Jászfényszaru Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete

a köztemetőről és a temetkezési tevékenységről

Hatályos: 2023. 03. 31

Jászfényszaru Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete

a köztemetőről és a temetkezési tevékenységről

2023.03.31.

Jászfényszaru Város Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 6. § (4) bekezdésében, 41. § (3) bekezdésében, valamint 42. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi Önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következő rendeletet alkotja:

1. § E rendelet alkalmazásában köztemető: a Jászfényszaru belterület 2497 helyrajzi számon nyilvántartott „alsó temető” Jászfényszaru Város Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) fenntartásában álló köztemetési feladat ellátására kijelölt területrésze.

2. § (1) Jászfényszaru Város Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) e rendelet, valamint a Jászfényszarui Római Katolikus Plébániával (a továbbiakban: Plébánia) kötött megállapodás útján gondoskodik a helyi köztemető fenntartásával kapcsolatos kötelezettségeiről.

(2) Az Önkormányzat a köztemető üzemeltetésről Kegyeleti közszolgáltatási szerződés útján gondoskodik. Kegyeleti közszolgáltatási szerződés nem köthető olyan személlyel vagy tartalommal, amely ellen a Plébánia tiltakozik.

3. § A köztemető üzemeltetője a Kegyeleti Közszolgáltatási Szerződés, a Plébániával kötött Temetőüzemeltetési Szerződés és a Temetőszabályzat szerint látja el a köztemető üzemeltetését.

4. § (1) A köztemető a hét minden napján nyitva van. A nyitvatartási ideje: Április 01-től szeptember 30-ig 7:00-20:00 óra; Október 01-től március 31-ig 8:00-18:00 óra.

(2) A köztemetőbe gépjárművel behajtani – a sírkészítő, halottszállító, koszorúszállító, a gyászszertartást végző személy és mozgáskorlátozottat szállító autók kivételével- tilos.

(3) Személygépjárműnél nagyobb tömegű gépjárművel, vagy munkagéppel a (2) bekezdésben meghatározott személyek sem hajthatnak be.

5. § (1) A köztemető felett a rendelkezési jogot az Önkormányzat gyakorolja.

(2) A köztemetőbe temetett elhunyt eltemettetőjét sírmegváltási, illetve újraváltási díjfizetési kötelezettség terheli.

(3) A köztemető használatáért fizetendő díjak mértékét az 1. melléklet határozza meg.

(4) Az újraváltás időtartama megegyezik a megváltás legrövidebb időtartamával, vagy annak többszöröse.

6. § (1) Koporsós temetésnél a sírhelyek lehetnek felnőtt és gyermeksírhelyek.

(2) Gyermeksírhelybe 10 éves vagy ennél fiatalabb korban elhunyt temethető.

7. § (1) Koporsós temetés esetén temetkezésre használt hely mérete

a) egyes felnőtt sírhely esetén: 2,10 m hosszú, 1,00 m széles,

b) kettős sírhely esetén: 2,10 m hosszú, 2,10 m széles,

c) sírbolthely esetén: legalább a kettős sírhely méretével azonos;

d) gyermeksírhely esetén: 1,30 m hosszú, 0,75 m széles.

(2) A temetési helyek egymástól való oldaltávolsága a síremlékek oldalfalától mérve legalább 0,60 m. A síremlék mellett körben legfeljebb 0,20 m széles járda építhető.

(3) Síremléket csak a nyilvántartási könyvbe bejegyzett eltemettető, vagy az általa felhatalmazott személy állíthat vagy távolíthat el. A síremléket szilárd alapra kell helyezni. Új síremlék állításánál és régi felújításánál a síremléket legalább négy aláfúrással kell ellátni. Kegyeletet vagy a közízlést sértő síremléket felállítani tilos.

(4) Meglévő síremlékben a síremlék szétbontása nélkül a balesetveszély elkerülése érdekében csak akkor végezhető temetés, ha a síremlék műszaki állapota és a talaj szerkezete ezt lehetővé teszi.

(5) A sírjel, síremlék helyét az üzemeltető jelöli ki. A sírjel nem foglalhat el nagyobb területet az (1) bekezdésben meghatározott temetkezésre használt hely méreténél.

(6) Sírboltban 2-6 felnőtt koporsó helyezhető el. Egy felnőtt koporsó helyén két gyermekkoporsó is elhelyezhető. A sírbolt méretét a befogadott koporsók száma határozza meg. Sírbolt csak tervezői engedéllyel rendelkező tervező által tervezett építmény lehet. Kivitelezés során felelős műszaki vezető megjelölése kötelező.

(7) Az urnasírhely mérete szegéllyel együtt 1,00x1,00 méter.

(8) A köztemetőben a temetési hely mellett pad, egyéb műtárgy nem helyezhető el. Egynyári növény kivételével a temetési helyre más növényzet nem ültethető.

(9) Az (1)–(2) és (7) bekezdésekben meghatározott előírásoktól nagyobb méreteket, mennyiségeket alkalmazni nem lehet, kivéve, ha azt – jogszabály eltérő rendelkezése hiányában – az Önkormányzat kérelemre jóváhagyja.

