Alattyán Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2021.(II.15.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában lévő lakások, és helyiségek bérletéről, a lakbérek mértékéről, valamint az elidegenítésükre vonatkozó szabályokról

Hatályos: 2022. 07. 01- 2023. 09. 27

Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2021.(II.15.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában lévő lakások, és helyiségek bérletéről, a lakbérek mértékéről, valamint az elidegenítésükre vonatkozó szabályokról

2022.07.01.

Alattyán Község Önkormányzatának Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében biztosított jogkörében; az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) és e) pontjában, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 9. pontjában foglalt feladatkörében eljárva a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 2. sz. mellékletében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el

I.fejezet

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed az önkormányzat tulajdonában álló minden önkormányzati lakásra (továbbiakban: önkormányzati lakás), valamint az önkormányzat tulajdonában lévő nem lakás céljára szolgáló helyiségre (továbbiakban: helyiség).

Önkormányzati lakások bérbeadásának általános feltételei

2. § (1) Önkormányzati bérlakás csak lakás céljára adható bérbe. Bérlői jogviszonyban lévő személlyel másik lakásban való elhelyezési kötelezettséget az önkormányzat nem vállal.

(2) Önkormányzati bérlakás albérletbe nem adható. Amennyiben az önkormányzati bérlakást vagy annak egy részét albérletbe adják, az rendkívüli felmondási okot eredményez az önkormányzat részére és a következő hónap végére az önkormányzat a bérleti szerződést felmondja.

II.fejezet

1. Lakás és helyiség bérbeadásával kapcsolatos feladat- és hatáskör ellátása

3. § (1) Az önkormányzati tulajdonban lévő és bérbeadás útján hasznosított, e rendelet hatálya alá tartozó lakások és nem lakás céljáró szolgáló helyiségek bérbeadásával kapcsolatot feladatokat Alattyán Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Alattyán Község Polgármesterére (továbbiakban: polgármester) ruházza át a (3) bekezdésben foglaltak szerint a (2) bekezdésben foglalt kivétellel.

(2) A képviselő-testület, mint bérbeadó feladata- és hatásköre

a) a bérleti díj mértékének meghatározása,

b) bérbeadói hozzájárulás megtagadása vagy megadása átalakítás, korszerűsítés elvégzése esetén,

c) bérlői kezdeményezésre irányuló komfortfokozat emelését célzó munka engedélyezése,

e) részletfizetés és halasztás engedélyezése.

(3) A polgármester hatásköre a képviselő-testület felhatalmazása alapján:

a) a bérlő kiválasztása,

b) bérleti szerződés megkötése,

c) bérleti szerződés felmondása,

d) bérbeadói jogok gyakorlása az önkormányzat hivatala, intézményei, valamint közérdekű feladatot ellátó szerv(ek) szakember ellátottsága biztosítása érdekében, szociális helyzetben bekövetkezett változás alapján történő bérbeadás esetén,

e) bérbeadói hozzájárulás megadása vagy megtagadása lakásba történő befogadás esetén,

f) bérleti jogviszony közös megegyezéssel, vagy bérbeadói felmondással történő megszüntetéséről megállapodás kötése,

g) bérleti jogviszonyról történő lemondás elfogadása,

h) a bérbeadás jogcímének meghatározása üres, vagy megüresedő lakás esetén.

2. Az önkormányzati lakások bérbeadásának jogcímei

4. § Az önkormányzati lakásokat

a.) szolgálati jelleggel
b.) szociális jelleggel
c.) költségelven lehet bérbe adni.

3. Önkormányzati lakások szolgálati jelleggel történő bérbeadásának feltételei

5. § (1) Az önkormányzati lakások közül szolgálati lakásként kell bérbe adni a rendelet melléklete szerinti szolgálati lakásnak minősülő önkormányzati lakásokat.

