Alattyán Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (VIII. 28.) önkormányzati rendelete

a közterületi térfigyelő rendszerről

Hatályos: 2023. 08. 29

Alattyán Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (VIII. 28.) önkormányzati rendelete

a közterületi térfigyelő rendszerről

2023.08.29.

Alattyán Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 17. pontjában, az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. CXII. törvény 5. § (1) bekezdés b) pontjában foglaltak figyelembe vételével a következőket rendeli el:

1. § Alattyán Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) a község közigazgatási területén 5142 Alattyán, Szent István tér 1. központtal közterületi térfigyelő rendszert működtet. A térfigyelő rendszer részeként működő képfelvevővel megfigyelt közterületek kijelöléséről és a kijelölés visszavonásáról a Képviselő-testület dönt.

2. § (1) A közterületi térfigyelő rendszer azon Önkormányzat tulajdonát képező műszaki eszközök összessége, amelyek biztosítják a közterületi képfelvétel jogszabályban előírt módon történő rögzítését és továbbítását.

(2) A közterületi térfigyelő rendszer részét képező képfelvevők telepítéshelyeit és a képfelvevők által megfigyelt területet az 1. melléklet állapítja meg.

3. § (1) Alattyán Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) a közrend-, és közbiztonság javítása, növelése, ezen belül a lakosság biztonságérzetének erősítése, a jogsértések visszaszorítása, a bűnmegelőzés, a rendőrség bűnüldöző tevékenységének segítése, a bűnüldözésben, a bűnmegelőzésben az állampolgárok személyi- és vagyonbiztonságának növelésében tevékenykedő szervezetek közötti együttműködés elősegítése, valamint az önkormányzati vagyon védelme érdekében Alattyán község közigazgatási területén közterületi térfigyelő kamerarendszert (a továbbiakban: térfigyelő rendszer) működtet. A térfigyelő rendszer működtetése során kiemelt feladat a közterületek rendjének biztosítása.

(2) A rendelet területi hatálya az Önkormányzat térfigyelő rendszerrel érintett közterületeire terjed ki.

4. § (1) Az Önkormányzat a közterületi térfigyelő rendszer kezelésével és üzemeltetésével az Alattyáni Polgármesteri Hivatal jegyzőjét bízza meg.

(2) Az (1) bekezdésben megbízott jegyző (továbbiakban: Adatkezelő) a térfigyelő rendszer üzemeltetésére, kezelésére önálló adatkezelői minőségében jogosult, a térfigyelő rendszer által készített felvételek rögzítése, felhasználása, továbbítása és törlése során a hatáskörébe tartozó ügyekben az információs önrendelkezési jogról és információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvényre (a továbbiakban: Infotv.), az Európai Parlament és a Tanács a természetes személyeknek a személyes adatok kezelése tekintetében történő védelméről és az ilyen adatok szabad áramlásáról 2016/697 rendeletében (a továbbiakban: GDPR), foglaltak szerint köteles eljárni.

(3) A térfigyelő rendszer üzemeltetésére, és az adatkezelésre vonatkozó részletes szabályokat Alattyán Község Önkormányzatának a közterületi térfigyelő kamera rendszer üzemeltetéséről, működéséről és adatkezelésének szabályairól szóló szabályzata rögzíti. A szabályzatot Alattyán Község hivatalos honlapján közzé kell tenni.

(4) Az Adatkezelő a felvétel kezelése során köteles megtenni az ahhoz szükséges szervezési, technikai és egyéb adatbiztonsági intézkedéseket, hogy az érintett személy személyes adatai, így különösen magántitkait és magánéletének körülményeit illetéktelen személy tudomására jutásától megóvja. Az Adatkezelőnek biztosítania kell továbbá, hogy a felvételen szereplő személy – a felvétel törlésének időpontjáig – megtekinthesse a róla készült felvételt.

(5) Az Adatkezelő által készített felvétel a rögzítés helyszínén elkövetett bűncselekmény vagy szabálysértés miatt indult eljárásban, elkövetett jogsértés miatt indított közigazgatási hatósági eljárásban, végzett felügyelői intézkedés jogszerűségének megállapítására irányuló közigazgatási hatósági eljárásban, továbbá a felvételen szereplő személy által, jogainak gyakorlása érdekében indított eljárásban használható fel.

(6) A térfigyelő rendszer üzemeltetésének és működtetésének költségeit az Önkormányzat a költségvetéséről szóló rendeletében biztosítja. Az Önkormányzat biztosítja a költségvetési rendelet nyújtotta kereteken belül az Adatkezelő számára azokat a tárgyi feltételeket, melyek feltétlenül szükségesek a térfigyelő rendszer működtetéséhez, és az adatkezeléshez kapcsolódó előírások betartásához.

5. § Ez a rendelet 2023. augusztus 29-én lép hatályba.