Alattyán Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2020.(VII.15.) önkormányzati rendelete

a piac és a vásár rendjéről

Hatályos: 2020. 07. 16

Alattyán Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2020.(VII.15.) önkormányzati rendelete

a piac és a vásár rendjéről

2020.07.16.

Alattyán Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 14) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a vásárokról, piacokról és bevásárlóközpontokról szóló 55/2009. (III. 13. Korm. rendelet, valamint a vásári, piaci és vásárcsarnoki árusítás közegészségügyi szabályairól szóló 59/1999.(XI.26.) EüM rendelet vonatkozó rendelkezéseivel összhangban a következő rendeletet alkotja:

I. A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Alattyán Község közigazgatási területén az Alattyán 54 hrsz.-ú, természetben Alattyán, Szent István út 1/a. szám alatt található önkormányzati tulajdonú ingatlanon üzemeltetett piacra és az Alattyán, 901 hrsz. alatti vásári területre.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed:

a) a piacon értékesítő, vagy szolgáltató tevékenységet folytatókra,

b) a piac területén vásárlókra, ott tartózkodókra.

(3) A rendelet hatálya nem terjed ki az alkalmi árusításra, akkor sem, ha az eladó azt vásár elnevezéssel szervezi, továbbá az egyedi engedély alapján a közterületen folytatott árusításra.

II. A piac fenntartása

2. § (1) Alattyán Község Önkormányzata (továbbiakban: fenntartó) – a lakosság élelmiszerekkel, közszükségleti cikkekkel történő jobb ellátása érdekében – e rendeletnek megfelelően piacteret tart fenn, és működtet.

(2) Alattyán Község Önkormányzata ellátja a piac üzemeltetésével, a piac rendjének biztosításával, a piac használatáért fizetendő díjak beszedésével kapcsolatos feladatokat.

III. A piac jellege és ideje

3. § (1) Piac nyitva tartás időpontja: hétfő: 07:00 – 15:00; kedd: 06:00 - 15:00; szerda: 06:00 – 14:00; csütörtök: 07:00 – 15,00 péntek: 06:00 – 14,00 szombat: 06:00 – 14:00 vasárnap: 08:00 - 17:00 óráig. Bolhapiac kizárólag a háztartásban feleslegessé vált, eredeti célra még rendeltetésszerűen használható termékek, használati cikkek, így különösen gyermek- felnőtt ruha, játék, könyv, sporteszköz, dísztárgy, használati tárgyak, babakocsi magánszemélyek által történő árusításra, cseréjére irányul.

(2) A piac területén található 1. és 2. üzlethelyiségek nyitvatartási ideje az üzemeltető által bejelentett időpont szerint alakul.

(3) Alkalmi, ünnepi rendezvény esetén a lakosság igényének megfelelően az alkalomhoz, ünnephez, a rendezvény jellegéhez kapcsolódó jellegzetes árucikkek értékesítésére, bejelentés alapján a szabályozott nyilvántartási időn túl is és másik helyszínen is sor kerülhet, amennyiben a személyi és tárgyi feltételek biztosítva vannak.

IV. A Vásár helye és ideje

4. § (1) A búcsúvásár helye az Alattyán, 901 hrsz-on, a temető utcában kialakított 4431 m2-es (vásártér).

(2) A búcsúvásár ideje minden év szeptemberének utolsó vasárnapja.

V. A piaci árusítás feltételei

5. § (1) A piacon természetes személy, gazdálkodó szervezet, társadalmi szervezet, alapítvány, egyéni vállalkozó, mezőgazdasági őstermelő, népművész, népi iparművész, képzőművész, kézműves és fotóművész árusíthat.

(2) Vállalkozói igazolvánnyal nem rendelkező magánszemély üzletszerű kereskedelmi tevékenységet nem folytathat, tovább-eladás céljára beszerzett árut nem értékesíthet.

(3) Használt cikk árusítása csak az erre jogosító engedély birtokában lehetséges. Kizárólag használt tárgyait alkalomszerűen magánszemély is árusíthatja.

(4) A fenntartó jogosult a piacon árusítók árusításra jogosító engedélyét ellenőrizni, szabálytalan, vagy engedély nélküli árusítás esetén megtilthatja az árusítást, kitilthatja az árusítót a piac területéről.

VI. A piacon forgalmazható áruk, termékek

6. § (1) A helyi piacon az alábbi termékek hozhatók forgalomba:

a) a saját gazdaságban előállított növényi eredetű alaptermékek (zöldség, gyümölcs, virág);

b) a saját gazdaságában előállított, mezőgazdasági termékből származó nem hőkezelt, savanyított termék és egyéb feldolgozott növényi eredetű termék;

c) méz, (lépes méz)

d) tojás;

(2) Népművész, a népi iparművész, a képzőművész, a kézműves és a fotóművész a saját előállítású alkotásait árusíthatja.

(3) Az egyéni vállalkozóknak vagy mezőgazdasági kistermelőknek nem minősülő, valamely EGT-államban lakóhellyel vagy székhellyel rendelkező magánszemély a tulajdonát képező vagyontárgyakat – a (4) bekezdésben meghatározott termékek kivételével – bolhapiacon alkalomszerűen értékesítheti. Nem tekinthető használt cikknek a kozmetikai termék, az élelmiszer, a takarmány, az élvezeti cikk.

