Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2015.(II.27.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásról

Hatályos: 2015. 03. 01- 2015. 05. 31

Alattyán Község Önkormányzata

Képviselő-testületének

2/2015.(II. 27.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásokról


Alattyán Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében biztosított feladatkörében eljárva, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III.  törvény  132. § (4) bekezdés g.) pontjában;

a 6. alcím tekintetében a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 48. § (4) bekezdésében;

a 7. alcím tekintetében a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. §  (4) bekezdés a.) pontjában kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja.


  1. Fejezet


Általános rendelkezések


  1. Értelmező rendelkezések



1. §      (1) E rendelet alkalmazásában

           

  1. A 3. § (1) bekezdés bb.) pontja alkalmazásában a rendkívüli települési temetési támogatásra a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 20. § b), c), d) pontjában meghatározott személy jogosult;
  2. A 3. § (1) bekezdés bc.) pontja alkalmazásában árvíz és belvíz okozta károkra igényelt rendkívüli települési támogatást elemi csapás okozta kárként kell elbírálni, ha a kérelmet a kihirdetett árvíz vagy belvíz védekezési készültség ideje alatt nyújtották be;
  3. A 4. § vonatkozásában gyógyszerköltség a társadalombiztosítás által támogatott és nem támogatott gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök, protetikai és fogszabályozó eszközök, illetve azok javításának, kölcsönzésének költsége.


(2) Az (1) bekezdésben foglaltakon túl e rendelet alkalmazásában használt fogalmak vonatkozásában az Szt. 4. §-ában  foglalt rendelkezések, jövedelemszámítás során az Szt. 10. §-ának rendelkezései az irányadók.


  1. Fejezet


Települési támogatások


  1. A települési támogatások típusai


2. §      A képviselő-testület az alábbi települési támogatásokat biztosítja:

           

  1. rendkívüli települési támogatás
  2. települési gyógyszertámogatás
  3. települési lakásfenntartási támogatás


  1. Rendkívüli települési támogatás


3. §      (1) Rendkívüli települési támogatásban részesíthető az az alattyáni lakóhellyel, vagy      tartózkodási hellyel rendelkező  kérelmező, aki


  1. önmaga, illetve családja létfenntartásáról más módon gondoskodni nem tud az alábbi esetben:

                        aa.) kérelmező, vagy közeli hozzátartozójának hosszantartó betegsége, vagy a                         kérelmező családjában bekövetkezett halálesetből eredő jövedelem-kiesés miatt

  1. kérelmező az alábbiakban felsorolt nem várt eseményekhez kapcsolódó kiadásai miatt anyagi segítségre szorul:

                        ba.) kérelmező, vagy közeli hozzátartozójának betegsége,

                        bb.) temetési költségek felmerülése eltemettetési kötelezettség esetén,

                        bc.) kérelmező életvitelszerűen lakott ingatlanában bekövetkezett elemi kár                 elhárítása,

                        bd.) kérelmező nevelésbe vett gyermekével való kapcsolattartás,

                        be.) kérelmező gyermeke családba való visszakerülésének elősegítése,

                        bf.) kérelmező gyermeke óvodai, iskolai térítési díj nem fizetéséből adódó                   hátralékának rendezése,

                        bg.) kérelmező közüzemi (vezetékes gáz, áramszolgáltatás, víz- és                               csatornahasználat, hulladékkezelés) díjhátralékának rendezése,

                        bh.) kérelmező talajterhelési díjhátralékának rendezése,

                        bj.) kérelmező érdekeltségi hozzájárulás hátralékának rendezése.

                       

  1. önmaga, illetve családja létfenntartásáról más módon nem tud gondoskodni, vagy alkalmanként jelentkező, nem várt eseményekhez kapcsolódó kiadásai miatt anyagi segítségre szorul az a.)-b.) pontokban meghatározottakon túli egyéb, különös méltánylást érdemlő esetben.


            (2) Rendkívüli települési támogatás nyújtása az (1) bekezdésben felsorolt esetekben    eseti jelleggel történik.


            (3) A rendkívüli települési támogatás akkor ítélhető meg, ha a kérelmező, illetve          családja jövedelmi viszonyait figyelembe véve a családban az egy főre jutó havi        jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130           %-át, egyedül élő, vagy egyedülálló esetén 150 %-át.