(2) Szolgálati jelleggel önkormányzati lakás annak a személynek és Ptk. szerinti hozzátartozójának adható bérbe, aki a polgármesteri hivatalnál, az önkormányzatnál, önkormányzati intézménynél vagy közérdekű feladatot ellátó szervnél köztisztviselői, közalkalmazotti jogviszonyban, vagy munkaviszonyban áll és akinek alkalmazása a felsorolt szervek kötelező feladatellátásához indokolt.

(3) Az (1) bekezdésben meghatározott lakásokat költségelvű bérlakásként is bérbe lehet adni abban az esetben, ha a nincs a (2) bekezdésben meghatározott kérelmező, aki a szolgálati jellegű bérbe adásra igényt tartana.

6. § (1) Önkormányzati lakás szolgálati jelleggel csak határozott időre, de legfeljebb a közszolgálati, közalkalmazotti jogviszony, munkaviszony fennállásának időtartamára adható bérbe.

(2) Az (1) bekezdésben rögzített feltétel megszűnését követő 30 napon belül a bérlő köteles a lakást üres, rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban a bérbeadó rendelkezésére bocsátani.

(3) Amennyiben az 5. § (2) bekezdésében meghatározott jogviszony, munkaviszony amiatt szűnik meg, mert a bérlő nyugdíjjogosulttá válik, a bérlő a bérleti jogviszony meghosszabbítását kezdeményezheti, feltéve, hogy nincs a tulajdonában másik lakás, továbbá nincs az 5. § (2) bekezdésében meghatározott személy, aki a szolgálati jellegű bérbeadásra igényt tartana.

(4) A (3) bekezdés szerinti esetben a bérlő a költségelvű lakásokra megállapított bérleti díjat kell, hogy fizesse a meghosszabbítás kezdő időpontjától.

(5) Amennyiben a (3) bekezdés szerinti bérleti jogviszony meghosszabbításra kerül, a hosszabbítás időtartama addig tarthat, ameddig az 5. § (2) bekezdése szerinti feltétel bekövetkezik. Ebben az esetben a bérlőnek 30 napon belül el kell hagynia az önkormányzati lakást és azt üres, rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban a bérbeadó rendelkezésére bocsátani. A bérlő cserelakásra nem tarthat igényt.

7. § (1) Az önkormányzati lakás szolgálati jellegű bérbeadása iránti kérelmet a 3. sz. melléklet szerinti nyomtatványon a polgármesternek címezve kell benyújtani.

(2) A szolgálati jelleggel bérbe adott önkormányzati lakásba a bérlő a Ptk. szerinti hozzátartozóján kívül más személyt csak a bérbeadó írásos hozzájárulásával fogadhat be.

4. Önkormányzati lakások szociális jelleggel történő bérbeadásának feltételei

8. § (1) Önkormányzati lakás szociális jelleggel történő bérbeadása iránti 2. sz. melléklet szerinti kérelmet a polgármesternek címezve kell benyújtani. A kérelemhez mellékelni kell a jövedelemigazolást, a munkaviszony igazolást és igazolást a tartozásmentességről.

(2) Szociális jelleggel önkormányzati lakást bérbe adni csak olyan természetes nagykorú személynek lehet:

a) aki, vagy akinek házas- vagy élettársa legalább egy év munkaviszonnyal (beleértve a közfoglalkoztatási jogviszonyt is), vagy saját jogú nyugellátással rendelkezik,

b) akinek az önkormányzat és a településen jelenlévő közműszolgáltatók felé nincs tartozása.

(3) A kérelmek bírálata során az alattyáni lakóhellyel rendelkező személyek előnyt élveznek.

(4) Jövedelme alapján szociális bérlakásra jogosult az a személy, akinek – a vele együtt költöző házas-, vagy élettársával együtt számított – egy főre jutó havi nettó jövedelme nem haladja meg a mindenkori minimálbér 150 %-ának megfelelő összeget.

