Jászapáti Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (VI. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi közművelődési feladatokról szóló 8/2020. (III.20.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 07. 01

Jászapáti Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (VI. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.07.01.
a helyi közművelődési feladatokról szóló 8/2020. (III.20.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Indokolás
Jászapáti Városi Önkormányzat Képviselő-testületének a helyi közművelődési feladatokról szóló 8/2020. (III.20.) önkormányzati rendelet módosításához
A Jászapáti Városi Önkormányzat Képviselő-testületének a helyi közművelődési feladatokról szóló 8/2020. (III.20.) önkormányzati rendeletét (a továbbiakban: Rendelet) az előterjesztésben foglaltak szerint szükséges módosítani, az alábbiak alapján.
A bevezető részben pontosításra került a Rendelet alkotására felhatalmazást adó jogszabályi hivatkozás.
A Rendelet 1. §-ának - mely a rendelet célját szabályozza - hatályon kívül helyezése indokolt, az alábbi jogszabályhely alapján.
A jogszabályszerkesztésről szóló 61/2009. (XII. 14.) IRM rendelet 61/2009. (XII. 14.) IRM rendelet 66. § (2) bekezdése értelmében normatív tartalommal nem rendelkező kijelentést vagy a szabályozás célját nem lehet a jogszabály alapelvei között rögzíteni.
A Rendelet 5. §-ának b), c), f) és g) pontjai törlésre kerülnek.
A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (a továbbiakban: Tv.) 76. § (1)-(6) bekezdései az alábbi rendelkezéséket tartalmazza.
(1) A települési önkormányzat kötelező feladata a helyi közművelődési tevékenység támogatása.
(2) A települési önkormányzat az (1) bekezdésben meghatározott feladatát a (3) bekezdés szerinti közművelődési alapszolgáltatások - a települési önkormányzat eltérő adottságaira figyelemmel történő - megszervezése, a 80. §-ban meghatározott pénzügyi támogatás biztosítása, valamint a közművelődés 82-83. §-ban szabályozott helyi lakossági képviseletének biztosítása révén (a továbbiakban együtt: közművelődési feladatok) látja el.
(3) A közművelődési alapszolgáltatások:
a) művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása,
b) a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése,
c) az egész életre kiterjedő tanulás feltételeinek biztosítása,
d) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása,
e) az amatőr alkotó- és előadó-művészeti tevékenység feltételeinek biztosítása,
f) a tehetséggondozás- és -fejlesztés feltételeinek biztosítása, valamint
g) a kulturális alapú gazdaságfejlesztés.
(4) Minden települési önkormányzat kötelező feladata a (3) bekezdés a) pontja szerinti közművelődési alapszolgáltatás megszervezése. Ennek keretében
a) a művelődő közösségnek rendszeres és alkalomszerű művelődési vagy közösségi tevékenysége végzésének helyszínét biztosítja,
b) a művelődő közösség számára bemutatkozási lehetőségeket teremt,
c) fórumot szervez - ha az adott településen működik - a Közművelődési Kerekasztal bevonásával, a művelődő közösségek vezetőinek részvételével, ahol a művelődő közösségek megfogalmazhatják a feladatellátással kapcsolatos észrevételeiket, javaslataikat.
(5) Az 1000 fő lakosságszám feletti települési önkormányzat - a (6) és (7) bekezdésben foglaltak kivételével - a (4) bekezdésben foglaltakon túl a (3) bekezdés b)-g) pontjai szerinti közművelődési alapszolgáltatásokból legalább egy további közművelődési alapszolgáltatást szervez meg.
(6) Az 5000 fő lakosságszám feletti települési önkormányzat - a (7) bekezdésben foglaltak kivételével - a (4) bekezdésben foglaltakon túl a (3) bekezdés b)-g) pontjai szerinti közművelődési alapszolgáltatásokból legalább kettő további közművelődési alapszolgáltatást szervez meg.
A jelenleg hatályos Rendelet a Tv. 76. § (3) bekezdésében felsorolt összes közművelődési alapszolgáltatást tartalmazza, melynek a gyakorlatban való megvalósítása nagyobb terhet ró a Városi Könyvtár és Művelődési Központra (a továbbiakban: Intézmény), mint ami a jogszabályban foglaltak alapján elvárható. Az Intézmény továbbra is mindent megtesz annak érdekében, hogy a Tv.-ben felsorolt alapszolgáltatások közül, minél többet nyújtani tudjon a települési lakosok, az ide látogatók és a kulturálódni vágyók számára.
A rendelet 7. § (1) bekezdésében feltüntetésre került a Intézmény címe, valamint hivatkozás az 1. számú mellékletre, mely az Intézmény telephelyeit tartalmazza.
A kulturális intézményekben foglalkoztatottak közalkalmazotti jogviszonyának átalakulásáról, valamint egyes kulturális tárgyú törvények módosításáról szóló 2020. évi XXXII. törvény 1. § (2) bekezdése szerint a hatálya alá tartozó, költségvetési szervként működő kulturális intézményben foglalkoztatottak közalkalmazotti jogviszonya a törvény erejénél fogva, a 2. § (8) bekezdésében meghatározott időpontban, 2020. november 1. napján a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény szerinti munkaviszonnyá alakult át.
Fenti jogszabályhely figyelembevételével kikerül a rendelet 7. § (1) bekezdéséből a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvényre való hivatkozás.
A rendelet 7. § (3) bekezdése hatályon kívül helyezendő, mivel könyvtári szolgáltatásról szól.