatása jogcím szerinti belügyminiszteri pályázaton Alattyán Község Önkormányzata a központi költségvetés terhére kiegészítő támogatásban részesült.


            (2) E rendelet célja, hogy meghatározza a természetben nyújtott szociális ellátás –        szociális tüzelőanyag támogatás - jogosultsági feltételeit és igénylési szabályait.


            (3) E rendelet hatálya Alattyán község közigazgatási területén életvitelszerűen lakó és ott lakcímmel rendelkező állampolgárokra terjed ki.


            (4) E rendeletben használt háztartás, egyedülálló, egyedül élő és jövedelem fogalmára a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 4. §-ában      meghatározottakat kell alkalmazni.


  1. A támogatás jogosultsági feltételei


2. § (1) Az önkormányzat vissza nem térítendő támogatásként legfeljebb 4 q szenet          biztosít annak a kérelmezőnek, aki

  • aktív korúak ellátására,
  • időkorúak járadékára,
  • a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevel.

feltéve, hogy a kérelmező háztartásában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének  200 %-át, egyedülálló, egyedül élő esetén 250 %-át.

(1a) Az önkormányzat vissza nem térítendő támogatásként legfeljebb 4 q szenet biztosít annak a kérelmezőnek, akinek esetében az (1) bekezdés a-c) pontjaiban foglalt feltételek nem állnak fenn, de háztartásában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 200 %-át, egyedülálló esetén 250 %-át.



(2) A szociális célú tüzelőanyag támogatás ugyanazon lakott ingatlanra csak egy jogosultnak egyszeri alkalommal  állapítható meg, függetlenül a háztartásban élő személyek számától.


            3. § (1) Nem jogosult szociális célú tüzelőanyag támogatásra – függetlenül a 2. § (1)    bekezdésében meghatározott feltétel teljesülésétől – az a kérelmező

  • akinek esetében az ingatlan szénnel nem fűthető,
  • aki erdőgazdálkodó, erdőtulajdonos és a rendelet hatályba lépése előtti 2 évben engedéllyel fakitermelést végzett.


(2) Az üresen álló, lakatlan ingatlanra támogatás nem kérhető.



3.

A támogatás igénylésének szabályai

     


            4. § (1) A támogatás megállapítása iránti eljárás kérelemre indul. A kérelmet a rendelet           1.sz. melléklete szerinti nyomtatványon a Polgármesteri Hivatal szociális irodájába       kell benyújtani.


            (2) A kérelmeket 2017. február 1.  napjáig lehet benyújtani.


            (3) A kérelmek elbírálása a polgármester hatáskörébe tartozik. A polgármester a        kérelmeket a benyújtástól számított 15 napon belül bírálja el.


            (4) A döntés jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül történik meg a tüzelőanyag kiszállítása, melynek átvételét a jogosult a rendelet 2. sz. melléklete szerinti átvételi elismervény aláírásával igazolja.


      5.§  (1) A támogatás kizárólagos forrása az önkormányzat számára a belügyminiszter által megállapított 1.406.525.-Ft  kiegészítő támogatás, továbbá az önkormányzat           saját     forrása, 281.305.-Ft, valamint az önkormányzat által biztosított szállítási költség. A forrás felhasználását követően benyújtott kérelmeket – függetlenül attól,      hogy azok a 2. § (1) bekezdésében meghatározott feltételeknek megfelelnek és a 4. §       (2) bekezdésében rögzített határidőben érkeztek – el kell utasítani.


II.Záró rendelkezések


6. § Ez a rendelet a kihirdetéskor lép hatályba.




                             Koczkás Gábor                                              Tóth Ildikó

                               polgármester                                                    jegyző


Módosította a 19/2016.(XII.14.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2017. január 1-jétől.

Módosította a 19/2016.(XII.14.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2017. január 1-jétől.

Beiktatta a 19/2016.(XII.14.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2017. január 1-jétől.


Módosította a 19/2016.(XII.14.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2017. január 1-jétől.

Módosította a 19/2016.(XII.14.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2017. január 1-jétől.