            (4) Rendkívüli települési támogatás ugyanazon családnak, egyedül élő, egyedülálló       kérelmező esetén ugyanazon személynek – a rendkívüli települési tűzifa támogatás és            a rendkívüli települési temetési támogatás esetét kivéve – naptári évenként egy    alkalommal nyújtható, melynek összege – az (1) bekezdés bb.) pontjában       meghatározott kiadáshoz nyújtott        települési temetési támogatás kivételével – nem            haladhatja meg az öregségi nyugdíj             mindenkori legkisebb összegének 150 %-át.


            (5) A rendkívüli települési támogatás felhasználásának ellenőrzését a polgármester az   ellátást megállapító határozatban előírhatja, amennyiben azt az ellátás céljának       teljesülése érdekében szükségesnek ítéli.


            (6) A rendkívüli települési támogatás kifizetése a kérelmező által megjelölt címre,         folyószámlára, vagy a Szolgáltató felé történik. Indokolt esetben lehetőség van          házipénztárból történő kifizetésre.


            (7) Rendkívüli települési támogatás pénzügyi szolgáltatási tevékenységnek nem            minősülő kamatmentes kölcsön formájában nem nyújtható.


            (8) Rendkívüli települési temetési támogatás jövedelemtől függetlenül megállapítható,   a temetés költségeiről az eltemettető nevére kiállított számla és halotti anyakönyvi           kivonat másolati példányainak csatolásával. A rendkívüli települési temetési        támogatási összege 15.000.-Ft.


            (9) Az (1) bekezdés bg.) pontjában foglalt rendkívüli települési támogatás akkor         ítélhető meg, ha  a kérelmező adóssága meghaladja az ötvenezer forintot és fennálló tartozása legalább négy havi.


            (10) A (9) bekezdés szerinti rendkívüli települési támogatás utalása közvetlenül a         Szolgáltató részére történik.

           

  1. Települési gyógyszertámogatás


4. §      (1) Települési gyógyszertámogatásra jogosult az az alattyáni lakóhellyel, vagy   tartózkodási hellyel rendelkező személy, akinek a havi rendszeres gyógyszerköltsége   az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 20 %-át eléri és az egy főre jutó            havi  családi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb      összegének 150 %-át, egyedül élő, egyedülálló esetén 200 %-át és közgyógyellátási          igazolvánnyal nem rendelkezik.


            (2) A települési gyógyszertámogatást a  polgármester eseti jelleggel állapítja meg.


            (3) A települési gyógyszertámogatás naptári évenként két alkalommal nyújtható.


            (4) A települési gyógyszertámogatás összege a háziorvos által kiállított igazolás            alapján a gyógyszertár, vagy gyógyászati ellátást nyújtó személy, szervezet által        leigazolt gyógyító ellátás havi költségének 75 %-a, legfeljebb 10.000.-Ft.


            (5) A települési gyógyszertámogatás kifizetése a kérelmező által megjelölt címre,         folyószámlára történik.  Indokolt esetben lehetőség van házipénztárból történő kifizetésre.


  1. Települési lakásfenntartási támogatás


5. §      (1) A települési lakásfenntartási támogatás a szociálisan rászorult személynek, háztartásnak az általuk lakott lakás fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásaik           viseléséhez nyújtott hozzájárulás.


            (2) A települési lakásfenntartási támogatás az Alattyán községben bejelentett   lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkező albérlő, bérlő, lakáshasználó,          lakástulajdonos, haszonélvező, özvegyi jogot élvező kérelmezőre terjed ki, aki       életvitelszerűen a kérelemben feltüntetett Alattyán közigazgatási területén lévő lakásban lakik.


            (3) Települési lakásfenntartási támogatásra jogosult a kérelmező, ha a lakásfenntartás havi költsége eléri a háztartásban élők összjövedelmének 25 %-át és az egy főre jutó         havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb   összegének

            a.) egyszemélyes háztartás esetén 250 %-át,

            b.) két személy együttélése esetén 225 %-át,

            c.) három vagy több személy együttélése esetén 200 %-át.


            (4) A lakásfenntartási kiadások körében a jogosultság megállapításához teljes mértékben figyelembe vehető kiadások:


  1. albérleti díj,
  2. lakbér,
  3. gázdíj,
  4. egyéb fűtési mód költsége,
  5. víz- és csatornahasználati díj,
  6. villamosenergia díj,
  7. hulladékkezelési díj,
  8. szennyvízszippantás költsége,
  9. lakáscélú pénzintézeti kölcsön törlesztő részlete.


