Jászapáti Város Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2021. (VII. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

Tanulmányi Ösztöndíjról és tankönyvtámogatásról

Hatályos: 2021. 07. 31

Tanulmányi Ösztöndíjról és tankönyvtámogatásról

Általános indokolás

Tanulmányi Ösztöndíjról és tankönyvtámogatásról szóló önkormányzati rendelet megalkotásához

A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény vonatkozó rendelkezése alapján a jogszabály tervezetéhez a jogszabály előkészítője indokolást csatol.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Hatósági Főosztály Törvényességi Felügyeleti Osztálya a Jászapáti Városi Önkormányzat Képviselő-testületének a települési támogatásról szóló 4/2020. (II. 14.) önkormányzati rendeletével (a továbbiakban: Rendelet) kapcsolatban törvényességi felhívást fogalmazott meg, mely alapján a Rendelet 2021. május 14. napjával módosításra került.

A felhívásban foglaltak alapján a Rendelet 12. §-ában (tankönyvtámogatás), és a 13. §-ában (felsőfokú tanulmányokat folytató fiatalok támogatása) rögzített támogatási formák tekintetében nem érvényesültek a szociális rászorultsági elvek, ezen ellátások nem szabályozhatók a Rendelet keretei között, így hatályon kívül helyezésük indokolt volt.

A nevezett szakaszok hatályon kívül helyezését követően célszerű – a felsőfokú tanulmányokat folytató fiatalok további támogatása érdekében – új rendelet megalkotása, melyben szabályozásra kerülnek mind a Tanulmányi Ösztöndíjra, mind a tankönyvtámogatása való jogosultság feltételei, mértéke, folyósítása.

Az új rendeletben foglaltak fedezetét az önkormányzat tárgyévi költségvetési rendelete tartalmazza.