Jászapáti Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2021. (IX. 17.) önkormányzati rendeletének indokolása

a temetők és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2021. 10. 15

a temetők és a temetkezés rendjéről

Általános indokolás

a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 18. §-a alapján a Jászapáti Városi Önkormányzat Képviselő-testületének a köztemetők és a temetkezés rendjéről szóló

önkormányzati rendelet megalkotásához

Jászapáti Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2020. június 25. napján döntött a Jászapáti Római Katholikus Egyház tulajdonában lévő Jászapáti belterület 3272. hrsz. alatt felvett, 8.8770 m2 területű, természetben a Jászapáti, István király út 3272 hrsz. szám alatt található temető fenntartási jogának átvételéről. Az Egri Főegyházmegye a fenntartói szerződést 2021. február 22. napján hagyta jóvá, amely a szerződés szerint 2021. március 4. napján hatályba lépett.

A fentiek alapján szükséges a Jászapáti Városi Önkormányzat Képviselő-testületének a köztemetőkről szóló 30/2005. (XII. 19.) önkormányzati rendeletének felülvizsgálata, ugyanis ebben szerepeltetni kell a köztemető fenntartását. A felülvizsgálat során megállapítást nyert, hogy a nagyszámú módosítás átvezetése helyett célszerűbb új rendelet megalkotása.

A Temetőtv. 41. § (3) bekezdése alapján a települési önkormányzat, fővárosban a közgyűlés rendeletben állapítja meg - a köztemetőre vonatkozóan - különösen

a) a temető rendeltetésszerű használatához szükséges egyéb helyi, tárgyi és infrastrukturális feltételeket;

b) a temető, ravatalozó használatának és igénybevételének szabályait;

c) a temetési hely gazdálkodási szabályait;

d) a sírhely méretezését, sírjelek alkalmazását, a kegyeleti tárgyak, növényzet elhelyezését, a sírgondozás szabályait;

e) temetőben a kegyeleti közszolgáltatások feltételeit, a temetési hely megváltásának és újraváltásának díját, a temetőfenntartási hozzájárulás díját, illetve a létesítmények és az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételének díját;

f) a temetési szolgáltatás, illetőleg a temetőben végzett egyéb vállalkozói tevékenységek ellátásának temetői rendjét.

Amennyiben a temető üzemeltetését az önkormányzat végzi, úgy a fenntartói és üzemeltetői feladatok ellátásáról egyidejűleg kell gondoskodni.

A temetőszolgáltatások intézésében továbbra is be kell vonni a Jászapáti Városüzemeltető Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaságot azzal, hogy a szerződés már nem az egyházzal, hanem Jászapáti Városi Önkormányzattal kerül megkötésre. A fenntartásra átvett temető üzemeltetésére és fenntartására elkészült a temetőüzemeltetési és kegyeleti közszolgáltatási szerződés, amely értelmében a 100%-os önkormányzati tulajdonú Jászapáti Városüzemeltető Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság (5130 Jászapáti, Gyöngyvirág út 11.) látná el feladatátadással a jogszabályban előírt kötelező önkormányzati feladatot.

A Temetőtv. 39. § (1) bekezdése alapján köztemető fenntartására és üzemeltetésére az önkormányzat azzal a gazdálkodó szervezettel köthet kegyeleti közszolgáltatási szerződést, amely a kormányrendeletben meghatározott feltételeknek megfelel.

A Temetőtv. 42. § szerint, ahol az önkormányzat a köztemető fenntartására vonatkozó kötelezettségéről kegyeleti közszolgáltatási szerződés keretében gondoskodik, a temető használatának szabályait önkormányzati rendeletben kell megállapítani.

Jászapáti Városi Önkormányzat Képviselő-testületének a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek megszegésének jogkövetkezményeiről szóló 11/2014. (VII. 25.) önkormányzati rendeletének (a továbbiakban: Rendelet) 3-4. §-a tartalmaz rendelkezéseket a köztemető rendjének megsértésével kapcsolatban. A megalkotandó temetőrendelet egyes rendelkezései folytán szükséges a Rendelet pontosítása, fogalomhasználatának egyeztetése, így a megalkotandó rendelet módosítja a Rendeletet.