Alattyán Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2021. (VIII.6.) önkormányzati rendelete

a gyermekétkeztetési és egyéb étkezési térítési díjak megállapításáról

Hatályos: 2021. 08. 07

Alattyán Község Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2021. (VIII. 6.) önkormányzati rendelete

a gyermekétkeztetési és egyéb étkezési térítési díjak megállapításáról

2021.08.07.

Alattyán Község Önkormányzata Képviselő-testülete a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény 147. § (1), a 151. § (2f) és a 162. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a Magyarország hely önkormányzatairól szóló törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbiakat rendeli el.

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Alattyán község közigazgatási területén a gyermekek napközbeni ellátását biztosító Alattyáni Óvodába és az Alsójászsági Általános Iskola Gerevich Aladár Általános Iskolai Tagintézményébe járó gyermekekre, az önkormányzati intézmények alkalmazottjaira, az Alsójászsági Általános Iskola Gerevich Aladár Általános Iskolai Tagintézménye alkalmazottjaira, valamint a külső vendégétkezőkre.

2. § (1) Alattyán Község Önkormányzata az óvodakonyhán keresztül biztosítja a településen az óvodai, iskolai gyermekétkeztetést, a szünidei gyermekétkeztetést, továbbá a munkahelyi étkeztetéssel kapcsolatos feladatokat.

(2) Az étkezés igénybevétele lemondható. Az étkezést a lemondással érintett napot megelőző nap 12 óráig kell írásban (emailen) vagy telefonon lemondani. Lemondás esetén a távolmaradás idejére a fizetésre kötelezett a bejelentést követő naptól mentesül a térítési díj fizetésének kötelezettsége alól.

(3) A távolmaradás bejelentését elmulasztó ingyenes vagy kedvezményes intézményi gyermekétkeztetésre jogosult igénybe vevő a mulasztással érintett étkezési napokra teljes összegű térítési díj megfizetésére kötelezett.

3. § (1) Az önkormányzat az őszi, tavaszi és téli tanítási szünetekben és az azok időtartamára eső óvodai zárva tartási munkanapokon (évközi szünet) túlmenően a szünidei gyermekétkeztetést az iskolai nyári szünetben 43 munkanapon és az erre az időtartamra eső óvodai zárva tartási munkanapokon biztosítja.

(2) Az önkormányzat a szünidei gyermekétkeztetést az étel elvitelével biztosítja.

(3) A szünidei gyermekétkeztetés igénybevételére vonatkozó – jogszabályban meghatározott – nyilatkozatokat a Polgármesteri Hivatal szociális ügyintézőjéhez kell benyújtani

a.) a nyári szünet időtartamára vonatkozóan az adott évben május 1. és május 31. között,
b.) az évközi szünet időtartamára vonatkozóan az adott évközi szünetet megelőző hónap 1. napjától a hónap 20. napjáig.

4. § (1) Az intézmények nyersanyagnormáit, rezsiköltségeit, a teljes élelmezési költséget és az intézményi térítési díjat a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(2) Az önkormányzat, a Polgármesteri Hivatal, az Idősek Klubja, az Alattányi Óvoda alkalmazottjai, az Alsójászsági Általános Iskola Gerevich Aladár Általános Iskolai Tagintézménye alkalmazottjai - ide nem értve a közfoglalkoztatás keretében foglalkoztatottakat- a nyersanyagnorma +ÁFA térítési díjat fizetik.

(3) Az ingyenes és kedvezményes intézményi gyermekétkeztetésre a Gyvt. 21/B. § szabályai irányadók, egyéb kedvezményt, mentességet az önkormányzat nem biztosít.

(4) Az élelmezési ráfordítások évközben bekövetkezett növekedése miatt az önkormányzat a térítési díjakat évente egy alkalommal, november 30-ig felülvizsgálja és a tárgyévet követő évre vonatkozóan új térítési díjtételeket állapít(hat) meg.

(5) A köznevelési intézményekben a gyermekétkeztetés személyi térítési díját az étkezés igénybevételét megelőzően, egy havi időtartamra előre kell megfizetni.

5. § Ez a rendelet 2021. augusztus 7-én lép hatályba.

(1) Hatályát veszti a gyermekétkeztetési és egyéb étkezési térítési díjak megállapításáról szóló 11/2014.(VI.25.) önkormányzati rendelet.

(2) A személyes gondoskodást nyújtó szociális alapellátások fenntartásáról gondoskodó intézmény ellátottjai a szociális ellátásokról és juttatásokról szóló rendeletben meghatározottak szerinti térítési díjat fizetik.