8. § Rátemetésnél az urna betemetése a koporsós temetés használati idejét nem hosszabbítja meg.

9. § (1) A köztemetőben keletkezett hulladék elhelyezésére a temető fenntartója által e célra kijelölt hely szolgál, a köztemetőben keletkezett hulladék gyűjtése a temető többi részében keletkezett hulladékkal együttesen történik. A sírhely gondozása, díszítése során keletkezett hulladékot csak az arra kijelölt helyen lehet lerakni.

(2) A hulladékgyűjtő edényzetben kizárólag olyan hulladék helyezhető el, amely a köztemetőben, a sír gondozása eredményeként jött létre. Az edényzetek időszakos ürítéséről a Plébánia közszolgáltatási szerződés útján gondoskodik. Az edényzetek töltöttségi szintjét legalább havonta felül kell vizsgálni.

10. § (1) A köztemetőben működő ravatalozó igénybevételekor az előkészületi munkák tekintetében, beleértve a beszállított elhunyt, illetve a hamvakat tartalmazó urna azonosítását és a temetési kellékek vizsgálatát is, a jogszabályokban és az üzemeltető szabályzatában foglaltak alapján kell eljárni.

(2) Az üzemeltető gondoskodik a hangosító berendezés, valamint a világítás hibátlan működéséről, valamint biztosítja várakozó zenemű lejátszásának lehetőségét.

(3) A ravatalozó használatát az üzemeltető harminc perccel a szertartás időpontját megelőzően köteles biztosítani a megrendelő részére.

(4) A temetés adatait az üzemeltető - a temetést megrendelő eltérő utasítása hiányában - köteles feltüntetni a hirdetőtáblán.

11. § (1) Köztemetőben a temetkezési szolgáltatók kivételével a temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők munkát kizárólag az üzemeltető előzetes hozzájárulásával végezhetnek. A hozzájárulást csak abban az esetben szabad megtagadni, ha a tervezett munka jogszabályba vagy a köztemető szabályzatába ütközik.

(2) A kérelmet a munkálatok megkezdését megelőzően legalább öt munkanappal kell az üzemeltetőnél benyújtani.

(3) A (2) bekezdés szerinti kérelemnek az alábbiakra kell kiterjedni:

a) a tevékenység gyakorlására jogosító engedélyek eredeti példányának bemutatása és másolati példányának csatolása;

b) a munkavégzéssel érintett temetési hely megjelölése;

c) a temetési hely feletti rendelkezési jog jogosultja és a megbízó vagy megrendelő megnevezése, a megbízást vagy megrendelést igazoló dokumentum (szerződés) másolati példányának csatolása;

d) a tervezett munka leírása;

e) a vállalkozási tevékenységre jogosító okirat másolati példányának csatolása.

(4) Amennyiben a (3) bekezdés c) pontja szerinti megbízást igazoló dokumentum szerinti megbízó különbözik a temetési hely feletti rendelkezési jog jogosultjától, akkor a vállalkozó köteles a megrendelő - megrendelést igazoló dokumentumon szereplő - személyes adatainak az üzemeltető által történő kezeléséhez hozzájáruló, írásbeli nyilatkozatát is csatolni.

(5) A munkavégzését az üzemeltető munkavállalója vagy megbízottja útján ellenőrizheti.

12. § A köztemető itt nem szabályozott használati rendjére, használati szabályaira a Plébánia Temetőszabályzatát kell alkalmazni.

13. § Ezen rendelet 2023. március 31. napján hatályba, ezzel egyidőben hatályát veszti a temetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló 4/2017 (III.2.) önkormányzati rendelet.

14. § Ez a rendelet 2023. március 31-én lép hatályba.

1. melléklet a 7/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelethez

Díjak (A díjak az ÁFÁ-t tartalmazzák)

1. Temetési hely megváltásának és újraváltásának díja:

1.1. Sírhely (25 évre)

1.1.1. egyszemélyes: 31.500,- Ft

1.1.2. kétszemélyes: 63.000,- Ft

1.2. Sírbolt (25 évre)

1.2.1. egyszemélyes: 31.500,- Ft

1.2.2. kétszemélyes: 63.000,- Ft

1.2.3. négyszemélyes: 126.000,- Ft

1.2.4. hatszemélyes: 189.000,- Ft

1.3. Urnafülke (10 évre): 31.500,- Ft

1.4. Urnasírhely (10 évre): 31.500,- Ft

2. Temetkezési szolgáltatók kivételével a köztemetőben vállalkozásszerűen munkát végzők által fizetendő temetőfenntartási hozzájárulás díja

A köztemetőben a temetkezési szolgáltatók kivételével a köztemetőben vállalkozásszerűen munkát végzők temetőfenntartási hozzájárulást nem fizetnek.

3. Köztemetői létesítmények igénybevételéért fizetendő díj

A ravatalozó használata ingyenes.

4. A köztemetőbe történő behajtás díja

A köztemetőbe történő behajtásért díjat nem kell fizetni.