Alattyán Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (V. 24.) önkormányzati rendeletének indokolása

az ebrendészeti hozzájárulásról

Hatályos: 2023. 05. 26

Alattyán Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (V. 24.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.05.26.
az ebrendészeti hozzájárulásról
Végső előterjesztői indokolás
ÁLTALÁNOS INDOKLÁS
Alattyán Község Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2023.(v.24.) rendelete az ebrendészeti hozzájárulásról
A törvény szerint, aki tevékenységével vagy mulasztásával az állatok védelmére, kíméletére vonatkozó jogszabály vagy hatósági határozat előírását megsérti vagy annak nem tesz eleget, magatartásának súlyához, ismétlődéséhez és különösen az állatnak okozott sérelem jellegéhez, időtartamához igazodó mértékű állatvédelmi bírságot köteles fizetni. A bírság összegét az állatvédelmi bírságról szóló 244/1998. (XII. 31.) Korm. rendelet alapján kell megállapítani, az alapösszeg 75.000.-Ft, mely szorzódik azzal cselekményhez rendelt számmal, ami az elkövetett jogsértéshez van rendelve.
Néhány esetben már folytattunk le eljárást a jogsértőkkel szemben és a kiszabott büntetések között, volt olyan, ami meghaladta a millió forintot.
A felelős állattartásban mulasztó állattartókat azonban nemcsak a hivatkozott jogszabály alapján lehet marasztalni, hanem önkormányzati rendelet alapján is. Példaértékű a devecseri önkormányzati rendelet, amelyet 2019-ben alkotott meg az önkormányzat. A rendelet bevezette az ebrendészeti hozzájárulást („ebadót”), de kizárólag a felelős állattartásban mulasztó állattartókat terheli fizetési kötelezettség. A rendelet ezzel motivál a felelős állattartásra, egyben a felelőtlen állattartókra terheli a felelőtlenségből adódó állatvédelmi problémákkal járó anyagi terhek viselését.
A fentiek tették indokolttá a rendelet megalkotását.