(4) Piacon nem hozható forgalomba:

a) kábítószer és pszichotróp anyag, illetve annak minősülő termék,

b) gyógyszer, gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású anyag vagy készítmény, gyógyászati segédeszköz, veszélyesnek minősülő anyag vagy készítmény,

c) növényvédőszer, növényvédelmi célú és termelésnövelő anyag,

d) állatgyógyászati készítmények és hatóanyagaik,

e) fegyver, lőszer, robbanó és robbantószer, gázspary, pirotechnikai termékek,

f) festékek, lakkok, szerves oldószerek,

g) veszélyes hulladék,

h) drágakő, nemesfém, nemesfémből készült ékszer,

i) az Országos Tűzvédelmi Szabályzat szerint robbanásveszélyes osztályba tartozó anyag,

j) jövedéki termékek,

k) élő állat,

l) hűtést igénylő élelmiszer vagy élelmezési alapanyag,

VII. Helyfoglalás

7. § (1) A helyfoglalás a piacon az érkezés sorrendjében történik. Ennek során a használt cikkeket árusítókat a többi árustól elkülönítve kell elhelyezni.

(2) Tartós helyhasználatot az üzemeltető nem biztosít, kivéve a 8. § (3) bekezdése szerint esetet.

(3) Az üzemeltető a piac befogadóképességéig biztosíthat helyet az árusításhoz.

(4) A piac területén található zárható 1. és 2. számú üzlethelyiség a fenntartó által kiírt pályázati feltételeknek megfelelően vehető bérbe, a fenntartóval kötött helyiségbérleti szerződés alapján.

VIII. Helypénz, kivetése, mértéke

8. § (1) A piacra és vásárra árusítás céljából bevitt termények, termékek, egyes árucikkek, valamint sátrak, elárusító asztalok, járművek után fizetendő helypénzt testületi határozat állapítja meg.

(2) A vásáron és piacon terület nagysága után befizetett helypénz a díjfizetés napján jogosít az elárusítóhely használatára.

(3) Több napra szóló helyfoglalási engedélyt előre kell befizetni.

(4) Helypénzkezelő a befizetett helypénznek megfelelően, dátummal ellátott nyugtát köteles adni a magánszemélyek részére, és az üzemeltető számlát állít ki minden más esetben. A helypénz megfizetését igazoló számviteli bizonylatot az eladó köteles a piac végéig megőrzi és azt ellenőrzéskor felmutatni.

(5) A helypénzkezelő a piac, vásár napi zárását követően, hétvégi nyitva tartás esetén az azt követő első munkanapon, a nyugtával beszedett összeggel Alattyán Község Önkormányzata házipénztára felé köteles elszámolni és a teljes bevételt átadni.

IX. A piac fenntartás feltételei

9. § (1) A piacon történő árusítás folyamán mindenki köteles betartani a piac házirendjében (továbbiakban: házirend) foglalt rendelkezéseket, magatartási szabályokat. A piac házirendjét jelen rendelet melléklete tartalmazza.

(2) A házirendet a piac épületén, jól látható helyen kell elhelyezni.

(3) A piacon az árusítással kapcsolatos valamennyi hatósági, vám, tűzrendészeti, közlekedésrendészeti, élelmiszer higiéniai, fogyasztóvédelmi, állategészségügyi szabályokat be kell tartani. Ennek során:

a) a helyhasználó árusító köteles az árusítóhelyét közegészségügyi rendelkezéseknek megfelelően tisztán tartani, a szemetét, hulladékot és egyéb szennyezőanyagot a kijelölt szeméttároló helyre helyezni, lerakni;

b) a piac területén – beleértve a közlekedésre fenntartott helyet is – tilos gyümölcshulladékot, zöldséget /magot/ elszórni, vagy a piac területét bármely más módon beszennyezni;

c) az árut mosni csak a kijelölt helyen szabad.

(4) Az árus köteles az árusítóhelyén a vásárlók számára jól láthatóan és olvashatóan feltüntetni a nevét, címét, székhelyét, telefonszámát, vagy egyéb elérhetőségét.

(5) Az árus az árusítás során kizárólag hitelesített mérleget, súlyt vagy egyéb mérőeszközt használhat. Ha az árumérlegelés külön tároló vagy egyéb eszköz felhasználásával történik, azon a mérőedény súlyát maradandó módon, a vevő által is jól láthatóan fel kell tüntetni.

X. Az árusítás rendje, ellenőrzése

10. § (1) A piacot – a kijelölt terület kivételével – tilos járművek parkolására használni.

(2) A vásáron, illetve piacon elhelyezett áru megőrzése, kezelése, tárolása a helyfelhasználó feladata. Az áru megromlásáért értékcsökkenéséért, elvesztéséért a fenntartót nem terheli felelősség.

11. § (1) Tilos a piaci, illetve vásári közlekedési utakat göngyöleggel, vagy más áruval eltorlaszolni, a közönséget a vásárlásban és a közlekedésben bármilyen módon akadályozni.

(2) Az árus az áru eredetéről, minőségéről és az áráról az ellenőrzésre jogosultaknak köteles felvilágosítást adni. Az áru eredetének bizonyításához szükséges – jogszabályban meghatározott – okiratot (számla, jegyzék, stb.) az árusítónak magánál kell tartani.

(3) Az eladásra szánt áru árát – jogszabályban előírt módon – jól látható helyen fel kell tüntetni.

(4) A piac területén lévő építményeket, árusító asztalokat, a piac környezetében lévő fákat, növényzetet tilos megrongálni, bepiszkítani.

(5) A piac területén a nyílt térben tüzet rakni, lármázni, botrányosan viselkedni tilos.

(6) az árusító az általa okozott kárért, balesetért a polgári jogi szabályai szerint felelősséggel tartozik.

XI. Záró rendelkezések

(1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.