            (5) A települési lakásfenntartási támogatás egy hónapra jutó összege

            a.)  3.000.-Ft, amennyiben az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori             legkisebb összegének 225 %-át meghaladja,

            b.) 4.000.-Ft, amennyiben az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át meghaladja, de nem haladja meg a 225 %-át,

            c.) 5.000.-Ft, amennyiben az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át nem haladja meg.


            (6) A polgármester a települési lakásfenntartási támogatást a kérelem benyújtása         hónapjának első napjától egy évre állapítja meg.


            (7) A települési lakásfenntartási támogatás iránti kérelem benyújtására egész évben      folyamatosan lehetőség van.


            (8) Meg kell szüntetni a települési lakásfenntartási támogatást a jogosultság      megszűnése hónapjának utolsó napjával, ha e rendeletben szabályozott feltételek         megszűnnek, ha a kérelmező másik lakásba költözik, illetve ha a kérelmező a     településről elköltözik.


            (9) A települési lakásfenntartási támogatás folyósítása a jogosult szervek részére a       kérelmező díjának csökkentésére átutalással történik a tárgyhót követő hónap 5. napjáig.



  1. Köztemetés költségeinek megtérítése alóli mentesítés


6. §      (1) Különös méltánylást érdemlő körülmények fennállása esetén az Szt. 48. § (3)        bekezdés b.) pontja szerinti megtérítési kötelezettség alól kérelmének megfelelően részben, vagy egészben mentesül az eltemettetésre köteles személy, amennyiben      családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj        mindenkori legkisebb összegének 250 %-át.


            (2) Különös méltánylást érdemlő körülmény különösen, ha

            a.) az eltemettetésre köteles személynek és a családjába tartozó személyeknek vagyona          nincsen, és

            b.) az elhuny személy után hagyatéki vagyon nem maradt, vagy az nem olyan mértékű,             amely a köztemetés költségeit fedezné.


  1. Fejezet


Egyéb jogszabályban biztosított ellátáshoz kapcsolódó kötelezettség


  1. Aktív korúak ellátására való jogosultság egyéb feltételeként előírt

rendezett lakókörnyezet


8.§ Az aktív korúak ellátására jogosult személy lakókörnyezete rendezettségének biztosítása körében köteles

a.) az általa életvitelszerűen lakott ingatlant tisztán tartani, rendeltetésszerűen használni,

b.) az ingatlanhoz tartozó udvart, kertet gondozni, tisztán tartani, különös tekintettel a szemét és lom eltávolítására, elszállíttatására, a kert folyamatos gaz- és gyommentesítésére,

c.) az ingatlan előtti járdát tisztán tartani, szeméttől, gyomtól, télen hótól, síkosságtól folyamatosan mentesíteni,

d.) az ingatlanhoz tartozó kerítésének állagát megőrizni, különös tekintettel arra, hogy azon keresztül háziállat elkóborolni, utcára kerülni ne tudjon.


  1. Fejezet


8. Eljárási és hatásköri szabályok


9. §      (1) Az e rendeletben szabályozott települési támogatásokra vonatkozó eljárás kérelemre indul, kivéve, ha magasabb szintű jogszabály ettől eltérően nem      rendelkezik.


            (2) A kérelmeket az Alattyáni Polgármesteri Hivatal szociális ügyintézőjéhez kell          benyújtani.


            (3) A kérelmet formanyomtatványon kell benyújtani, melytől a rendkívüli települési      támogatás esetében el lehet tekinteni.


10. §    Alattyán Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a települési támogatással és a           köztemetéssel kapcsolatos valamennyi hatáskörét a polgármesterre ruházza át.


11. §    (1) A települési támogatásra való jogosultság elbírálásához a kérelmező köteles saját   és a családjában/háztartásában élő személyek adatairól, jövedelmi, vagyoni            viszonyairól, az adóssága típusáról és mértékéről nyilatkozni, illetve a vonatkozó        igazolások hivatalból történő beszerzéséhez hozzájárulni, vagy azokat kérelméhez       csatolni.


