Jászladány Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2001. (V. 25.) önkormányzati rendelete

A személyes gondoskodást nyújtó helyi gyermekvédelmi ellátások formáiról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról

Hatályos: 2014. 01. 01- 2016. 03. 28

Jászladány Nagyközségi Önkormányzat


10 /2001. (V. 25.) rendelete


A személyes gondoskodást nyújtó helyi gyermekvédelmi ellátások formáiról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról.

(egységes szerkezetben)[1]



Jászladány Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény 29.§. (1) -(2) bekezdésében, 131.§. (1) bekezdésében (továbbiakban: Gyv1.) kapott felhatalmazás alapján az önkormányzat által a gyermekek részére nyújtható pénzbeli és természetbeni ellátásokról, illetve az önkormányzat által biztosított személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról az alábbi rendeletet alkotja.


A rendelet célja, alapelvei, hatálya, az ellátás típusai


1.§.


(1)A rendelet célja, hogy a Gyvt. által megállapított, a gyermekek védelmét szolgáló ellátási formák alkalmazásához a helyi sajátosságokat figyelembe véve a feltételrendszert és az eljárásokat szabályozza.

(2) A gyermekvédelmi gondoskodás biztosítása érdekében az önkormányzat, valamint annak szervei, továbbá a településen működő oktatási, egészségügyi és civil szervezetek kötelesek együttműködni; a tudomásukra jutott, gondoskodást igénylő problémák megoldását kötelesek kezdeményezni.


2.§


( 1 ) A rendelet hatálya kiterjed az önkormányzat illetékességi területén lakóhellyel rendelkező

-magyar állampolgárságú,

-állandó tartózkodásra jogosító személyi igazolvánnyal rendelkező bevándorolt,

-a magyar hatóságok által menekültként elismert gyermekre és fiatal felnőttekre, valamint szüleikre.

(2) E rendeletet kell alkalmazni az (1) bekezdésben meghatározott személyeken kívül a település közigazgatási területén tartózkodó nem magyar állampolgárságú gyermekek esetében is, ha az intézkedés elmulasztása a gyermek veszélyeztetettségével vagy elháríthatatlan kárral járna.

(3)[2]A szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény (a továbbiakban: Szmtv.) szerint a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyre, amennyiben az ellátás igénylésének időpontjában az Szmtv.-ben meghatározottak szerint a szabad mozgás és a három hónapot meghaladó tartózkodási jogát a Magyar Köztársaság területén gyakorolja, és a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló törvény szerint bejelentett lakóhellyel rendelkezik.


3.§.


A gyermekek védelmét az önkormányzat személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátásokkal biztosítja az alábbiak szerint:


Személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátások:

  • gyermekjóléti szolgálat,
  • gyermekek napközbeni ellátása érdekében működtetett bölcsőde, óvoda, általános iskolai napközi.




Személyes gondoskodást nyújtó ellátások.


Általános szabályok


4.§.


( 1 ) A személyes gondoskodás igénybevétele -a (2) bekezdésben foglaltak kivételével ­önkéntes, az ellátást igénylő vagy törvényes képviselője (továbbiakban: kérelmező) kérelmére történik.

(2) Ha a gyermek védelme a személyes gondoskodást nyújtó ellátás önkéntes igénybevételével nem biztosított a jegyző a védelembevétel során az ellátás kötelező igénybevételét rendelheti el.

(3) Az önkormányzat a következő gyermekjólét alapellátásokat biztosítja:

a) gyermekjóléti szolgálat,

b) gyermekek napközbeni ellátása keretében: óvoda, bölcsőde, iskolai napközis foglalkozás.


Gyermekjóléti szolgálat


5.§.[3]


(1) A gyermekjóléti szolgáltatást az önkormányzat a Jászsági Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat III. számú Szakmai Központ (kistérségi társulás) keretein belül biztosítja.


(2) A gyermekjóléti szolgáltatás térítésmentes. A szolgáltatást a szülő, más törvényes képviselő kérelmére, illetve a Gyvt. 17.§. (1) bekezdésben felsoroltak, valamint a jegyző, a gyámhivatal vagy bármely állampolgár - gyermek veszélyeztetettségre utaló - ­jelzése alapján végzi. A kérelmet előterjeszteni, illetve jelzést megtenni közvetlenül a III. számú Szakmai Központ (gyermekjóléti szolgálat) vezetőjénél lehet.


(3) Az ellátás biztosítását az Intézmény, valamint a III. számú Szakmai Központ (gyermekjóléti szolgálat) vezetőjének intézkedése alapozza meg.


(4) A gyermekjóléti szolgálat feladatit a Gyvt. 39-40.§.-ai határozzák meg.




Bölcsődei ellátás


6.§.


( l ) A bölcsőde, mint személyes gondoskodást nyújtó intézmény biztosítja a családban nevelkedő 3 éven aluli gyermekek napközbeli ellátását, szakszerű gondozását és nevelését azok számára, akiknek szülei, nevelői, gondozói munkavégzésük, betegségük vagy egyéb ok miatt napközben ellátásukról nem tudnak gondoskodni.

