Jászjákóhalma Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2023. (X. 24.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa támogatás 2023. évi jogosultsági feltételeiről

Hatályos: 2023. 12. 13

Jászjákóhalma Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2023. (X. 24.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa támogatás 2023. évi jogosultsági feltételeiről

2023.12.13.

Jászjákóhalma Községi Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikkének (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva, a 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 26. §-ában kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:

1. A rendelet célja

1. § E rendelet célja, hogy Jászjákóhalma településen élők részére természetben nyújtott szociális célú tűzifa támogatást nyújtson szociális rászorultság alapján, valamint meghatározza annak jogosultsági feltételeit, az igénylés és odaítélés menetét.

2. Értelmező rendelkezések

2. § E rendeletet a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) és a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelettel együtt kell alkalmazni, továbbá a nem szabályozott kérdésekben és a jelen rendeletben használt fogalmak meghatározásánál a felsorolt jogszabályokban meghatározottak az irányadók.

3. A támogatás mértéke

3. §1 Háztartásonként maximum 2 erdei m3 tűzifa állapítható meg.

4. A támogatás feltételei

4. § (1) Szociális célú tűzifa támogatás akkor ítélhető meg, ha a kérelmező háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400%-át, egyedül élő esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 500%-át és fatüzelésre alkalmas fűtőberendezéssel rendelkezik.

(2) A támogatás elbírálása során előnyben kell részesíteni azokat a kérelmezőket, akik

a) az Szt. szerinti aktív korúak ellátására, vagy

b) időskorúak járadékára, vagy

c) természetbeni vagy pénzbeli formában nyújtott települési támogatásra, különösen lakhatási célú települési támogatásra jogosultak, vagy

d) családjukban a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelnek.

(3) Ugyanazon lakott ingatlanra csak egy jogosultnak, egy alkalommal állapítható meg támogatás, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.

5. Eljárási szabályok

5. § (1) A szociális tűzifa iránti kérelmeket 2023. október 30. napjától 2023. november 20. napjáig lehet benyújtani a Jászjákóhalmai Polgármesteri Hivatalban. A kérelem benyújtására meghatározott határidő elmulasztása jogvesztő. A kérelmek elbírálása 2023. november 21. napjától folyamatosan történik, a rendelkezésre álló tüzelőanyag mennyiségének erejéig.

(2) A kérelmet az e rendelet 1. melléklet szerinti nyomtatvány kitöltésével kell benyújtani.

(3) A kérelemhez mellékelni kell a kérelem benyújtását megelőző hónapra vonatkozó jövedelemigazolásokat.

(4) A kérelem benyújtásával egyidejűleg a kérelmezőnek nyilatkoznia kell, hogy használatában lévő, fatüzelésre alkalmas berendezéssel rendelkezik. A berendezés meglétét az önkormányzat ellenőrizheti.

(5) A támogatási kérelmek elbírálásakor a rendelet 4. § (2) bekezdésében meghatározott feltételeknek is megfelelő kérelmezőket kell előnyben részesíteni. Azon kérelmezők részére, akik csak a rendelet 4. § (1) bekezdésében meghatározott feltételnek felelnek meg, támogatás csak akkor állapítható meg, ha a rendelet 4. § (2) bekezdésének is megfelelő valamennyi kérelmező részére a támogatás megállapításra került és a támogatásra nyitva álló keret még nem merült ki.

(6) A támogatás átvételét a jogosult az e rendelet 2. mellékletét képező átvételi elismervény aláírásával igazolja.

(7) A tüzelőanyag kiszállításáról a Polgármesteri Hivatal gondoskodik, mely költsége az önkormányzatot terheli.

(8) A kérelmekről átruházott hatáskörben a polgármester dönt.

(9) Az önkormányzat vállalja, hogy a szociális célú tűzifában részesülőktől ellenszolgáltatást nem kér.

(10) Amennyiben bizonyítást nyer, hogy a kérelmező nem saját célra használta fel a tűzifát, 7000 Ft/q összeget illetve a kiszállítás díját köteles visszafizetni az önkormányzat részére.

6. Záró rendelkezések

6. § Ez a rendelet 2023. október 24-én lép hatályba, és 2024. március 31-én hatályát veszti.

1

A 3. § a Jászjákóhalma Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2023. (XII. 13.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.