Alattyán Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (V. 24.) önkormányzati rendelete

az ebrendészeti hozzájárulásról

Hatályos: 2023. 05. 26

Alattyán Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (V. 24.) önkormányzati rendelete

az ebrendészeti hozzájárulásról

2023.05.26.

Alattyán Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény 49. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában biztosított feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja.

1. § (1) Az éves ebrendészeti hozzájárulás mértéke 6.000.-Ft.

(2) Veszélyes eb vonatkozásában az éves ebrendészeti hozzájárulás mértéke ebenként 20.000.-Ft.

(3) Amennyiben a tulajdonos több ebet tart, függetlenül a tartás céljától – ide nem értve a veszélyes ebet – az éves ebrendészeti hozzájárulás mértéke ebenként 6.000.-Ft.

2. § (1) Mentes az ebrendészeti hozzájárulás megfizetése alól az olyan ebtartó akinek tulajdonában álló valamennyi ebe szerepel az ebnyilvántartásban és valamennyi transzponderrel ellátott, továbbá valamennyi eb a szükséges oltásokban részesül.

(2) Több eb tartása esetén az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény 42/C. § (4) bekezdésében felsorolt tényállásoknak megfelelő ebet nem kell figyelembe venni.

3. § Elveszíti a 2. §-ban szereplő mentességet a tárgyévi és eb tartása esetén az azt követő 5 évi ebrendészeti hozzájárulás tekintetében az az ebtulajdonos, akinek ebe

a) valakit megharap – kivéve, ha természetes személy által elkövetett jogtalan támadás eredménye, illetve vétlenségét igazolja;

b) akinek ebét az állatbefogó befogja,

c) nem igazolja a kötelező veszettség elleni védőoltások beadását,

d) ebösszeírási és bejelentési kötelezettségének nem tesz eleget,

e) a tárgyévben legalább két alkalommal az eb közterületen felügyelet nélkül kóborol.

4. § (1) Jelen rendelet szerinti ebrendészeti hozzájárulás megfizetési kötelezettségét az ebtulajdonosnak évente egy összegben március 15-ig kell teljesíteni.

(2) A 3. § a)-e) pontjaiban szereplő tényállások esetén a tárgyévre vonatkozó ebrendészeti hozzájárulást az események bekövetkeztének napjától számított 15 napon belül kell megfizetni.

5. § Ez a rendelet 2023. május 26-án lép hatályba.