            (2) A jogosultság megállapításához szükséges adatok igazolása

            a.) aktív kereső esetén: jövedelemről szóló munkáltatói igazolás

            b.) vállalkozó esetén: a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző 12        hónap alatt szerzett jövedelem egyhavi, elismert költségekkel és befizetési       kötelezettséggel csökkentett átlagáról szóló, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által      kiállított igazolás,

            c.) nyugellátásban részesülő személy esetén: a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság éves         értesítése a nyugellátás összegéről, a nyugellátás postai kifizető szelvénye (vagy           folyószámla kivonat), esetleges évközbeni, visszamenőleges nyugdíjemelés összegét            tartalmazó nyugdíjszelvény, vagy folyószámla kivonat, méltányossági    nyugdíjemelésről szóló értesítés, özvegyi nyugdíj megszüntetéséről szóló határozat,

            d.) jövedelemmel nem rendelkező esetén: a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei    Kormányhivatal Jászberényi Járási Hivatal Jászberényi Munkaügyi Kirendeltsége igazolása arról, hogy nevezett munkanélküli ellátásban nem részesül,

            e.) munkanélküli ellátásban részesülő esetén: a folyósított ellátást megállapító    határozat, az ellátás összegét igazoló postai kifizető szelvény, vagy folyószámla         kivonat, megszüntetés esetén a megszüntető határozat,

            f.) táppénzes állomány esetén: munkáltatói igazolás, vagy a Jász-Nagykun-Szolnok      Megyei Kormányhivatal Egészségbiztosítási Pénztári Szakigazgatási Szerve által            kiadott igazolás a táppénz összegéről,

            g.) gyermektartásdíj esetén kifizetési szelvény, vagy folyószámla kivonat, valamint        bírósági végzés

            h.) nappali tagozaton felsőfokú tanulmányokat folytató személy esetén hallgatói            jogviszony igazolás


            (3) A (2) bekezdésben foglalt – jövedelem igazolására vonatkozó – igazolások,          nyilatkozatok a kérelem benyújtását megelőző hónap jövedelmének igazolására            szolgálnak.


            (4) Települési gyógyszertámogatás iránti kérelemhez mellékelni kell a gyógyszertár       vagy a gyógyászati ellátást  nyújtó személy, szervezet által leigazolt havi      gyógyszerköltségről készült kimutatást.


            (5) A települési lakásfenntartási támogatás iránti kérelemhez mellékelni kell

            a.) a 3. § (1) bekezdés bg.) pontjának igazolására a Szolgáltató által kiállított iratot a   közüzemi tartozás jogcíméről és összegéről,   

            b.) az 5. § (4) bekezdés a.) pontja szerint költség igazolására az albérleti szerződést,

            c.) az 5. § (4) bekezdés b.)-j.) pontja szerinti költség igazolására a kérelem benyújtását          megelőző hónapban a Szolgáltató által kiállított számlát,

            d.) az 5. § (4) bekezdés i.) pontja szerinti költség igazolására a kérelem benyújtását    megelőző hónapban esedékes kölcsön törlesztő részletét igazoló dokumentumot.


12. §    A települési támogatással kapcsolatos eljárás során a tényállás tisztázása érdekében    a kérelmező lakásán indokolt esetben környezettanulmányt lehet készíteni. Különösen           indokolt lehet a környezettanulmány készítése, ha a család/háztartás nem rendelkezik          rendszeres jövedelemmel, illetve ha az egy főre jutó havi nettó jövedelem az öregségi             nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 50 %-a alatt van.


13. §    A jogosulatlanul és rosszhiszeműen felvett támogatás esetén az Szt. 17. §-ában            foglaltak szerint kell eljárni.


14. §    A jogosult halála esetén az elhalálozás hónapjára esedékes, de fel nem vett ellátást a következő sorrendben a vele közös háztartásban élt házastárs, élettárs, gyermek, unoka, szülő, nagyszülő és testvér veheti fel.   


  1. Fejezet


Záró rendelkezések


15. §    (1) E rendelet 2015. március 1-jén lép hatályba.


            (2) Hatályba lépésével egyidejűleg Alattyán Község Önkormányzata Képviselő-         testületének a szociális juttatásokról és ellátásokról szóló 1/2014.(I.28.) önkormányzati          rendeletének 1. § - 9. §-ai hatályukat veszítik.



                        Koczkás Gábor                                              Tóth Ildikó

                          polgármester                                                    jegyző