Alattyán Község Önkormányzat Képviselő-testülete 13/2021. (V. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2020. évi gazdálkodásának zárszámadásáról

Hatályos: 2021. 05. 29

az önkormányzat 2020. évi gazdálkodásának zárszámadásáról

Általános indokolás

ÁLTALÁNOS INDOKLÁS

Alattyán Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2021.(V.28.) önkormányzati rendelete indoklása

az önkormányzat 2020.évi gazdálkodásának zárszámadásáról

1.sz tájékoztató táblához indoklás:

Bemutatja az Alattyán Község Önkormányzata vagyonának összetételét (eszközök), valamint ezeknek a vagyonelemeknek a finanszírozási forrását (források).

2.sz. tájékoztató táblához indoklás: Többéves kihatással járó döntések – hitel felvétel - évenkénti bemutatása felhalmozási és felújítási célonként bontásban.

3. sz. tájékoztató táblához indoklás: Önkormányzat által nyújtott kölcsönök alakulása táblázatban adat nem szerepel.

4. sz. tájékoztató táblához indoklás: Adósság állomány alakulása 2020. december 31-én szállítói és egyéb, valamint lejárt és nem lejárt megbontásban, mely a költségvetési évben esedékes t tartozást tartalmazza.

5.sz. tájékoztató táblához indoklás: közvetett támogatást az önkormányzat a helyi adó rendelete szerint nyújtott.

6.sz. tájékoztató táblához indoklás: nonprofit szervezeteknek nyújtott támogatások a település javát szolgálják. Működési jelleggel nyújtott támogatások kerültek feltüntetésre.

7.1.-7.3 sz. tájékoztató táblához indoklás: konszolidált mérleg bemutatása vagyonkimutatásként forgalomképtelen, nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű, korlátozottan forgalomképes és üzleti megbontásban. - eszköz és forrás oldal, valamint a "0"-ra leírt eszközök értéke. Vagyonkimutatás a könyvviteli mérlegben érték nélkül nyilvántartott eszközökről.

8.sz. tájékoztató táblához indoklás: önkormányzat (rész)tulajdonában álló gazdálkodó szervezetek működéséből származó kötelezettségek nincsenek, a részesedés aránya a TRV Zrt-nél nem jelentős, a VÉCS Kft és az Alattyáni Településfejlesztő Kft. esetében az önkormányzat részesedési aránya 100 %- os.

9.sz. tájékoztató táblához indoklás: pénzeszköz változás alakulása, mely a december 31-i záró pénzkészlet állományt mutatja.

A 2020. évi költségvetési rendeletben megfogalmazott célok a végrehajtás során szükségessé vált módosításokkal együtt teljesültek. A fejlesztések eredményeként a működés takarékosabbá vált, a szolgáltatások színvonala emelkedett.

A fenntartható fejlődés érdekében, továbbra is folyamatosan elemeznünk kell a gazdasági folyamatokat, figyelembe véve az önkormányzat erre irányuló döntéseit.

A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény (Jat.) 17. §-a alapján a zárszámadási rendeletet előkészítő jegyző előzetes hatásvizsgálatot végzett, melyben felmérte a szabályozás várható következményeit.

A zárszámadási rendelettervezet előzetes hatásvizsgálatának megállapításai a következők:

Társadalmi, gazdasági, hatások

A zárszámadási rendeletben foglaltak végrehajtásával az önkormányzat elősegítette a településen élők helyzetének javítását beruházások révén. A szociálisan rászoruló társadalmi rétegek támogatásában további előrelépés történt (pl. tűzifa támogatás, nyári szünidőben gyermek étkeztetés, közfoglalkoztatás, Bursa támogatás, stb).

A rendeletben foglaltak végrehajtásának költségvetési hatását az előterjesztés részletesen tartalmazza.

Környezeti és egészségügyi következmények

Az önkormányzati felújítások, beruházások révén a településen élők környezeti körülményei és egészségügyi ellátása is korszerűsödött. A fejlesztések további folytatása a cél a következő években. A projektek megvalósítása is növeli a komfortérzetet, környezetvédelmet.

Adminisztratív terheket befolyásoló hatások

A zárszámadási rendeletben foglalt pénzügyi,- számviteli és szociális előírások végrehajtása a szakmai, ügyintézési és adminisztratív feladatok végrehajtásában többletfeladatokat jelentettek a költségvetési szervek számára.

A jogszabályok megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következményei

A zárszámadási rendelet megalkotását szükségessé teszi az Mötv. és az Áht. előírásai, melynek elmaradása törvényességi mulasztásnak számít, ami támogatás megvonásával jár.

A jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek

A zárszámadási rendeletben rögzítettek végrehajtásához a személyi, tárgyi, szervezeti és pénzügyi feltételek rendelkezésre álltak.