(2) Ha a gyermek a 3. életévét betöltötte, de testi vagy szellemi fejlettségi szintje alapján még nem érett az óvodai nevelésre a 4. évének betöltését követő augusztus 3 l-ig nevelhető az önkormányzat fenntartásában működő bölcsődében.

(3) A bölcsődei ellátás igénybevételére irányuló írásbeli kérelmet (1. számú melléklet) az intézményvezetőnél  lehet előterjeszteni.

(4) Bölcsödei ellátásban részesülhet elsősorban az a gyermek,

  • akinek a testi, illetve szellemi fejlődése érdekében állandó napközbeni ellátásra van szüksége,
  • akiről szülője, gondozója munkavégzése, tartós betegsége, szociális helyzete miatt nem tud gondoskodni,
  • akit egyedülálló vagy időskorú személy nevel, akivel együtt a családban három, vagy több gyermeket nevelnek, kivéve azt, akire nézve eltartója gyermekgondozási segélyben, gyermekgondozási díjban, vagy ápolási díjban részesül.

(5) Megszűnik a bölcsődei ellátás:

  • a bölcsődei nevelési év végén; ha a gyermek a 3. évét betöltötte; -a (2) bekezdésben foglalt esetben;. az ott megjelölt időpontban
  • ha a szülő vagy más törvényes képviselő az ellátás megszüntetését kéri.

(6) Meg kell szüntetni a bölcsődei ellátást:

  • a bölcsőde orvosának szakvéleménye szerint; ha a gyermek egészségi állapota miatt bölcsődében nem gondozható; illetve magatartás-zavara veszélyezteti a többi gyermek egészségét.

(7) Meg lehet szüntetni a bölcsődei ellátást:

  • ha a térítési díj fizetésére kötelezett a díjfizetési kötelezettségének felszólítás ellenére sem tesz eleget, s ezáltal legalább két hónapos díjfizetési hátraléka keletkezett;
  • ha a gyermek az ellátást folyamatosan legalább négy hétig -alapos indokok nélkül ­nem veszi igénybe.

(8) Nem szűnik meg, illetve nem lehet megszüntetni a bölcsődei ellátást, ha az igénybevételre védelembe vételi eljárás során kötelezték a szülőt vagy más törvényes képviselőt.

(9) A bölcsődei ellátás igénybevételét (4) bekezdésben foglaltak figyelembevételével ­a bölcsőde vezetőjének intézkedése alapozza meg.

Amennyiben a bölcsőde vezetője a bölcsődei ellátás igénybevételéről nem intézkedik; vagy ellene kifogása merül fel, a kérelmet haladéktalanul megküldi az önkormányzat Szociális és Egészségügyi Bizottságának, amely átruházott hatáskörben dönt az ellátás igénybevételéről.


Óvodai ellátás, iskolai napközis foglalkozás


7.§.


Az óvodai ellátás, iskolai napközis foglalkozás igénybevételére a közoktatásról szóló ­többször módosított -1993 .évi LXXIX. Törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.


8.§


Térítési díj


(1) A bölcsődei ellátás, illetve az óvodai ellátás és az iskolai napközis foglalkozás keretében biztosított ellátások közül az étkeztetésért kell térítési díjat fizetni.

(2) A bölcsödei, óvodai és az iskolai étkeztetés ellátási napokra vonatkozik, valamint egyéb napokon teljes intézményi díj ellenében ebéd igényelhető.

(3) A gyermekek napközbeni ellátása keretében biztosított étkeztetés intézményi térítési díjának mértékét a 2.sz. melléklet tartalmazza.


Záró rendelkezések


9.§.


(1) E rendelet 200 1. június 1. napján lép hatályba, egyúttal hatályát veszti a Jászladány Nagyközség Önkormányzatának 15/2000. (IX.8.) számú rendelete.

(2) A rendeletben nem szabályozott kérdésekben a Gyvt.,  illetve a gyámhatóságokról, valamint a gyermekvédelmi és gyámügyi eljárásokról szóló módosított 149/1997. (IX.10.) korm. rendeletben foglaltakat kell alkalmazni,

3) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.



Jászladány, 2001. május 9.



                    /: Dankó István :/                                                  /: Lajkó Terézia :/

                       polgármester                                                               jegyző



Kihirdetési záradék:

A rendelet kihirdetésre került 2001. május 25-én:


                                                                                                                Lajkó Terézia

                                                                                                                      jegyző



Egységes szerkezetbe foglalta 2008. március 30-án:


                                                                                                                Lajkó Terézia

                                                                                                                      jegyző


[1]

Módosította Jászladány Nagyközségi Önkormányzat 3/2008. (II. 3.) 10/2008. (III. 30.) rendelete.

[2]

Beiktatta Jászladány Nagyközségi Önkormányzat 10/2008. (III. 30.) rendelet 1. §-a, hatályos 2008.03.30-tól

[3]

Módosította Jászladány Nagyközségi Önkormányzat 10/2008. (III. 30.) rendelet 2. §-a, hatályos 2008.03.30-tól