(5) Abban az esetben, amennyiben a kérelmező egyedülálló személyként lakás bérletére nyújtja be kérelmét, rendelkeznie kell a mindenkori legkisebb öregségi nyugdíj 250 %-át meghaladó jövedelemmel.

(6) Amennyiben a kérelmező nem rendelkezik a (5) bekezdésben írt jövedelemmel, abban az esetben a hozzátartozó alakszerű okirat keretében tett nyilatkozattal hozzájárulhat a jövedelem kiegészítéséhez.

(7) Az egy főre jutó havi jövedelem számításánál figyelembe kell venni a havonta rendszeresen mérhető jövedelem esetében a három hónap alatt, egyéb jövedelemnél az egy év alatt megszerzett, az SZJA törvényben jövedelemként meghatározott minden bevételt.

(8) A szociális bérlakásokat szolgálati jelleggel és költségelven is bérbe lehet adni abban az esetben, ha a nincs olyan kérelmező, aki a szociális jellegű bérbe adás feltételeinek megfelel.

(9) A szociális bérlakások esetében külön szolgáltatást és lakbértámogatást a bérbeadó nem nyújt.

(10) Lakást bérbe adni szociális alapon kizárólag határozott időre lehet. A határozott időre szóló bérlet időtartama 1 év.

(11) Szociális helyzet alapján csak olyan lakásra köthető bérleti szerződés, melynek nagysága a bérlő jogos lakásigénye – (11) bekezdésben meghatározott – minimális mértékét nem haladja meg. A jogos lakásigény mértékének számításánál a lakásba ténylegesen együtt költözők számát kell figyelembe venni. Az orvosilag igazolt terhességet figyelembe kell venni.

(12) A jogos lakásigény minimális mértéke:

a) 1-2 fő esetén 1 szoba,

b) 3-4 fő esetén 1,5 szoba,

c) 5-6 fő esetén 2 szoba

d) minden további személynél + 0,5 szoba.

(13) Amennyiben a határozott időre szóló bérleti szerződés lejártának időpontjában a bérlő jövedelmi viszonyai változatlanul megfelelnek a rendeletben foglalt feltételeknek, a lakást rendeltetésszerűen használja, az önkormányzat felé fennálló lakbér és egyéb díjtartozása, illetve a közüzemi szolgáltatók felé fennálló díjtartozása nincs, a polgármester a bérlő kérelmére újabb bérleti szerződést köthet a rendelet 8. § (2) és (11) bekezdésében foglaltak vizsgálatát követően.

(14) Amennyiben a bérlő a (12) bekezdésében foglalt feltételeknek nem felel meg úgy a lakást a vele ott élőkkel együtt köteles 30 napon belül elhagyni és rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban a bérbeadó részére visszaadni.

6. Önkormányzati lakások költségelven történő bérbeadása

10. § (1) Azok a személyek, akik szociális körülményeik alapján nem minősülnek szociális rászorultnak és esetükben a szolgálati jelleg sem áll fenn, szintén nyújthatnak be kérelmet bérlakásra, amennyiben van az önkormányzatnak üres, költségelven bérbe adható lakása.

(2) Az (1) bekezdésben rögzített esetben az önkormányzati lakást költségelven lehet bérbe adni.

(3) Az önkormányzati lakást költségelven határozott időre, legfeljebb 3 évre lehet bérbe adni.

(4) Nem jogosult költségelvű bérlakásra az a kérelmező, aki a község illetékességi területén lakóház, lakás részbeni, vagy egész tulajdonjogával rendelkezik.

