Jászapáti Város Önkormányzat Képviselő-testülete 11/2021. (VI. 3.) önkormányzati rendeletének indokolása

a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról

Hatályos: 2021. 06. 04

a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról

Általános indokolás

a települési támogatásról szóló 4/2020. (II. 14.) önkormányzati rendelet módosításához

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Hatósági Főosztály Törvényességi Felügyeleti Osztálya a Jászapáti Városi Önkormányzat Képviselő-testületének a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról szóló 28/2003. (XII. 11.) önkormányzati rendeletével (a továbbiakban: Rendelet) kapcsolatban törvényességi felhívást fogalmazott meg az alábbiak rendelkezéseket érintve.

A Rendelet bevezető része nem sorolja fel teljeskörűen a felhatalmazó, valamint feladatkört megállapító rendelkezéseket.

A Rendelet 1. §-a tartalmazza a rendelet célját. A jogszabályszerkesztésről szóló 61/2009. (XII. 14.) IRM rendelet (a továbbiakban: Jszr.) 66. § (2) bekezdése alapján normatív tartalommal nem rendelkező kijelentést vagy a szabályozás célját nem lehet a jogszabály alapelvei között rögzíteni.

A Rendelet hatályára vonatkozó 2. §-a a felhívásban foglaltaknak megfelelően a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény rendelkezéseit leszűkíti, ezért szükséges a hatályt a törvényi keretek szerint alakítani.

A Rendelet egyik alcíme sem sorszámozott, így nem felel meg a Jszr. 41. § (3) a) pontjában foglaltaknak.

A Rendelet 5. § (1) bekezdésében „szociális rászorulók” körét szükséges definiálni annak érdekében, hogy egyértelmű legyen, kik jogosultak az étkeztetés igénybevételére.

A Rendelet 5. § (3) bekezdése meghatározott étkeztetésért fizetendő térítési díjak összegét a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások térítési díjáról szóló 29/1993. (II. 17.) Kormányrendelet 3. § (1) bekezdése a) pontja értelmében ellátási napra vetítve kell meghatározni.

A felhívásban foglaltak teljesítése a Rendelet széleskörű módosítását eredményezné, illetve az alcímek sorszámozásának hiánya megnehezítené a módosítások átvezetését, így a Rendelet hatályon kívül helyezése és új rendelet megalkotása indokolt, mely megfelel a felhívásban foglaltaknak.

Jászapáti Városi Önkormányzat Képviselő-testületének hatáskörében eljáró Jászapáti Város Polgármestere a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 27/2021. (I. 29.) Korm. rendelet, a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló 2021. évi I. törvény, valamint a katasztrófavédelemről szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésének felhatalmazása alapján gyakorolja a települési önkormányzat képviselő-testületének feladat- és hatáskörét.