Jászapáti Város Képviselőtestületének 35/1995. (XII. 14.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzati tulajdonban lévő termőföldek hasznosításáról.

Hatályos: 2015. 10. 20

Jászapáti Város Képviselőtestületének 35/1995. (XII. 14.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzati tulajdonban lévő termőföldek hasznosításáról.

2015.10.20.

Jászapáti Város Képviselőtestülete az önkormányzati tulajdonban lévő külterületi termőföld, valamint a mezőgazdasági művelés alatt álló belterületi föld hasznosítására a termőföldről szóló - módosított - 1994. évi LV. törvény, valamint a Magyar Köztársaság Polgári Törvénykönyvéről szóló (továbbiakban: Ptk.) - többszörösen módosított - 1959. évi IV. törvény figyelembevételével a következő rendeletet alkotja:

A rendelet hatálya

1. §
E rendelet hatálya kiterjed a város közigazgatási területén lévő önkormányzati tulajdonú
a.) külterületi termőföldekre,
b.) belterületi mezőgazdasági művelés alatt álló földre.

A használat formája, időtartama

2. §
(1) 1 Az 1. §. alatti földterületek hasznosítása bérbeadás útján, haszonbérleti szerződés kötésével történhet. A haszonbérleti szerződés tartalmazza a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény XLV. fejezet 6:349. § - 6:356. §-ában foglalt szabályokat.
(2) 2 Haszonbérlet legfeljebb 20 évi időtartamra köthető.
(3) 3 Hatályon kívül helyezve.
3. §
A haszonbérbeadott területre vonatkozóan a bérleti jogot átruházni a szerződés időtartama alatt csak a bérbeadó hozzájárulásával lehet.
Bérbeadó hozzájárulása szükséges a termőföldön a bérlő részéről a rendes gazdálkodás körét meghaladó beruházás elvégzéséhez.

Kedvezmény

4. §
(1) Ha a haszonbérlőt az általa haszonbérelt földterületre - elemi csapás okozta kár címén - földadófizetési kedvezmény illeti meg, legalább ilyen arányú haszonbérfizetési kedvezmény illeti meg.
Haszonbérlő ezen kedvezményre vonatkozó igényét a földadófizetési kedvezmény biztosításáról szóló határozat kézhezvételétől számított 8 napon belül írásban kérheti a bérbeadótól.
(2) Haszonbérlő elesik a haszonbérfizetési kedvezménytől, ha az (1) bekezdés szerinti igényét a megadott határidőben nem jelzi.
(3) A haszonbérlő arra az évre, amelyben elemi csapás vagy más rendkívüli esemény okából a település közigazgatási területére eső átlagos termés kétharmada sem termett meg, méltányos haszonbérmérséklést vagy elengedést igényelhet, ha az (1) bekezdés szerinti földadófizetési kedvezményben nem részesült.
(4) A (3) bekezdés szerinti igényt a termés betakarítása előtt kell a haszonbérbe adóval közölni.
5. §

A haszonbérlet mértéke

(1) A haszonbérleti díj mértéke:
A helyi Mezőgazdasági Szövetkezetnél alkalmazott mindenkori aranykoronánkénti búzamennyiség forgalmi ára.
(2) A haszonbérleti díj legkisebb összege: 100, -Ft-nál kevesebb nem lehet.
(3) 4 Az (1) bekezdés szerinti haszonbérleti díj mértékét bérbeadó mérsékelheti, ha:
- a haszonbérlet iránti igény jelentős mértékben csökken,
- a haszonbérbeadott terület alakja, területe művelés szempontjából kedvezőtlen.

A haszonbérleti szerződés megszűnése

6. §
(1) A haszonbérbeadó a haszonbérleti szerződést azonnali hatállyal felmondhatja, ha a haszonbérlő:
a.) a haszonbérbe adó hozzájárulása nélkül vagy attól eltérően a termőföld használatát másnak átengedte, a termőföldön a rendes gazdálkodás körét meghaladóan végzett beruházást vagy a termőföld művelési ágát megváltoztatta,
b.) a haszonbérleti díj fizetési kötelezettségének önhibájából nem tesz eleget a haszonbérleti szerződésben rögzített fizetési határidőre.
Az azonnali hatályú felmondást írásos felszólításnak kell megelőznie.
(2) A haszonbérlő a haszonbérletet azonnali hatállyal felmondhatja, ha egészségi állapota olyan mértékben romlik meg vagy családi és életkörülményeiben olyan tartós változás következik be, amely a haszonbérletből eredő kötelezettségeinek teljesítését akadályozza.
(3) A (2) bekezdésben meghatározott esetben a haszonbérlő - az azonnali hatályú felmondás helyett - a bérbeadó hozzájárulásával kijelölheti azt a személyt, aki a haszonbérleti szerződésben a helyébe lép, és a haszonbérleti jogviszonyt változatlan feltételekkel folytatja.
(4) A bérbeadó a szerződés lejárta előtt felmondhatja a szerződést, ha a bérelt terület közérdekű célra kerül igénybevételre.
7. §
A haszonbérleti szerződés megszűnésekor a haszonbérlő:
a.) elviheti az általa létesített berendezési és felszerelési tárgyakat,
b.) köteles a haszonbérbeadóval kötött eltérő megállapodás hiányában az általa létesített ideiglenes jellegű építményt a saját költségén, kártalanítási igény nélkül elbontani vagy eltávolítani. E kötelezettség nem teljesítése esetén a bontást, illetőleg az eltávolítást a haszonbérbe adó a kötelezett költségére elvégeztetheti.
8. §
A volt haszonbérlőt a haszonbérelt termőföldre előhaszonbérleti jog illeti meg, kivéve, ha a haszonbérleti szerződés a haszonbérbe adó azonnali hatályú felmondása következtében szűnt meg.

Földhasználó kötelezettségei

9. §
A földhasználó köteles az általa bérelt termőföldet művelési ágának megfelelő termeléssel hasznosítani, tevékenységének és minőségének megóvását biztosítani.
10. §5
Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. törvényben, valamint a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 6:349. § - 6:356. §-ában foglaltakat kell alkalmazni.
11. §
E rendelet a kihirdetése napján lép hatályba, rendelkezéseit 1996. január 1-től kell alkalmazni.
1

Módosította a 24/2015. (X.19.) ÖR. Hatályos 2015. október 20. napjától.

2

Módosította a 24/2015. (X.19.) ÖR. Hatályos 2015. október 20. napjától.

3

Hatályon kívül helyezte a 24/2015. (X.19.) ÖR. Hatálytalan 2015. október 20. napjától.

4

Módosította a 22/1997.(IX.11.) Kt. rendelet.

5

Módosította a 24/2015. (X.19.) ÖR. Hatályos 2015. október 20. napjától.