6. A bérbeadó és a bérlő jogai és kötelezettségei

10. § (1) A bérbeadó jogai és kötelezettségei:

a) A bérbeadó az önkormányzati lakást komfortfokozatának megfelelően, rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban köteles átadni a bérlőnek, a mérőórák állásának rögzítésével egyidőben.

b) A bérbeadó gondoskodik az épület karbantartásáról, központi berendezéseinek állandó üzemképességéről és életveszélyt okozó, az épület állagát veszélyeztető hibák elhárításáról.

c) A bérbeadó joga a bérleti díj és a Szent István tér 7. szám alatti bérlakás esetében biztosított külön szolgáltatások esedékes díjainak számla ellenében történő érvényesítése.

d) A bérbeadó joga a bérlő helyett és költségére elvégeztetett munkák költségének számla ellenében történő érvényesítése.

e) A bérbeadó joga jogcím nélküli használat esetére a lakáskiürítési eljárás haladéktalan megindítása és ezzel összefüggésben a használati díj (amely 6 hónap után kétszeres, majd újabb 6 hónap után háromszoros, stb.) érvényesítése.

f) Amennyiben a bérlő a fizetésre megállapított időpontig a bérleti díjat, illetve a bérleti szerződésben rögzített egyéb költségeket nem fizeti meg, a bérleti szerződésben vállalt kötelezettségeit nem teljesíti, illetve a bérleményt rongálja, vagy rendeltetésével ellentétesen használja, a bérbeadó köteles a bérlőt – a következményekre történő figyelmeztetéssel – a teljesítésre, illetve a szerződésszerű magatartás tanúsítására írásban felszólítani. Ha a bérlő a felszólításnak 8 napon belül nem tesz eleget, a bérbeadó további 15 napon belül írásban azonnali hatályú felmondással élhet.

(2) A bérlő jogai és kötelezettségei:

a) A bérlő kötelezettsége a lakás burkolatainak, nyílászáróinak és berendezéseinek karbantartásáról való gondoskodás azon időpontban és olyan módon, ahogyan azt a lakás, illetőleg a lakásberendezések állapota szükségessé teszi.

b) A bérlő kötelezettsége az általa vagy vele együtt lakó személyek magatartása miatt a lakásban vagy az épület központi berendezéseiben keletkezett hiba haladéktalan kijavítása, bérbeadói felszólítás alapján a kár megtérítése.

c) A bérlő kötelezettsége az épület karbantartásával (felújításával, helyreállításával, átalakításával, stb.) kapcsolatos munkák tűrése, amennyiben az nem eredményezi a lakás megsemmisülését.

d) A bérlő kötelessége a közös használatra szolgáló helyiségek és területek takarítása, továbbá az épület előtti közterület, járda tisztántartása, hó- és síkosság-mentesítése.

e) A bérlő kötelessége a háztartási és nem háztartási szemét elszállítása, illetve költségeinek viselése.

f) Az Alattyán, Szent István tér 7. szám alatti szociális bérlakás bérlője köteles a szociális bérlakásokra vonatkozó házirendet betartani.

g) A bérlő köteles a bérlet fennállása alatt az ingatlant rendeltetésszerűen használni és életvitelszerűen a lakásban lakni.

h)A bérlő köteles a lakásból két hónapot meghaladó távollétét és annak időtartamát írásban bérbeadó részére bejelenteni. A két hónapot meghaladó írásban nem bejelentett és később sem igazolt távollét esetén a bérbeadó a lakásbérleti szerződést felmondhatja.
i) A bérlő a bérleti szerződésben meghatározott összegben és időpontban köteles a bérbeadó részére a lakbér összegét és az egyéb költségeket megfizetni.

7. A lakbér mértéke

11. § (1) A képviselő-testület a lakbérek mértékét az egyes használati jogcímeknek és a lakás komfortfokozatának megfelelően a rendelet 1. sz. mellékletében foglaltak szerint határozza meg.

(2) Önkormányzati lakás bérlője az általa bérelt lakáshoz tartozó garázs után használati díjat köteles fizetni.

(3) A lakbér és a (2) bekezdésben rögzített használati díj emeléséről a képviselő- testület szükség szerint dönt, mely döntés nem tekinthető a szerződés egyoldalú módosításának.

