Alattyán Község Önkormányzat Képviselő-testülete 9/2021. (IV. 14.) önkormányzati rendeletének indokolása

anyakönyvi esemény engedélyezésének szabályairól és díjairól

Hatályos: 2021. 04. 15

anyakönyvi esemény engedélyezésének szabályairól és díjairól

Általános indokolás

ÁLTALÁNOS INDOKOLÁS

Alattyán Község Önkormányzata Képviselő-testületének

anyakönyvi esemény engedélyezésének szabályairól és díjairól szóló

9/2021.(IV.14.) önkormányzati rendeletéhez

Az anyakönyvi eljárások egyszerűsítéséről és elektronizálásáról, valamint egyes kapcsolódó törvények módosításáról szóló 2020. évi CLXVI. törvény az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény (a továbbiakban: At.) 27. § (2) és 39. § (2) bekezdésének módosításával megszüntette a vasárnapi napon történő házasságkötésre, továbbá bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésére vonatkozó lehetőséget. A vasárnapra vonatkozó korlátozás az ünnepnapokhoz és július 1-jéhez hasonlóan nem vonatkozik a közeli halállal fenyegető állapot esetén történő anyakönyvvezetői közreműködés eseteire.

Az At. 96. §-a értelmében a települési önkormányzat rendeletben határozhatja meg a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése engedélyezésének szabályait, valamint a többletszolgáltatás ellentételezéseként fizetendő díj mértékét.

Az At. 39. (1) bekezdése a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése iránti szándék bejelentésére a fővárosi kerületi, a megyei jogú városi és a járási hivatal székhelye szerinti képviselő-testület hivatalának anyakönyvvezetőjét jelöli ki. A rendelkezés szerint az Alattyáni Polgármesteri Hivatal anyakönyvvezetőjénél bejegyzett élettársi kapcsolat létesítési iránti szándékot nem lehet bejelenteni, a helyi rendelet erre az anyakönyvi eseményre vonatkozóan szabályt nem állapíthat meg, ugyanakkor a házasságkötés hivatali helyiségen és hivatali munkaidőn kívüli szabályait rendeletben megállapíthatja a képviselő-testület.

Alattyán Község Önkormányzata Képviselő-testületének az egyes anyakönyvi események engedélyezésének helyi szabályairól és az eseményekhez kapcsolódó szolgáltatásokért fizetendő díjak mértékéről szóló 1/2016.(I.29.) önkormányzati rendelete felülvizsgálata során megállapításra került, hogy a hatályba lépése óta eltelt idő alatt a rendeletre vonatkozó anyagi jogi rendelkezések tartalmának változása miatt a rendelet már több alkalommal módosításra került, így újabb módosítása helyett indokolttá vált a rendelet hatályon kívül helyezése és új rendelet megalkotása.