Alattyán Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2019.(IV.30.) önkormányzati rendelete

a filmforgatási célú közterület-használatról

Hatályos: 2019. 05. 01

Alattyán Község Önkormányzata

Képviselő-testületének

5/2019. (IV.30.) önkormányzati rendelete

a filmforgatási célú közterület-használatról


Alattyán Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 37.§ (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, továbbá Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi  ClXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja.

1.§       A képviselő-testület a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény (továbbiakban: Mgtv.)     szerinti filmalkotás forgatása céljából történő közterület-használatra (a továbbiakban:      filmforgatás célú közterület-használat) vonatkozó hatósági szerződés jóváhagyását,       valamint az eljárásra vonatkozó valamennyi hatáskörét a polgármesterre ruházza át.


2.§ (1) A filmforgatás célú közterület-használatra vonatkozó hatósági szerződés abban az           esetben hagyható jóvá, ha a közterület használatot kérelmező vállalja az alábbi     feltételek teljesítését:

            a.) az eredeti állapot helyreállítását, ( különböző tárgyak elvitele, illetve   visszahelyezése stb.)

            b.) az igénybe vett közterület és a közterületen elhelyezett tárgyak rendben- és tisztán     tartását,

            c.) az igénybe vett közterület takarítását, a keletkezett hulladék elszállításáról való          gondoskodást,

            d.) a filmforgatással érintett lakosság és vállalkozás tájékoztatását a filmforgatással         kapcsolatos lényeges információkról,

            e.) az esetleges forgalomkorlátozásokról tájékoztató megjelentetését a helyben    szokásos módon,

            f.) filmforgatás miatti vagy azzal összefüggésbe hozható esetleges károk megtérítését,    beleértve a harmadik személynek okozott károkat is.

            (2) A filmforgatással érintett közterület elhelyezkedésétől függően az alábbi kezelői             hozzájárulások beszerzése írható elő a hatósági szerződéshez a kérelmezőnek:

            a.) helyi közút esetén közútkezelői hozzájárulás

            b.) zöldterület esetén hozzájárulás a zöldterület kezelője részéről.

            (3) A filmforgatással érintett közterület elhelyezkedésétől függően külön megállapodás kötendő a hatósági szerződéshez, különösen a felmerült költségek      tekintetében a helyi menetrend szerinti autóbusz közlekedéssel érintett útvonal esetén            a közlekedési szolgáltatóval.

            (4)  Amennyiben a kérelmező a (2) bekezdés a, b, c. pontban foglalt kötelezettségeinek nem tesz eleget, akkor az önkormányzat azt  elvégeztetheti és annak költségeit  a    kérelmező felé érvényesítheti.

            (5) Amennyiben az Mgtv. szerinti hatósági szerződés megküldésének időpontjában a      közterületre vonatkozóan harmadik félnek érvényes közterület-használati engedélye    van, a hatósági szerződés jóváhagyását meg kell tagadni.


3.§       (1) A filmforgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható, valamint a      rendkívüli természeti események esetén az akadály elhárulása után az esetleges   kárelhárítást vagy helyreállítást követő 3 napon belül biztosítja újra a közterületet     olyan időtartamban,    ameddig a filmforgatás akadályozva volt.

            (2) Vasárnap és ünnepnapokon filmforgatás célú közterület-használat nem           engedélyezhető.


4.§       (1) A filmforgatás célú közterület-használat díja megegyezik az Mgtv. 3. mellékletében foglalt             legmagasabb díjtételek mindenkori mértékével.

            (2) A rendelet alkalmazása szempontjából turisztikailag kiemelt központi területnek       számít Gecse Árpád Emlékháza  és annak udvara.

            (3) A kérelmező a közterület használati díj megfizetése alól abban az esetben      mentesíthető, ha a filmalkotás közérdekű célt szolgál. Közérdekű célnak minősül       különösen az önkormányzat, az önkormányzat intézményei, valamint az oktatási,    tudományos vagy ismeretterjesztési célok érdekében végzett filmforgatás.

            (4) Településpolitikai érdekből (gazdaságfejlesztést, munkahelyteremtést szolgáló          forgatás) díjkedvezmény adható, melynek mértéke legfeljebb az (1) bekezdésben    foglalt díjtétel 50 %-áig terjedhet.

5.§       Alattyán Község Önkormányzata tulajdonában levő közterületeknek az Mgtv. szerinti    filmalkotás forgatása céljából történő igénybevételére a közterületek használatáról     szóló önkormányzati rendeletet az e rendeletben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.  


6.§       Jelen rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.




                        Koczkás Gábor                                                          Tóth Ildikó

                          polgármester                                                               jegyző