8. A lakásbérleti jogviszony megszűnése

12. § (1) A szerződésben meghatározott idő elteltével a bérleti jogviszony megszűnik és a bérlő külön felszólítás nélkül és mindennemű elhelyezési és térítési igény nélkül a lakást köteles visszaadni a bérbeadónak a bérleti szerződés utolsó napján kiürített és beköltözhető állapotban.

(2) A lakás visszaadásakor meg kell állapítani a lakás és a lakásberendezések állapotát. Az esetleges hibákat, hiányosságokat, a megállapításokat jegyzőkönyvbe kell foglalni és a bérlőnek a javítás, helyreállítás költségeit viselni kell.

(3) A lakás tiszta, ha a falai, burkolatai, nyílászárói és berendezései szennyeződésmentesek, felületkezelésük hiánytalan. A lakás rendeltetésszerű használatra alkalmas, ha a komfortfokozatának megfelelő, illetve a leltárban szereplő lakásberendezések és az épület központi berendezéseinek a lakásban lévő részei üzemképes állapotban vannak.

III.fejezet

Nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletére vonatkozó szabályok

13. § (1) A nem lakás céljára szolgáló helyiségek felett a tulajdonosi jogokat a képviselő- testület gyakorolja.

(2) Az önkormányzati tulajdonú helyiségek bérbeadása pályázat alapján történik. A pályázati felhívás közzétételéről a polgármester gondoskodik.

(3) Pályázati eljárás nélkül és/vagy térítésmentesen helyiség akkor adható bérbe, ha a helyiség jellege, rendeltetése, vagy közérdek azt indokolja.

(4) A pályázati kiírásnak tartalmaznia kell:

a) a bérbeadásra meghirdetett helyiség pontos címét,

b) alapterületét, műszaki állapotát, közműellátottságát

c) rendeltetését,

d) felszereltségét,

e) a bérleti díj alsó határát,

f) a bérbe adás időtartamát,

g) a pályázat benyújtásának módját, helyét, határidejét.

(5) A pályázatokat írásban kell benyújtani, melynek tartalmaznia kell:

a) a pályázó nevét és címét,

b) az eljáró képviselő nevét,

c) a pályázó által végezni kívánt tevékenység ismertetését (amennyiben engedélyköteles a szükséges hatósági engedélyeket),

d) kötelezettségvállalást a bérleti díj megfizetésére,

e) a pályázó nyilatkozatát, hogy a pályázati feltételeket elfogadja.

(6) A pályázat érvénytelen, ha az (5) bekezdésben foglalt feltételeknek nem felel meg. Az érvénytelen pályázatot benyújtó pályázóval az érvénytelenség tényét közölni kell.

(7) A bérbeadás útján történő hasznosítás során a pályázatok elbírálásánál előnyt élveznek azok a pályázók, akiknek célja a helyi lakosok ellátása, a lakossági szolgáltatások bővítése.

(8) Eredménytelen a pályázat, ha nincs érvényes ajánlat, vagy a pályázat nyertese a helyiségbérleti szerződést a pályázati tárgyalást követő 8 munkanapon belül nem köti meg.

(9) Amennyiben a pályázat eredménytelen, akkor a pályázati kiírást követő egy éven belül a helyiséget pályázati eljárás nélkül lehet bérbe adni.

(10) A szerződést a legmagasabb összegű bérleti díj megfizetését vállaló pályázóval határozott, vagy határozatlan időtartamra az önkormányzat nevében a polgármester köti meg.

(11) A határozott idejű bérleti szerződés határidejének lejárta előtt legkésőbb 45 nappal a helyiség bérlője a bérleti jogviszony folytatását kérheti a polgármestertől. A polgármester a bérleti szerződés időtartamának meghosszabbításáról a (12) bekezdésben rögzített feltételek figyelembevételével dönt.

(12) Helyiség nem adható bérbe annak a bérlőnek, akinek a bérbeadó felé bérleti díj, vagy helyi adótartozása van.

