Jászapáti Város Önkormányzat Képviselő-testülete 12/2021. (VI. 10.) önkormányzati rendeletének indokolása

a gyermekvédelem helyi szabályairól

Hatályos: 2021. 06. 11

a gyermekvédelem helyi szabályairól

Általános indokolás

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Hatósági Főosztály Törvényességi Felügyeleti Osztálya a Jászapáti Városi Önkormányzat Képviselő-testületének gyermekvédelem helyi szabályiról szóló 8/2004. (V. 1.) önkormányzati rendeletével (a továbbiakban: Rendelet) kapcsolatban törvényességi felhívást fogalmazott meg az alábbiak rendelkezéseket érintve.

A Rendelet bevezető része nem sorolja fel teljeskörűen a felhatalmazó, valamint feladatkört megállapító rendelkezéseket.

A Rendelet 1. §-a tartalmazza a rendelet célját. A jogszabályszerkesztésről szóló 61/2009. (XII. 14.) IRM rendelet (a továbbiakban: Jszr.) 66. § (2) bekezdése alapján normatív tartalommal nem rendelkező kijelentést vagy a szabályozás célját nem lehet a jogszabály alapelvei között rögzíteni.

A Rendelet hatályára vonatkozó 2. §-a a felhívásban foglaltaknak megfelelően a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény rendelkezéseit leszűkíti, ezért szükséges a hatályt a törvényi keretek szerint alakítani.

A Rendelet 6. §-a tartalmazza a beiskolázási segélyre vonatkozó rendelkezéseket, mely tekintetében a felhívás a rászorultsági feltételt hiányára hívta fel a figyelmet, továbbá rögzítette, hogy a támogatás összegének meghatározása kizárólag rendeletben történhet.

A Rendelet 12. § (9) bekezdésében még a Közbiztonsági, Szociális és Nemzetiségügyi Bizottság neve szerepel, így bizottság nevének aktualizálása szükséges.

A Rendelet egyik alcíme sem sorszámozott, így nem felel meg a Jszr. 41. § (3) a) pontjában foglaltaknak.

A felhívásban foglaltak teljesítése a Rendelet széleskörű módosítását eredményezné, illetve az alcímek sorszámozásának hiánya megnehezítené a módosítások átvezetését, így a Rendelet hatályon kívül helyezése és új rendelet megalkotása indokolt, mely megfelel a felhívásban foglaltaknak. A beiskolázási segély (tankönyv, tanszer vásárlása) – további hasonló jellegű támogatási formákkal együtt – külön rendeletbe kerül majd szabályozásra a közeljövőben az átláthatóság érdekében.

Jászapáti Városi Önkormányzat Képviselő-testületének hatáskörében eljáró Jászapáti Város Polgármestere a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 27/2021. (I. 29.) Korm. rendelet, a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló 2021. évi I. törvény, valamint a katasztrófavédelemről szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésének felhatalmazása alapján gyakorolja a települési önkormányzat képviselő-testületének feladat- és hatáskörét.