Jászapáti Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2023. (XII. 18.) önkormányzati rendeletének indokolása

Jászapáti Városi Önkormányzat Képviselő-testületének szervezeti és működési szabályzatáról szóló 17/2019. (X. 25.) önkormányzati rendeletének módosításáról

Hatályos: 2023. 12. 19

Jászapáti Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2023. (XII. 18.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.12.19.
Jászapáti Városi Önkormányzat Képviselő-testületének szervezeti és működési szabályzatáról szóló 17/2019. (X. 25.) önkormányzati rendeletének módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Indokolás
Jászapáti Városi Önkormányzat Képviselő-testületének Jászapáti Városi Önkormányzat Képviselő-testületének szervezeti és működési szabályzatáról szóló 17/2019. (X.25.) önkormányzati rendelete módosításához
A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal Hatósági Főosztály Törvényességi Felügyeleti Osztály felhívta valamennyi érintett Önkormányzat figyelmét a szervezeti és működési szabályzatuk felülvizsgálatának szükségességére tekintettel arra, hogy a közelgő 2024-es helyhatósági választásokat is figyelembe véve fontos, hogy a képviselő-testület működőképességének biztosítása érdekében azok pontosításra kerüljenek.
A felhívásnak megfelelően megtörtént a Jászapáti Városi Önkormányzat Képviselő-testületének Jászapáti Városi Önkormányzat Képviselő-testületének szervezeti és működési szabályzatáról szóló 17/2019. (X.25.) önkormányzati rendeletének (a továbbiakban: SZMSZ) felülvizsgálata.
A felülvizsgálat a képviselő-testületi ülések összehívására, vezetésére, illetve az alpolgármester(ek) megválasztására irányult elsősorban, emellett sor került kisebb pontosításokra.
A rendelet tervezet szerint módosításra kerül az SZMSZ 17. § (2) bekezdése annak érdekében, hogy a polgármesteri és az alpolgármesteri tisztségek egyidejű betöltetlensége, illetve egyidejű tartós akadályoztatásuk esetére egyértelmű legyen, hogy a Pénzügyi Gazdasági Bizottság elnöke milyen feladatot lát el, vagyis, hogy összehívja és vezeti a képviselő-testület ülését.
A rendelet tervezet szerint az SZMSZ 13. § (9) bekezdése törlésre kerül, nincs olyan magasabb szintű jogszabályi rendelkezés, ami minden egyes előterjesztés jegyzői ellenjegyzését kötelezővé teszi.
Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 81. § (3) bekezdés alábbi pontjai szerint a jegyző
d) tanácskozási joggal vesz részt a képviselő-testület, a képviselő-testület bizottságának ülésén;
e) jelzi a képviselő-testületnek, a képviselő-testület szervének és a polgármesternek, ha a döntésük, működésük jogszabálysértő.
Fenti jogszabályhelyek alapján a jegyző teljes-körűen tudja ellenőrizni a képviselő-testület működésének, döntéseinek jogszerűségét, nincs szükség azt alacsonyabb rendű jogszabályban (önkormányzati rendelet) is szabályozni.
A rendelet-tervezet szerint módosításra, illetve hatályon kívül helyezésre kerül a Rendelet 46. §-ának (2) és (3) bekezdései, tekintettel arra, hogy jelenleg jegyzői referens beosztású köztisztviselő nincs Hivatalunkban.