Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2014.(VI.25.) önkormányzati rendeletének indokolása

Az önkormányzat 2014. évi költségvetéséről szóló 3/2014. (II. 05.) rendelet módosításáról

Hatályos: 2014. 06. 25
Az önkormányzat 2014. évi költségvetéséről szóló 3/2014. (II. 05.) rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Alattyán Község Önkormányzata 12/2014. (VI.25.)
rendelet módosításának indokolása
az Alattyán Község Önkormányzat 2014. évi költségvetés módosításáról
RÉSZLETES INDOKOLÁS
A 2014. évi eredeti költségvetésben tervezett START munkaprogram nem került elfogadásra. Az akkori terv szerint 16 fő foglalkoztatására került volna sor 2014. március 01-től 2015. január 31-ig, viszont az elfogadott programban 17 fő foglalkoztatására nyílik mód ugyan, de rövidebb időtartamban: 2014. május 01-től 2014. szeptember 30-ig. A személyi juttatások és a munkaadókat terhelő járulékok csökkentését ez indokolja. A dologi kiadások is változtak ennek megfelelően, mivel azok az elfogadott program szerinti személyi kiadások 20 %-ában kerülnek meghatározásra.
A személyi juttatások és a munkaadókat terhelő járulékok emelése volt indokolt a védőnő területi pótlékának és kereset-kiegészítésének jogszabályi változás általi növekedése okán.
A START munkaprogram miatti kiadás csökkenés csökkenti, a védőnői juttatás növekedése viszont növeli az egyéb működési célú támogatások előirányzatát.
A dologi kiadásokat ugyanakkor emelni is indokolt volt az alábbi okok miatt:
Az óvodának továbbszámlázandó rezsidíjak számítása a tervezéskor még pontatlan volt az óvoda féléves működése miatt, azonban most már látható, hogy annak emelése indokolt.
Az önkormányzat 2014. évre nyilvános könyvtári és közművelődési feladatokra támogatásban részesült és jogszabály részletesen meghatározza annak felhasználását. E szerint legalább a támogatás 10 %-át kell könyvtári dokumentum vásárlására fordítani. Ez az összeg az eredeti tervezésben nem szerepelt.
A tervezés során nem megfelelő összegben került meghatározásra az orvosi ügyelet díja, módosítással szükséges azt módosítani.
Az ellátottak pénzbeli juttatásai előirányzatának emelése a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíj pályázatba további 3 fő belépésével indokolható.
Az egyéb működési célú kiadások előirányzatának emelésére az alábbiak miatt került sor:
Módosítani volt szükséges a céljelleggel nyújtott támogatások összegét (JKHK, Polgárvédelmi Szövetség tagdíjak és VÉCS Kft. működési támogatásnövekedés)
Tartalékba helyezett összeg, mely a 2013. évi maradvány többletéből származik.
A beruházások előirányzatának emelkedése 1 db digitális másoló/nyomtató vásárlásával indokolható.
A működési célú támogatások államháztartáson belülről előirányzatának változása a fent már részletezett START munkaprogram változásából, illetve a védőnői finanszírozás emelkedéséből adódik.
Az önkormányzat közhatalmi bevételei várhatóan csökkennek az eredeti tervhez képest, melynek egyik indoka, hogy a tartozások behajtása nem foganatosítható több esetben, illetve az iparűzési adófizetési kötelezettség alulmaradt a tervezetthez képest.
Nőtt az önkormányzat felhalmozási célú támogatások államháztartáson belüli előirányzata, mivel a GECSE Árpád emlékház felújítására megítélt támogatás első elszámolt összege megérkezett a fizetési számlánkra.
A működési bevételek növekedése egyrészt az óvodának kiszámlázott vásárolt élelmezés bevételi többletéből (az óvodánál részletezve), másrészt az étkezésben résztvevők szerkezeti változásából (több a normatív támogatásban nem részesülők aránya) ered. Ugyancsak növeli ezt a sort a biztosítótól megérkezett 2011. évi betörési biztosítási esemény biztosítási összege.
A 2013. évi maradvány a tervezetthez képest magasabb összegben realizálódott, ezért a többletet tartalékba helyeztük.
A polgármesteri hivatal előirányzatai elsősorban a választással összefüggésben emelkedtek, másodsorban pedig abból a törvényi kötelezettség miatt, ami szerint a polgármesteri hivataloknak biztosítaniuk kell az elektronikus információs rendszerek sértetlenségét és rendelkezésre állását, valamint azoknak a kockázatokkal arányos védelmét.
Az Idősek Klubja dologi kiadások előirányzatának emelkedése az új belépő nappali ellátottak pszichiátriai vizsgálatának díjával indokolható.
Az Alattyáni Óvoda dologi előirányzatait szükséges emelni, mert a tervezés során alacsonyabb összeggel terveztük az óvodának kiszámlázandó vásárolt élelmezést, ezért ezt is emelni kell. Ennek hatása ugyanakkor az önkormányzat teljes költségvetésre nézve nulla, mivel ugyanilyen összeggel megemelésre kerül az áru- és készletértékesítés ellenértékének előirányzata. (Az önkormányzatnál bevételként, az óvodánál kiadásként jelentkezik ugyanakkora összegben.
Kérem a 2014. évi költségvetési rendeletmódosítás megvitatását és elfogadását.