14. § (1) A nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérleti díját a képviselő-testület határozza és minden év január 1-jétől a KSH által közzétett infláció mértékével növeli. Az ettől eltérő emelést a bérlővel történő egyeztetés kell, hogy megelőzze.

(2) A bérleti szerződés megkötésével egyidejűleg a helyiségnek a bérlő részére történő átadásáról jegyzőkönyvet kell készíteni, mely tartalmazza a helyiség állapotára, tartozékaira, mérőóra állásra és a kapcsolódó megállapításokra vonatkozó adatokat.

(3) Az önkormányzat által térítésmentesen használatba adott helyiség után – eltérő megállapodás hiányában – a bérlő köteles a közüzemi szolgáltatások díját megfizetni, továbbá az állagmegóvási, karbantartási feladatokat elvégezni.

(4) Amennyiben a helyiséget – a bérbeadóval történő előzetes egyeztetés után - a bérlő teszi rendeltetésszerű használatra alkalmassá, abban az esetben a helyiségre fordított szükséges és igazolt költségeket a bérleti díjba be kell számítani.

(5) A helyiség karbantartása a bérlő, felújítása – eltérő megállapodás hiányában – a bérbeadó kötelezettsége.

(6) A szerződés megszűnésekor a bérlő a helyiséget – külön megállapodás szerint – rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban köteles átadni a bérbeadónak.

(7) A bérleti jogviszony megszűnésekor jegyzőkönyvet kell készíteni a (2) bekezdés szerinti módon és tartalommal. A jegyzőkönyvnek tartalmaznia kell továbbá a helyiség bérbeadás kori állapotától való eltéréseket is.

IV. Fejezet

A lakások és helyiségek elidegenítésének szabályai

15. § (1) Az önkormányzati tulajdonú lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek értékesítésre történő kijelöléséről – a jogszabályi és szerződéses kötelezettségeknek megfelelően – a képviselő-testület dönt.

(2) Az értékesítésre kijelölt lakások, illetve nem lakás céljára szolgáló helyiségek helyi forgalmi értékét ingatlanforgalmi szakértői szakvéleménnyel kell megállapítani.

(3) A bérlőt az ingatlanra vonatkozóan elővásárlási jog csak abban az esetben illeti meg, ha részére azt a bérleti szerződés biztosította. Amennyiben az elővásárlásra jogosult személynek bérleti, vagy a bérleti jogviszonyból származó egyéb tartozása van, vele az adásvételi szerződés csak akkor köthető meg, ha tartozását rendezte.

(4) Az ingatlan teljes vételárát az elidegenítésről szóló adásvételi szerződés megkötésével egyidőben kell az eladó önkormányzat részére megfizetni.

(5) A vételár megfizetésére részletfizetést, vagy vételár kedvezményt csak a képviselő- testület engedélyezhet, úgy, hogy a szerződés megkötésekor a lakás vételárának 10 %- a, legalább 25.000.-Ft egy összegben fizetendő.

(6) Az adásvételi szerződéseket az önkormányzat nevében a polgármester írja alá.

16. § A lakások elidegenítéséből származó bevételekkel az önkormányzat éves költségvetésében meghatározott lakásfelújítási és karbantartási előirányzatot meg kell emelni és az az önkormányzat tulajdonában lévő lakások felújítására, korszerűsítésére, új lakás építésére, használt lakás vásárlására használható fel.

V.fejezet

Záró rendelkezések

17. § (1) A rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Hatálybalépésével egyidejűleg Alattyán Község Önkormányzata Képviselő- testületének az önkormányzat tulajdonában lévő lakások, valamint nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének és elidegenítésének szabályairól szóló 4/2015.(III.27.) önkormányzati rendelete hatályát veszti.

2. melléklet

2.melléklet

3. melléklet

3.melléklet

4. melléklet

4.melléklet

5. melléklet

5.melléklet
1

Az 1. melléklet az Alattyán Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (VI. 1.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.